Hviderussisk OL-sprinter er havnet i stort lufthavnsdrama: 'Jeg tager ikke hjem'

Den hviderussiske sprinter Krystsina Tsimanouskaya er blevet sendt hjem til Hviderusland, men nægter at rejse.

Den hviderussiske sprinter Krystsina Tsimanouskaya er under opsyn af det japanske politi. (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)

Én af verdens største sportsbegivenheder burde være en stor fest og et mål for alle verdens atleter at deltage ved.

For OL er utvivlsomt noget specielt.

Det er det i særdeleshed også blevet for den hviderussiske atletikudøver Krystsina Tsimanouskaya. Bare ikke på den positive måde.

Der har nemlig udspillet sig et større drama mellem hende på den ene side og det hviderussiske forbund og hendes trænere på den anden.

Den 24-årige sprinter, der har deltaget ved de indledende heats i 100 meter, kritiserede sine trænere offentligt på Instagram, fordi de ville have hende til at løbe 4x400 stafet torsdag. Vel at mærke uden at sige det til hende først.

Krystsina Tsimanouskaya løb de indledende heats i kvindernes 100 meter. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Ritzau Scanpix)

Hun har til Reuters fortalt, at de kvindelige atleter, som skulle stille til start i stafetten, ikke var rejst med til Japan, fordi det hviderussiske forbund ikke havde nok dopingtests.

Det har fået trænerteamet til, ifølge Reuters og hende selv, at sende hende hjem til Hviderusland.

- Jeg fortalte offentligt om det. Cheftræneren kom hen til mig og sagde, at han havde fået en ordre om at fjerne mig, fortæller Krystsina Tsimanouskaya.

Hun hævder, at hun søndag blev hentet af det hviderussiske trænerteam på sit hotel, blev bedt om at pakke sine ting, for derefter mod sin vilje at blive kørt direkte i lufthavnen.

Her opsøgte hun og blev hjulpet af japansk politi, hvilket flere billeder fra lufthavnen viser.

Krystsina Tsimanouskaya var omgivet af japansk politi i lufthavnen. (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)

Hun har til Reuters selv udtalt sig om sin situation i lufthavnen.

- Jeg tror, jeg er i sikkerhed. Jeg er sammen med politiet.

- Jeg tager ikke hjem til Hviderusland, siger hun.

Hun bliver foreløbigt i Japan

Hun har søndag aften fortalt nyhedsbureauet AFP, at hun er i sikkerhed, og at de japanske myndigheder tager sig af hende.

Det svar er kommet gennem den hviderussiske sportssolidaritetsforening Sport Solidarity Foundation, der hjælper atleter, der bliver forfulgt af hviderussiske myndigheder.

- Jeg er i sikkerhed, og de er i gang med at beslutte, hvor jeg kan tilbringe natten, lød det fra hende i den skriftlige erklæring.

Du kan høre Krystsina Tsimanouskaya fortælle om situationen i videoen:

Ifølge Hvideruslands olympiske komité blev hendes hjemsendelse igangsat på grund af lægers opfordring. Komitéen har taget beslutningen på baggrund af Tsimanouskayas "følelsesmæssige, psykologiske tilstand", som forbundet formulerer det.

Det afviser den hviderussiske sprinter, der tidligere søndag søgte hjælp hos den internationale olympiske komité, IOC.

- Der er pres på mig. De prøver at få mig ud af landet uden min tilladelse. Jeg opfordrer IOC til at gå ind i sagen, siger hun ifølge det britiske medie The Guardian.

Og det har IOC gjort. På det sociale medie Twitter har komitéen skrevet, at den vil følge sprinterens sag.

- Hun er sammen med myndighedspersoner i Haneda-lufthavnen og er i øjeblikket ledsaget af OL-medarbejdere. Hun har fortalt os, at hun føler sig i sikkerhed.

- IOC og Tokyo 2020 (organisationen bag OL i Tokyo, red.) vil fortsætte samtalerne med Krystsina Tsimanouskaya og myndighederne for at fastlægge de næste træk i sagen i de kommende dage, skriver komitéen.

Udover at deltage i 100 meter og stafetten skulle hun deltage i mandagens indledende heats i 200 meter.

Krystsina Tsimanouskaya vil desuden ifølge The Guardian søge asyl i enten Østrig eller Tyskland mandag.

Facebook
Twitter