Hvordan kan folk fra hele verdens samles til OL? Japan tester spraybad og råbeforbud på livepublikum

Den danske OL-chef er positiv efter OL-testforsøg i Tokyo, hvor tilskuerne fik spray-bad og råbeforbud.

Kim Kyung-Hoon/Reuters © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers

Coronakrisen har gjort verdens landegrænser hårdere og lagt en dæmper på manges rejselyst. Så hvordan skal OL i Japan næste år blive en begivenhed, der samler folk fra hele verden, som den olympiske tradition foreskriver?

Det arbejder de japanske OL-arrangører lige nu på højtryk for at kunne levere et godt og sikkert svar på.

I weekenden blev det første internationale sportsstævne siden coronakrisens udbrud afholdt i Japan. Gymnaster fra Japan, Kina, USA og Rusland mødtes i Tokyo til en venskabskonkurrence. Og tusindvis af japanske tilskuere blev lukket ind som en slags OL-test, hvor mange af de foranstaltninger, som er tiltænkt til OL, var i brug.

Alle tilskuere var iført masker, fik målt deres kropstemperatur og skulle jævnligt afspritte hænder. Derudover blev de sprayet med desinficerende væske ved indgangen og opfordret til ikke at heppe og råbe fra tilskuerpladserne.

- Det er muligt, at vi vil bede de olympiske tilskuere om at lade være med at råbe eller tale højt, sagde Toshiro Muto, der er administrerende direktør for Tokyo 2020, efter stævnet.

  • En journalist bliver desinficeret med spray efter at have fået målt sin temperatur. Et krav for at komme ind til OL-testen. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
  • Her bliver en gæst temperaturmålt ved indgangen til testkonkurrencen. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Endnu et stop på vejen ind til hallen - her bliver det sikret, at gæsten får sprittet hænderne af. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Mundbindsbærende tilskuere står i kø for at komme ind til testarrangementet. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
1 / 4

Tanken bag den usædvanlige idé er, at råberi medfører større smitterisiko.

- Vi mener, det er værd at overveje i forhold til at reducere antallet af luftbårne dråber.

- Om vi kommer til at have fuld tilskuerkapacitet eller ej til OL er endnu ikke besluttet. Det afhænger af de forskellige testforsøg, vi er i gang med, forklarer Muto.

Han understreger dog, at weekendens testforsøg var en succes, og at de japanske OL-arrangører lige nu vurderer, at de kommer til at kunne invitere udenlandske tilskuere inden for til næste år.

De nyeste meldinger fra Japan begejstrer OL-chefen i Danmark, den såkaldte chef de mission, Søren Simonsen fra Danmarks Idrætsforbund.

- Vi er meget positive over, det vi hører omkring de forskellige tests og tilskuerkapacitet. Det er et enormt godt signal. Arrangørerne mener, at de har god kontrol med sikkerheden i forhold til smittespredning. Jeg er tryg ved, at OL bliver til noget, og det også bliver godt, og det bliver sikkert, siger Søren Simonsen.

  • Atleterne bar mundbind ved åbningsceremonien til det olympiske testforsøg. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
  • En masse tilskuere var samlet, og det lover godt for næste års OL, at testforsøget forløb godt. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Der var fuld gang i atleterne, som fik lov at deltage i konkurrencen, som skulle være et skoleeksempel på næste års konkurrencer ved det olympiske lege. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Hvis tilskuerne skulle have glemt det, så var storskærmen behjælpelig med en corona-relateret huskeliste. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
1 / 4

En vaccine vil være en ’lettelse’

På grund af coronakrisen har tilskuere længe været et omdiskuteret emne i forbindelse med OL i Japan. Ifølge arrangørerne er der lige nu solgt over fire millioner billetter. Men om tilskuerne rent faktisk ender med at kunne flyve ind fra hele verden og tage plads på tribunerne afhænger ikke kun af, hvor effektivt corona-tiltag som råbeforbud og desinficerende spray virker.

Det afhænger også af en mulig vaccine.

Hvis ikke en covid-19-vaccine er udbredt inden OL-starten 23. juli, vil legene formentlig blive med et stærkt begrænset antal tilskuere.

Men i mandags meddelte medicinal-giganten Pfizer, at de har taget et stort skridt på vejen mod en corona-vaccine.

I første analyse af et fase 3-studie viser vaccinen sig 90 procent effektiv, oplyser selskabet. Og det er mere end en almindelig vaccine mod influenza. Fase 3 er sidste skridt inden en godkendelse fra myndighederne.

Og hvis den bliver godkendt, kan vaccinen leveres i 2020, lyder det.

Leveringsofficeren for Tokyo 2020, Hidemasa Nakamura, fortalte, at han var ’lettet’, da han hørte, at den mulige vaccine var på vej.

Og præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, siger, at han ’bliver mere og mere sikker på’, at OL i Japan kan blive afholdt med et ’betragteligt antal tilskuere’.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter