Ingen over Viktor Axelsen efter OL-guld: 'Han er vores bedste nogensinde'

Der er ingen over Viktor Axelsen i dansk badminton efter OL-guld, siger ekspert.

Viktor Axelsen fuldførte sit store mål og vandt OL-guld i Tokyo. (Foto: HAMAD I MOHAMMED © Ritzau Scanpix)

Dansk badminton har aldrig haft en større spiller end Viktor Axelsen.

Sådan lyder det uden tøven fra Hans-Kristian Vittinghus, der er DR Sportens medkommentator og badmintonekspert under OL i Tokyo.

- Han er Danmarks største badmintonspiller igennem historien. Jeg kan ikke se, hvad der kan tåle sammenligning med den samling, han har nu, siger han.

Den tidligere danske stjernespiller Peter Gade stemmer i fra studiet i København:

- Det kan der ikke være nogen tvivl om.

I en medrivende OL-finale udraderede 27-årige Viktor Axelsen fuldstændig den kinesiske stjerne og tidligere OL-guldvinder Chen Long. Danskeren har nu vundet OL-guld, VM-guld og All England.

Det er kun Chen Long, hans landsmand Lin Dan og nu altså også Viktor Axelsen, der har vundet netop de tre titler og dermed danner en eksklusiv klub.

Alligevel er der et stykke til at kunne kalde sig en af de bedste i verden, mener Hans-Kristian Vittinghus.

- Der er stadig et stykke op til, at han er blandt de største overhovedet. Lin Dan har to OL-guldmedaljer, fem VM-titler og seks All England-titler. Viktor Axelsen er meget langt fra det, siger han.

'Europas bedste nogensinde'

Men Europas bedste igennem tiden vil Hans-Kristian Vittinghus godt svinge sig op til.

- Vi kan nok godt sige, at han er den allerbedste europæiske spiller nogensinde. Den eneste, der tåler sammenligning, er spanske Carolina Marin, der har vundet olympisk guld, tre VM-titler og én All England-titel, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Viktor Axelsen viste store følelser efter den forrygende sejr i OL-finalen. Og netop hans personlighed og evne til at brænde igennem er også medvirkende til, at han nu katapulteres op i de højere luftlag.

- Han er en stor personlighed, og det hjælper ham da også i forhold til at blive betraget som en af de største.

- Et godt eksempel i den sammenhæng er Chen Long, som ikke får noget nær den anerkendelse, som hans resultatliste berettiger til. Det er netop, fordi han modsat Lin Dan er lidt mere 'kedelig' personlighed, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Distancerer fra andre tidligere topspillere

Hvis Viktor Axelsen havde fået sølv ved OL ville det ifølge eksperten være anderledes svært at vurdere, hvem der er den største danske badmintonspiller nogensinde.

Der findes nemlig en perlerække af danske spillere med store titler på CV'et.

- Poul-Erik Høyer vandt to All England-titler og en OL-guldmedalje, som i særklasse er det største. Det er større end VM-titler, siger Hans-Kristian Vittinghus:

- Erlend Kops har seks All England-titler, og dengang (50'erne til 70'erne, red.) var der hverken VM eller OL for badmintonspillere. Det er også med til at gøre det utrolig svært at sammenligne på tværs af generatier. For de har ikke haft mulighed for at vinde OL eller VM.

Derudover nævner Hans-Kristian Vittinghus også Morten Frost, Finn Kobberø og Lene Køppen.

Se et sammendrag af OL-finalen her: