IOC har sat skæringsdato: Fire uger til at beslutte om OL skal udskydes

Den Internationale Olympiske Komité har søndag givet sig selv fire uger til at træffe OL-beslutning. Udsættelse er en mulighed, lyder det.

Presset på IOC og præsident Thomas Bach stiger i disse dage. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Nu skal der snart træffes en beslutning.

Den Internationale Olympiske Komités bestyrelse har givet sig selv fire uger til at komme med en endelig udmelding om afviklingen af sommerens Olympiske Lege i Tokyo.

Det står klart efter et møde søndag aften, skriver IOC på sin hjemmeside.

IOC vil i samarbejde med de japanske arrangører påbegynde en detaljeret diskussion om, hvad den nuværende coronasituation betyder for afviklingen af et OL. Derudover vil mulighederne for en udskydelse af legene ligeledes blive drøftet, skriver IOC.

Den Internationale Olympiske Komité føler sig overbevist om, at der vil være truffet en beslutning indenfor fire uger.

Samtidig slår IOC fast, at en aflysning af sommerens OL i Tokyo ikke vil løse nogen problemer.

- Derfor er en aflysning ikke på tale, lyder det fra IOC ifølge Reuters.

I Storbritannien byder landets olympiske organisationen (BOA, red.) granskningen af muligheden for en OL-udsættelse velkommen, siger formand Sir Hugh Robertson.

- Vi opfordrer imidlertid til hurtig beslutningstagning af hensyn til atleter, der stadig står over for betydelig usikkerhed.

- Restriktionerne har fjernet atleternes evne til at konkurrere på lige vilkår, og det er ikke passende at fortsætte på den nuværende kurs mod de olympiske lege, uddyber formanden for briternes olympiske organisation.

Også det internationale atletikforbund melder sig klar til at finde en alternativ dato til OL.

Efter mødet har IOC-præsident, Thomas Bach, skrevet et brev til verdens atleter, hvori han forklarer komitéens overvejelser.

Bach skriver, at IOC ønsker at være en del af løsningen og agter at beskytte sundheden for alle involverede.

- Jeg ønsker, at det håb, som så mange atleter fra alle fem kontinenter har udtrykt, vil blive opfyldt. At for enden af denne mørke tunnel, vi alle går gennem sammen uden at vide, hvor lang den er, vil den olympiske flamme lyse, skriver IOC-præsident Thomas Bach.

Fastholder IOC at afvikle OL i Tokyo efter planen bliver det fra 24. juli til 9. august.

Presset stiger på IOC

Det er blot få dage siden, at Den Internationale Olympiske Komité fortalte, at man forventede en planmæssig afvikling af OL i Tokyo fra 24. juli til 9. august. De toner betød et voksende pres fra bl.a. idrætsforbundene, siger DR Sportens kommentator, Henrik Liniger.

Med søndagens udmelding har OL-piben dog fået en helt ny og anderledes lyd, konstaterer han.

- Det er en meget bemærkelsesværdig udmelding for IOC, fordi det er første gang, de selv nævner muligheden for udsættelse af OL. Det har vi ikke set før.

At der ikke træffes en afgørende beslutning på nuværende tidspunkt, kan der være flere forklaringer på, mener Henrik Liniger.

- Når de ikke beslutter at udsætte her og nu, er det, fordi IOC skal have tid til at afklare flere ting. Hvad vil det koste at flytte OL? Vil det være praktisk muligt? Hvad siger deres samarbejdspartnere til det, tv-rettighedshavere, sponsorer og så videre? Der er masser af praktik og økonomi en beslutning om at udsætte et OL, siger DR Sportens kommentator.

Fastholder IOC at afvikle OL i Tokyo efter planen, bliver det fra 24. juli til 9. august . (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

IOC har med udmeldingen købt sig selv fire uger, men i hvilken retning pilen peger til den tid er meget svært at spå om.

- Lige nu peger det meste dog på en udsættelse. Hvornår OL i givet fald skal finde sted, om det skal være senere i 2020 eller senere, det er det umuligt at sige noget om lige nu, siger Henrik Liniger, som kun forudser, at presset på IOC kun vil voksere yderligere.

Idrætsverdenen vil have en afklaring.

- Derfor vurderer jeg, at der næppe vil gå fire uger, før vi ser den næste udmelding. Så snart IOC har afklaret de ting, de skal have på plads, bør der komme en udmelding om, hvad der skal ske med OL, siger Henrik Liniger, DR Sportens kommentator.