Israelske vægtløftere jubler over VM-deltagelse i Saudi-Arabien: 'En sejr over politik'

Fire israelske atleter er landet i Riyadh for at konkurrere ved VM i vægtløftning.

Når delegationen med fire israelske vægtløftere i denne uge kommer i konkurrence i Riyadh, vil det være første gang i historien. (Foto: © Giorgio Scala / DBM-Deepbluemedi, Insidefoto)

Hvis man er vægtløfter, så retter man i disse dage sine øjne mod Riyadh, hvor der flyttes kilo ved VM.

Indstillede man sin kikkert og flyradar korrekt, så ville man også se noget nærmest utænkeligt, for det var ikke hvem som helst, der landede i Saudi-Arabiens hovedstad.

Ud af flyet trådte nemlig fire israelske vægtløftere for at deltage ved VM i vægtløftning. Det er første gang i historien, at israelske atleter optræder i en olympisk sport i Saudi-Arabien.

Celia Gold og Nikol Rubanovich bliver dermed de to historiske navne, når de træder ind i konkurrencen, mens Artur Mugurdumov og David Litvinov følger trop senere på ugen, og det glæder sidstnævnte.

- Det er virkelig en stor ære for os at have den her mulighed. Når alt kommer til alt, så er det en sejr over politik, siger David Litvinov til det israelske statsmedie KAN.

Ikke nogle diplomatiske relationer

For Saudi-Arabien og Israel, to af Mellemøstens mangeårige modpoler, har der aldrig eksisteret officielle, diplomatiske forbindelser.

Saudierne anerkender ikke Israel som en stat, men i de seneste år er forholdet blødt en smule op, og da det israelske flag ved åbningen af VM vajede i Riyadh, var det en stor dag for den israelske delegation.

Præsidenten for Det Israelske Vægtløftningsforbund, Oren Shai, gjorde det også klart, at værterne havde været ganske venlige og dygtige til at sikre sig, at flyet uden sikkerhedsmæssige udfordringer kunne lande i Riyadh.

Israel havde for første gang også en delegation til stede ved Unescos møde i Riyadh denne weekend. (Foto: © AHMED YOSRI)

- Det er en kæmpe stor og meget vigtig dag for os, og vi har tænkt os at skrive historie under denne konkurrence.

- For tre år siden, da konkurrencen blev placeret i Saudi-Arabien, kontaktede jeg Det Internationale Vægtløftnings Forbund (IWF) for at sige, at vi vil være med. Han beroligede mig og sagde, at det ville vi være, siger Oren Shai til KAN.

Samme taknemmelighed har været at finde hos netop præsidenten for IWF, Mohammed Jaloof.

- Det her viser, at den internationale vægtløftningsfamilie er en stærk og forenet familie. Sporten er uden for politik.

Har ikke været nemt

Ankomsten af israelske atleter i Riyadh er dog blot den seneste udvikling i forholdet mellem de to lande, som efterhånden må betragtes som lunkent og ikke iskoldt.

Tidligere på weekenden sendte Israel nemlig en mindre flok observatører til Riyadh for at overvære FN-organisationen Unesco forsamle sig, og det er første gang, at en forretningsdelegation har besøgt Saudi-Arabien.

Derfor kan præsidenten for Det Israelske Vægtløftnings Forbund Oren Shai også sige, at nu hvor hans atleter er landet, med hjælp fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC), så handler det om at skrive historie, og ikke skabe kontroverser.

- Det har ikke været nemt, men det er lykkes, og alt er godt.

- Vores atleter er her for at kæmpe for en kvalifikation til OL, og vi vil ikke prøve at overeksponere besøget eller skabe for meget tumult omkring det, hvis det påvirker eventuelle besøg af andre delegationer i fremtiden, siger Oren Shai.