Japan vinder ingen ligestillingsmedaljer: Nu skal kvindelig OL-chef vende skuden efter sexistisk forgænger

Seiko Hashimoto er ny chef for Japans olympiske værter. Hendes forgænger blev smidt på porten efter sexistiske udtalelser om kvinder.

Seiko Hashimoto (tv.) har forladt posten som olympisk minister i Japan og skal fremover være præsident for den komité, der arrangerer sommerens lege i den japanske hovedstad. (Foto: PHILIP FONG © Scanpix)

Hvis ligestilling var en olympisk disciplin, ventede der næppe mange medaljer eller podieplaceringer til sommerens japanske OL-værter.

En 121. plads ud af 153 nationer kunne det blive til, da World Economic Forum senest udgav sin årlige rapport om global ligestilling.

Organisationen bag Legene, Tokyo 2020, kom da også ud i et gedigent uvejr, da den nu tidligere OL-chef, Yoshiro Mori, udtalte sig sexistisk om kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Ordene blev nogle af 83-årige Moris sidste på posten, og siden er Seiko Hashimoto blevet udnævnt som ny præsident for komitéen. Hashimoto er selv tidligere atlet og har udtalt, at hun 'vil gøre alt for at sikre legene i Tokyo succes'.

Med Hashimotos tiltræden prøver Japan at sende et signal om, at tiderne har ændret sig i landet, mener journalist Asger Røjle Christensen.

Han har beskæftiget sig med Japan og japanske forhold i snart 30 år og har i flere omgange boet i Japan som korrespondent.

- Jeg ved ikke, hvor overbevisende det er. Skaden var til en vis grad sket. Det vigtigste var derfor at undgå at vælge en anden mand på over 80 år, som der først var lagt op til, siger han.

  • - Hvis vi øger antallet af kvinder i bestyrelsen, er vi nødt til delvist at begrænse deres taletid. De har svært ved at stoppe, og det er irriterende. Det var udtalelser som denne, der endte med at koste Yoshiro Mori rollen som OL-chef. (Foto: Yoshikazu TSUNO © Scanpix)
  • OL-modstanden er stor i den japanske befolkning. En nylig rundspørge viste, at omkring 80 procent af japanerne ikke støtter afviklingen af OL i Tokyo til sommer, skriver Reuters. (Foto: Kimimasa Mayama © Scanpix)
1 / 2

Yoshiro Mori havde i første omgang selv peget på den tidligere japanske fodboldlegende, 84-årige Saburo Kawabuchi, som sin efterfølger, men her strittede landets regering imod. De ville have en yngre OL-chef - og gerne en kvinde.

Her passede 56-årige Hashimoto 'perfekt ind, mener Asger Røjle Christensen.

- Seiko Hashimotos navn blev nævnt først af alle. Det vanskeligste var vist at overtale hende selv. Hun var minister i regeringen, og hun er jo nødt til nu midlertidigt at afbryde sin politiske karriere. Og hvis begejstringen for OL bliver ved med at være så lav, som den er lige nu, kan hendes nye post næppe fremme hendes politiske karriere ret meget bagefter, siger Asger Røjle Christensen.

Seiko Hashimoto er den japaner, der som aktiv har deltaget i flest olympiske lege, både vinter- og sommerudgaven, i henholdsvis hurtigløb på skøjter og banecykling. Og så er hun meget respekteret hos de ældre mænd i toppen af Japans idrætsverden, siger Asger Røjle Christensen.

- Hun nåede også loyalt at sige, at det da ikke skulle være køn, man så på, når man valgte en afløser for Mori, inden pilen for alvor begyndte at pege på hende selv, og hun til sidst modvilligt accepterede at stille op.

Spurgt ind til gammel sag om sexchikane

Der er blot fem måneder til OL i Tokyo, og de japanske arrangører stor foran en kæmpe opgave med afholdelsen af den enorme sportsbegivenhed midt i en global pandemi.

Seiko Hashimoto har da også sagt, at den største opgave bliver af afvikle et 'sikkert' OL.

- Nu er jeg her for at give tilbage for det, jeg skylder som atlet, sagde Hashimoto om 'det store ansvar', hun nu påtager sig.

Kort efter Seiko Hashimoto overtog rollen som OL-chef, adresserede japanske journalister en episode fra hende fortid, hvor hun i 2014 efter sigende opførte sig upassende overfor kunstskøjteløberen Daisuke Takahashi til en fest efter vinter-OL i Sochi.

Daisuke Takahashi (billedet) mente ikke, at han var blevet udsat for sexchikane, udtalte kunstskøjteløberens agent efter episoden med Seiko Hashimoto efter vinter-OL i 2014. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

Fotografer fangede episoden af de to i armene på hinanden og billederne blev siden bragt i et japansk magasin.

- Både dengang og nu fortryder jeg dybt min opførsel, svarede Hashimoto.

Tilbage i 2014 benægtede hun imidlertid at have gjort noget forkert. Det var normalt, at atleter 'krammede og kyssede hinanden', lød det.

- Men hvis det inviterede til misforståelser fra andre, fortryder jeg og synes, at jeg skulle have været mere forsigtig, tilføjede hun dengang efter episoden.

Daisuke Takahashi valgte ikke at gå videre med sagen, fordi han ikke følte sig udsat for sexchikane, lød det.

'Det nedbryder barrierer'

Et af de allerstørste sportsnavne i Japan hedder Naomi Osaka. Den 23-årige tenniskomet har vundet tre grand slam-turneringer, og i morgen kan hun hente sin fjerde af slagsen ved Australian Open.

Osaka har ikke været sen til at udtrykke sin begejstring for Seiko Hashimotos nye rolle som OL-chef.

- Jeg føler, at det er rigtig godt, fordi det nedbryder barrierer, især for kvinder, sagde Naomi Osaka efter sin sejr over Serena Williams i semifinalen ved Australian Open.

- Vi har måttet kæmpe for så mange ting bare for at være lige. Og mange ting er stadigvæk ikke lige, sagde Osaka.

Tennisstjernen Naomi Osaka talte under det igangværende Australian Open positivt om udnævnelsen af Seiko Hashimoto som ny japansk OL-chef. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

Hos Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har præsident Thomas Bach også sendt positive ord i retning de japanske værter og fremhæver Seiko Hashimotos fortid som atlet, men samtidig også hendes køn.

- Med udnævnelsen af en kvinde som præsident, sender Tokyo 2020-komitéen også et meget vigtigt signal med hensyn til ligestilling, sagde Thomas Bach til IOC's hjemmeside.

FacebookTwitter