Japanerne var klar, men WHO-rapport gjorde OL umuligt

De japanske arrangører var klar til at afvikle OL, men Verdenssundhedsorganisationens anbefalinger startede dialogen om OL-udsættelse, siger IOC-præsident.

Thomas Bach, præsident for Den Internationale Olympiske Komité, holdt onsdag formiddag en telefonkonference for journalister verden over. (Foto: Jean-Christophe Bott © Scanpix)

Spørgsmålet var ikke, om Japan var klar til at afvikle sommerens OL. Nej, spørgsmålet var i stedet, hvorvidt en coronaramt verden var gearet til et OL.

Svaret blev nej.

Det var konklusionen, da Thomas Bach, præsident i Den Internationale Olympiske Komité, onsdag formiddag via en telefonkonference inviterede 400 journalister verden over med ind i OL-maskinrummets beslutningsprocesser.

- Vi stod i en situation, hvor vi på den ene side var sikre på, at Japan om fire måneder ville være i stand til at organisere OL, siger Thomas Bach.

De japanske arrangører var altså klar til at tænde OL-faklen i juli.

Over weekenden skete der imidlertid et "skifte i dynamikken", som ændrede verdensituationen, lyder det. Søndag så IOC udviklingen i Afrika, og mandag landede en meddelelse fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som var meget alarmerende.

Hér blev muligheden for en OL-udsættelse åbnet - og efter diskussioner i IOC blev det også hurtigt besluttet, at en aflysning ikke var en mulighed.

- En aflysning kunne vi selv have besluttet, men i en udsættelse havde vi brug for opbakning fra vores japanske partnere, siger IOC-præsident, Thomas Bach.

Det var Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, anbefalinger, der startede dialogen om OL-udsættelsen, siger IOC-præsident, Thomas Bach. (Foto: KAZUHIRO NOGI © Scanpix)

Der er endnu ikke meldt et tidspunkt ud for det udsatte OL, men IOC har nedsat en taskforce til at løse den opgave, siger Thomas Bach.

- De kalder sig 'here we go'.

'Nu sker det'.

Men hvornår "det sker", et præcist tidspunkt, kunne IOC-præsidenten ikke give.

- Aftalen er, at vi vil organisere dette OL senest i sommeren 2021. Det er ikke fastlagt til sommermånederne. Alle muligheder er på bordet, siger IOC-præsidenten.

Til spørgsmålet om, hvad IOC stiller op, hvis coronasituationen er den samme - eller værre - i begyndelsen af næste år, svarer Thomas Bach:

- Vi vil kun organisere OL i et sikkert miljø for alle deltagere.

Som tillæg blev Thomas Bach spurgte ind til, om der kunne ske endnu en udsættelse eller i værste fald en aflysning. Det svarede IOC-præsidenten ikke på.

'Vi respekterer atleternes rettigheder'

Det er ét stort puslespil, lader Thomas Bach forstå.

Alle brikker skal passe. Hvis du tager en ud, er hele puslespillet ødelagt. Og IOC-præsidenten har ikke nogen samlevejledning, men står på ubetrådt grund.

- Legene er aldrig blevet udsat før. Vi har ikke nogen drejebog. Men vi er selvsikre på, at vi kan sætte det smukke puslespil sammen og til sidst have et vidunderligt OL, siger Thomas Bach.

En af de vigtigste brikker - atleterne - pressede i dagene op til beslutningen om udsættelse på. Mandag meldte canadiernes olympiske komité således ud, som de første, at et OL til sommer blev uden deres deltagelse.

- Det er enhver atlets ret at beslutte, om han eller hun vil deltage ved OL. Jeg synes ikke, at sådan en beslutning træffes ved afstemning. Der skal vi respektere atleternes rettigheder. Vælger de ikke at deltage, er de i deres gode ret til det, siger IOC-præsidenten.

IOC er sikre på, at de kan levere et vidunderligt OL til næste år, siger IOC-præsident Thomas Bach. (Foto: Kimimasa Mayama © Scanpix)

Thomas Bach forsikrer, at atleternes stemme har været med under hele processen og henviser til flere telefonkonferencer blandt andet med de nationale olympiske komitéer, hvor der enstemmigt var enighed om IOC's taktik.

- Også fra canadierne, siger Thomas Bach.

IOC-præsidenten har ligeledes været i direkte dialog med atletkommissionen og 200 atletrepræsentanter verden over.

- Her var der ikke én eneste stemme, som spurgte til aflysningen af OL. Spørgsmålene gik på kvalifikationen, træningsforholdene, det mentale helbred og meget andet, siger Thomas Bach.

IOC-præsidenten startede med et "good afternoon", "good to hear you" og sluttede "thank you, bye bye". Undervejs svarede han - ved nogle mere vævende end andre - på journalisternes spørgsmål.

Den endelige OL-dato lod vente på sig, men Thomas Bach kunne godt fortælle, om hans hverv som IOC-præsident var oppe til overvejelse.

- Nej, lød det.

Kort, kontant. Hverken mere eller mindre.