Japanske sygeplejersker siger nej til OL: Vil fokusere på pandemien i coronaramte Japan

Japanske sygeplejersker er blevet spurgt, om de vil hjælpe til OL. Men de vil hellere fokusere på pandemien.

500 japanske sygeplejersker er vrede over at blive spurgt, om de kan hjælpe ved OL. De mener, at de har nået grænsen allerede med pandemien i Japan. (© AP/Ritzau Scanpix)

En anmodning til den japanske sygeplejeforening fra arrangørerne af OL i Tokyo har skabt vrede blandt japanske sygeplejersker.

De står lige nu midt i en kritisk coronasituation i landet, som for nylig passerede hele 10.000 dødsfald relateret til corona. Ifølge det britiske medie The Guardian er det kun to procent af Japans befolkning på 126 millioner mennesker, der har modtaget det første vaccinestik.

Derfor skaber det harme hos sygeplejerskerne i Japan, at OL-arrangørerne har anmodet om, at 500 sygeplejersker melder sig frivilligt til at hjælpe ved sommerens lege. Sygeplejerskerne mener nemlig ikke, at de skal hjælpe med at afholde OL, når pandemien er den altoverskyggende problemstilling i landet lige nu.

De mener, at deres faglige fokus skal forblive på landets coronapatienter og patienter med andre sygdomme, der har fået deres behandling forsinket på grund af coronasituationen. Specielt i Osaka-regionen, som har været epicentret for Japans fjerde coronabølge, har situationen været så kritisk, at man er løbet tør for senge til de alvorligt syge.

Men også Tokyo er i undtagelsestilstand.

Til nyhedsbureauet AP fortæller Mikito Ikeda, der er sygeplejerske i Nagoya i det centrale Japan, hvordan det var at modtage anmodningen.

- Jeg er vred, men også rystet over den manglende følsomhed. Det viser, at man ikke tager menneskeliv alvorligt.

Anmodningen har også mødt modstand på de sociale medier, hvor sygeplejersker fra hele landet har udtrykt deres modvilje til at hjælpe med afholdelsen af OL. Et enkelt tweet udsendt af en sammenslutning af medicinske fagforeninger med teksten 'Vi kan ikke sende sygeplejersker til OL' er således blevet delt flere end 100.000 gange.

Generalsekretæren for det medicinske fagforbund i Japan, Susumu Morita, mener, at pandemien klart overstiger behovet for et OL.

- Vi må stoppe forslaget om at sende sygeplejersker, der er involveret i kampen mod en alvorlig pandemi, til frivilligt at arbejde ved OL, udtaler han ifølge The Guardian.

- Jeg er rasende over, at man insisterer på at afholde OL på trods af risikoen for patienters og sygeplejerskers sundhed og liv.

Japans premierminister Yoshihide Suga mener stadig, at legene til sommer kan afholdes. (Foto: pool © Scanpix)

Legene møder modstand

Anmodningen kommer i kølvandet på, at Japans premierminister, Yoshihide Suga, i sidste uge kom i modvind, da han foreslog, at sygeplejersker, der var stoppet med at arbejde - inklusive dem, der led af stress og udmattelse, kunne blive ansat ved sommerens lege.

- Jeg hører, at mange tager fri, så derfor burde det være muligt, sagde han.

Den japanske premierminister bliver ved med at gentage, at han, Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og arrangørerne er fortrøstningsfulde i forhold til, at det er muligt at afholde 'et trygt og sikkert OL' til sommer.

Holdningen møder dog stadig stor modstand i Japan fra både politikere, men også befolkningen. I februar viste en måling i det japanske medie Kyodo News, at 80 procent af de adspurgte japanere mente, at legene ikke skal afholdes til sommer.

Oppositionsmedlem Tomoko Tamura er bekymret for sygeplejerskernes store arbejdspres.

- Situationen er ekstremt alvorlig. Sygeplejerskerne ved ikke, hvordan de skal kunne håndtere denne situation. Det er fysisk umuligt, siger hun.

Også lederen af det medicinske forbund i Tokyo, Haruo Ozaki, har ifølge nyhedsbureauet AP sagt, at det vil være 'ekstremt vanskeligt' at afholde OL til sommer nu, hvor nye virusvarianter spreder sig i Japan.

Søndag blev der konstateret 5.900 nye smittede og 61 dødsfald i landet, hvis hovedstad skal afholde OL til sommer.

De udskudte olympiske lege i Tokyo afholdes stadigvæk efter planen fra 23. juli til 8. august 2021. Umiddelbart efter følger de paralympiske lege fra 24. august til 5. september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk