Kan parkour blive den næste olympiske disciplin? Nej tak, siger det internationale parkourforbund

Det internationale gymnastikforbund og Parkour Earth er uenige, om parkour skal på det olympiske program.

Parkour atleten Joseph Henderson træner parkour på hustagene i Brighton, England. (Foto: Peter Cziborra © Scanpix)

Spring mellem høje bygninger, saltomortaler fra forskellige platforme og klatring op ad vægge i byrummet.

Parkour indeholder det hele og blev i takt med udbredelsen af sociale medier og videotjenester som Youtube yderst populær op gennem 00’erne. Og du er helt sikkert selv stødt på en video eller to med de frygtløse parkouratleter.

Og nu er parkour blevet så populært, at det kommer i betragtning til det olympiske program i Paris i 2024. Den største milepæl og anerkendelse for enhver sportsgren.

Der er bare et enkelt problem. Det internationale parkourforbund, Parkour Earth, er ikke med på idéen. Overhovedet ikke endda.

Det skriver New York Times og Inside the Games onsdag.

Parkour Earth har eksisteret siden 2007, og selvom der under forbundet bliver holdt konkurrencer, så er hovedformålet stadig at udfolde sportsgrenen som en kunstform. Ikke at afholde konkurrencer på olympisk niveau.

Men det vil det internationale gymnastikforbund, FIG, gerne. Forbundet har siden 2017 afholdt parkourkonkurrencer, og i december 2018 blev parkour officielt en gymnastisk disciplin under FIG.

Det næste skridt er de olympiske lege i 2024, og den ansøgning er ifølge Inside the Games sendt afsted til den internationale olympiske komite, IOC, forud for fastsættelsen af OL-programmet på mandag.

Her ses en professionel hollandsk parkourudøver under Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger, DGI's, landsstævne i 2017. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Parkour Earth med brev til IOC

Parkour Earth har skrevet et brev til IOC's bestyrelse og opfordret den til at afvise forslaget fra FIG om parkour på det olympiske program.

Parkourforbundet har nemlig gentagne gange anklaget FIG for en fjendtlig overtagelse af parkour og hævder, at gymnastikforbundet har været skyldig i "indgreb og misbrug" af disciplinen.

- Parkour er blevet anerkendt som en suveræn, særskilt og uafhængig sport i sig selv, og kan som sådan ikke betragtes som en disciplin eller et datterselskab til gymnastik eller andre sportsgrene, står der i brevet, som Parkour Earth har sendt til IOC.

Administrerende direktør i Parkour Earth, Damien Puddle, hævder desuden til New York Times, at FIG er et gymnastikforbund og ikke et parkourforbund.

FIG ser dog selv parkour som en naturlig forlængelse af gymnastikken og holder angiveligt stadig på, at parkour som en olympisk disciplin skal høre under gymnastik fra OL i 2024.

Lukket for nye discipliner

IOC medtager ikke flere nye discipliner til OL-programmet i 2024 udover sportsklatring, surfing, skateboarding og breakdance, som alle allerede regnes for at blive godkendt. Men i og med at parkour indgår under gymnastik-paraplyen, så er der altså en mulighed for, at IOC på mandag føjer parkour på programmet for første gang nogensinde.

Noget Damien Puddle fra Parkour Earth bestemt ikke ville være tilfreds med.

- Det er en samtale, som vores fællesskab endnu ikke har haft (om parkour skal være en OL-disciplin under Parkour Earth, red.). Selvom parkourfællesskabet deltager i konkurrencer, er det ikke atleternes fokus. De fleste mennesker gør det for kærligheden til oplevelsen, siger Damien Puddle til New York Times.

Parkour Earth kan dog trøste sig med det faktum, at FIG’s forsøg på at inkludere parkour i 2024 måske mislykkes, idet IOC offentligt har signaleret komiteens modstand mod, at der tilføres flere sportsgrene og dermed også flere atleter til OL i 2024.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter