Klar tale fra Danmarks Idrætsforbund: 'Udsæt OL til næste år'

Det mest forsvarlige er at udsætte OL til næste år, siger direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm.

Morten Mølholm, direktør i DIF, mener, at OL bør udskydes til næste år. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Mens Den Internationale Olympiske Komité (IOC, red.) har givet sig selv fire ugers betænkningstid, er Danmarks Idrætsforbund (DIF, red.) allerede nu klare i mælet omkring afviklingen af sommerens OL i Tokyo.

Forbundet håber, at IOC udsætter OL.

- Vi har stor respekt for, at IOC står i en kompliceret situtation, fordi OL er en stor ting, men vi har svært ved at se et OL for os med den nuværende situation. Derfor synes vi, at den rigtige løsning er en udsættelse, siger Morten Mølholm til DR Sporten.

- IOC har meldt ud, at en aflysning ikke kommer på tale, så det er udsættelser, vi snakker om, siger DIF-direktøren.

Der har været diskuteret flere muligheder i forbindelse med en flytning af OL, men hos Danmarks Idrætsforbund ser man det som den bedste løsning at vente til 2021.

- Det mest oplagte er at udsætte OL et år. Jeg tvivler på, at man blot kan udsætte det et par måneder. Det hænger sammen med, at du ryger ind i andre sportsterminer, hvor det i forvejen er presset på grund af andre aflysninger. Man ved heller ikke, hvordan situationen i verden er til efteråret i forhold til coronavirusset, siger Mølholm.

Danske atleter under åbningsceremonien ved OL i Rio for fire år siden. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er blot fire dage siden, at Danmarks Idrætsforbund udtalte, at det endnu var 'for tidligt at træffe beslutning om eventuel aflysning'.

Men nu melder DIF sig altså i koret af lande som Storbritannien, Brasilien, Norge og Kroatien, der alle ønsker en udsættelse af OL.

Beslutningen hviler på to ben, siger Morten Mølholm. Et sundhedsmæssigt og et sportsligt hensyn til atleterne.

- Vi har svært ved at set et OL afholdt i Tokyo i juli, hvor der ikke skulle være cornavirus rundt omkring i verden. Det synes vi er for risikofyldt, og det tvivler vi på er forsvarligt, siger Morten Mølholm til DR Sporten.

Samtidig gør de mange restriktioner i øjeblikket det svært for OL-atleterne at forberede sig optimalt og på lige vilkår.

- I øjeblikket har vi en total kaotisk situation, hvor atleterne ikke har mulighed for at træne og deltage i kvalifikationsstævner. Derfor vil det eneste rigtige at skabe en afklarethed omkring situationen ved at træffe en beslutning om udsættelse, siger Morten Mølholm.

- Vi tror ikke på, at vi kan få afviklet et sportsligt fair OL i år, fordi vilkårene vil være så forskellige for atleterne.