Klatring, skateboarding og surfing: De nye sportsgrene på programmet skal forynge OL

33 forskellige sportsgrene er på programmet ved OL i Tokyo, og fem af dem er nye i forhold til de seneste lege i Rio.

Den amerikanske skateboarder Nyjah Huston er en af favoritterne til OL-guldet i disciplinen street i skateboarding. Skateboard er med på OL-programmet for første gang ved legene i Tokyo. (Foto: Tiziana Fabi © AFP or licensors)

Opdatering 23/7: Faktaboks om klatring er rettet, da beskrivelsen var uklar før.

Onsdag tyvstartede OL, selvom den officielle åbningsceremoni i Tokyo først er fredag.

Men man kan næppe bebrejde arrangørerne for at måtte udvide konkurrencedagene en smule, for hen over legenes varighed skal der afvikles konkurrencer i 33 sportsgrene, 50 forskellige discipliner og 339 forskellige konkurrencer.

Mens de fleste sportsgrene er velkendte gengangere som svømning, atletik og roning, så er der til årets lege fem nye sportsgrene i forhold til de seneste lege, som blev afholdt i Rio i 2016.

Skateboarding, surfing, klatring, karate og baseball/softball er de fem nye sportsgrene på programmet til Tokyo-legene.

Rune Glifberg er det eneste danske OL-islæt i skateboardkonkurrencen. Han stiller op i park-disciplinen, som han også er regerende dansk mester i. (Foto: Jan Sommer)

I august 2016, da de fem sportsgrene endeligt blev vedtaget som værende en del af Tokyo-legenes program, sagde præsidenten i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, at det var fem innovative og ungdomsfokuserede sportsgrene, der var blevet valgt.

- Vi vil tage sporten hen til de unge. Med de mange muligheder, unge har i dag, kan vi ikke længere forvente, at de automatisk kommer til os. Vi er nødt til at møde dem, hvor de er, sagde Thomas Bach i 2016.

Strategien var klar: De unge skulle lokkes til at se OL.

Ældre folk ser OL

Det har længe været en problemstilling, der har naget IOC-toppen, at de yngre seere i bred stil vælger OL fra, fortæller Jörg Krieger, der er adjunkt på Institut for folkesundhed og idræt ved Aarhus Universitet.

- De Olympiske Lege tiltrækker ikke unge seere. Seerdemografien viser, at det primært er ældre folk, der ser legene. IOC identificerede det problem allerede i 2007 og besluttede at gøre noget ved det, siger Jörg Krieger.

Første step i IOC's foryngelseskur var, ifølge Jörg Krieger, at ungdoms-OL blev etableret, som er foregået hvert fjerde år siden 2010.

Her skulle sportsgrene testes, og så kunne IOC vurdere, om de skulle bringes videre over til de olympiske lege.

De japanske arrangører fik en række sportsgrene fra IOC, de selv kunne udvælge fra, og så var det ellers bare at slå sig løs. Og valget faldt altså på de fem førnævnte sportsgrene: Skateboarding, surfing, klatring, karate og baseball/softball, som alle har været en del af programmet ved ungdoms-OL.

De to sidstnævnte, fordi de passer ind i den japanske kultur og har stor popularitet i Japan, mens de tre andre forynger legene.

Amerikanske Carissa Moore er blandt guldfavoritterne i kvindernes surfing-konkurrence. Hun er firdobbelt verdensmester og nummer et på verdensranglisten. (Foto: Allen J Schaben/Los Angeles Time)

Et lille segment der rammes

Men er det overhovedet så simpelt, at man bare kan smække et par nye, hurtige og actionfyldte sportsgrene på programmet og så regne med, at man fanger de unge?

Ikke helt, siger Søren Østergaard, der er ungdomsforsker og centerchef ved Center for Ungdomsstudier.

- Det er meget vigtigt, at vi anerkender projektet med at imødekomme de unge mennesker. Udfordringen er måske bare, at segmentet, der imødekommes, ikke er specielt stort.

- Jeg tror, at det ville give meget mere mening, hvis der blev arbejdet for, at de unge engagerede sig i nogle af de idrætter, der er mere mainstream, lyder det forskeren.

Derfor kan det virke spøjst, at IOC satser på sportsgrene som klatring, skateboarding og surfing.

Og svaret skal måske i virkeligheden også findes et andet sted, mener Jörg Krieger.

- IOC får selvfølgelig også noget andet ud af det her. De rammer nye markeder og fanger nye sponsorer, siger han.

OL åbner officielt på fredag med åbningsceremonien, og du kan følge med på alle DR's platforme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk