Kulturministeren er enig med DIF om udsættelse af OL: ’Sikkerheden er det vigtigste’

Den danske kulturminister, Joy Mogensen, mener, at OL bør udskydes, og at atleterne fortjener en snarlig afklaring.

Kulturminister Joy Mogensen er enig med DIF i, at OL bør udskydes. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Det er med stor sorg i sinde, men jeg kan godt forstå DIF’s opfordring om at udsætte OL. Sådan lyder det fra Danmarks kulturminister, Joy Mogensen, der tilslutter sig Danmarks Idrætsforbunds holdning.

Der bliver diskuteret løsninger og muligheder i forbindelse med en eventuel udskydelse af de olympiske lege. Lande melder sig på banen, forbund ytrer deres holdninger, og mandag udtalte det mangeårige medlem af Den Internationale Olympiske Komité Dick Pound til USA Today, at IOC har besluttet at udskyde OL i Tokyo.

Vigtigt at understrege her er, at intet officielt er aflyst. Men ifølge Joy Mogensen vil det uden tvivl ikke være forsvarligt at afvikle en stor så begivenhed for nuværende.

- Jeg har svært ved at se det for mig, for der er for mange udestående spørgsmål. Vi ved ikke, hvordan atleternes træning og kvalifikationer ser ud, og vi ved ikke, om alting kommer op at køre indenfor et halvt år.

- Sikkerheden både for atleter og tilskuere er og bliver det vigtigste, og derfor bør OL udskydes, siger Joy Mogensen til DR Sporten.

Søndag aften fortalte direktør i Danmarks Idrætsforbund, Morten Mølholm, til DR Sporten, at man har svært ved at se et OL for sig med den nuværende situation, og at en udsættelse derfor er den rigtige løsning, hvilket Joy Mogensen altså erklærer sig enig i.

Anne-Marie Rindom vandt bronze ved OL i Rio de Janeiro, og hun har sørget for, at der er dansk deltagelse i Laser Radial ved legene i Tokyo. Hun er en af mange atleter, der lever uvished om OL afvikles til sommer. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Jo hurtigere afklaring – jo bedre

Mens både kulturministeren og DIF er mere end klare i mælet, har Den Internationale Olympiske Komité givet sig selv fire ugers betænkningstid til at træffe en OL-beslutning. Men den tidshorisont mener Joy Mogensen ikke, er fair overfor atleterne.

- Usikkerhed gør kun tingene værre. Der er så mange atleter, som er påvirket, og som har svært ved at træne. Jo før man melder ud, jo mere ro skaber man i de her stressede træningsperioder. Så ud fra hensynet til atleterne, vil det være jo hurtigere jo bedre med en afklaring.

Derfor vil hun tage handling, hvis der ikke bliver meldt noget officielt ud om afviklingen af OL i Tokyo inden påske.

- Hvis IOC ikke har truffet en beslutning indenfor et par uger, vil jeg invitere Team Danmark og DIF til et møde, hvor vi kan tale om de danske atleters situation og herunder kvalifikation. Hvis der går så lang tid, før vi hører fra IOC, er der brug for en mere koordineret stillingtagen fra dansk side, siger Joy Mogensen.