Landsholdet forventer mere efter historisk dansk stafetweekend: 'Potentiale til at løbe hurtigere'

Både de danske herrer og kvinder skal løbe 4 gange 100 meter stafet ved OL i Tokyo.

Kojo Musah var en del af herrernes stafethold, der sikrede kvalifikation til OL. (Foto: Christian Jørn (Dansk Atletik))

Facittet efter det danske stafetlandsholds weekend ved World Relays, VM for stafetlandshold, taler sit eget helt tydelige sprog.

To kvalifikationer til OL i Tokyo på 4 gange 100 meter distancen, hvilket er første gang for et dansk stafethold siden 1948.

To imponerende resultater, der blev sikret allerede lørdag, da de to stafetlandshold hver især var blandt de otte bedste hold, der kunne booke billet til søndagens finaler. Og selvfølgelig OL.

Men for både herrerne og kvinderne var det tæt på ikke at lykkes. Så tæt på, at der skulle gå noget tid efter herrernes løb, før det gik op Kojo Musah, at OL-billetten var kommet i hus.

- Det er først omkring en halv time efter, at det går op for mig, at vi har kvalificeret os til finalen og dermed også OL og VM, sagde Kojo Musah til DR Sporten efter finalerne søndag.

- Der gik mange følelser igennem efter semifinalen.

Herrerne satte tilmed dansk rekord i tiden 39,06 sekunder.

Mette Graversgaard havde en lignende oplevelse efter kvindernes semifinale lørdag.

- Vi havde lidt en tam følelse, da vi kom i mål, fordi skiftene ikke rigtig sad der. Så kom resultatet, og så gik det løs derfra med jubelglæde. OL er jo det mest ultimative, vi har turdet drømme om, siger hun.

- Vi kunne overhovedet ikke fordøje det, og der var ingen, som kunne falde i søvn. Vi har måske sovet i fem timer tilsammen.

Louise Østergård (til venstre), Mathilde U- Kramer, Ida Karstoft og Mette Graversgaard var alle fire en del af truppen ved World Relays. Her ses de ved EM i Berlin i 2018. (Foto: Ulrik Pedersen © Represented by ZUMA Press)

Herrerne sikrede flot placering

Selvom det var svært for de to landshold at toppe præstationerne fra lørdagens løb, så lykkedes det alligevel herrerne at få en flot placering med sig hjem fra stafetmesterskaberne i Polen.

Således blev det i finalen på 4 gange 100 meter til en fjerdeplads til Frederik Schou-Nielsen, Tazana Kamanga-Dyrbak, Simon Hansen og Kojo Musah, efter at både Brasilien og Ghana blev diskvalificeret, og Holland og Tyskland udgik undervejs.

Men sidstnævnte, Kojo Musah, mener alligevel, at der kan ventes mere af de danske herrer.

- Jeg er imponeret. At vi kan levere sådan et resultat med folk, der er på vej i deres bedste form, det er ret vildt, siger han.

- I forhold til hvilke folk der vil være til rådighed på det tidspunkt, og den form, de vil være i, så er der potentiale til at løbe væsentligt hurtigere.

Han påpeger, at det kun er Tazana Kamanga-Dyrbak, der befinder sig i konkurrenceform i øjeblikket, og at de andre løbere derfor kun bliver bedre. Forventningerne til OL er dermed lovende.

- Alt kan ske, og det kunne man også se i dag (søndag, red), da vi lige pludselig bliver nummer fire. Vi har virkelig godt råmateriale til en stafet.

Kvinderne måtte nøjes med en sjetteplads i finalen, og trods en for Mette Graversgaard skuffende finale, hvor hun ikke følte, at skiftene sad i skabet, så er hun alligevel stolt over weekendes præstationer.

- Stafetprojektet startede tilbage i 2018, og der var OL kun et spinkelt håb. Det er vildt, at vi står her i dag, og at det lykkedes, siger hun.

- Vi ved godt, at vi kommer til at være underdogs i forhold til de andre nationer til OL. Vi har intet at tabe, men alt at vinde.

I begge finaler i 4 gange 200 meter, hvor der også var dansk deltagelse, endte det med en fjerdeplads til kvinderne, mens herrerne udgik. Disciplinen er ikke på OL-programmet.

Individuelle kvalifikationer er på spil

De drømmer også begge om at kunne kvalificere sig til OL på deres individuelle discipliner. Kojo Musah på 100 og 200 meter og Mette Graversgaard på 200 meter og 100 meter hæk.

Og for begge handler det om at kvalificere sig gennem et ranglistesystem, da de direkte kvalifikationskrav for nu kan virke for svære at nå. Men en ting er sikkert. De går begge benhårdt efter det.

- Hvis jeg kan fortsætte, som jeg gør nu i den rigtige retning, og det går min vej, så er det muligt både på 100 og 200 meter. Men det må tiden vise. Jeg kan ikke gøre andet end at lade benene tale, siger Kojo Musah om sin mulige individuelle kvalifikation til OL.

En træt Frederik Schou-Nielsen, der dog kunne lune sig på en OL-billet. (Foto: PressFocus © SIPA/Ritzau Scanpix)

- Individuelt har jeg et lille håb om at komme med på 200 meter. Det er igennem ranglistesystemet, hvor de tager gennemsnittet af fem tider, og der mangler jeg tre gode tider, siger Mette Graversgaard.

Hun har den danske rekord i 100 meter hæk med tiden 13,13 sekunder, som hun satte i august, og det ville derfor være oplagt for hende at gå efter OL-deltagelse på disciplinen.

Problemet her - modsat på 200 meter - er, at hun skal nå at sætte fem gode tider ved kvalifikationsstævnerne. Hun har nemlig ingen gældende tider på 100 meter hæk, som hun har det på 200 meter.

De kan dog begge med ro i sindet tænke på, at billetten til Tokyo allerede er sikret via stafetlandsholdenes imponerende kvalifikationer i den historiske stafetweekend.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk