Ledende japansk politiker udelukker ikke OL-aflysning, men 'organisationskomitéen overvejer ikke at aflyse'

Der tænkes ikke i at aflyse OL i Tokyo, siger præsidenten i organisationskomitéen, men fokus er i stedet på at undgå coronasmitte.

Regnbuebroen i Tokyo oplyst i de olympiske farver i anledning af, at der var 100 dage til legenes start i onsdags. (Foto: Issei kato © Scanpix)

- Det er muligt at aflyse OL.

- Vi ville være nødt til at give op, hvis vi når et punkt, hvor vi ikke længere kan afholde legene forsvarligt.

Så kontant var meldingen fra Toshihiro Nikai torsdag. Nikai er generalsekretær i det japanske regeringsparti, LDP, som også er premierminister Yoshihide Sugas parti.

Meldingen fra Nikai kom i optagelserne til et tv-program på den japanske tv-station TBS TV. Det er et stigende antal coronatilfælde i Japan, der får Nikai til at så tvivl om legene i Tokyo til sommer.

Shigeru Omi, der er leder af Japans ekspertpanel til håndteringen af coronavirus, sagde ifølge Japan Times torsdag, at landet var i en fjerde bølge af coronavirus efter et dagligt smittetal over 4.300 nye tilfælde. Det højeste i landet siden januar.

- Hvad er meningen med OL, hvis det er ansvarlig for at sprede infektioner? Vi er nødt til at træffe en beslutning om dette punkt, sagde Nikai til TBS TV.

Men Nikais bekymringer får ikke præsidenten i den japanske organisationskomité, Seiko Hashimoto, til at ryste på hånden. Hun ser i stedet bekymringer som en vigtig påmindelse.

- At Toshihiro Nikai er bekymret, har mindet os om, at som organisationskomité må vi sikre os, at der gives topprioritet til sikkerheden.

- Jeg vil gøre en indsats for, at Tokyo-legene foregår under alle tænkelige sikkerhedsforanstaltninger, så jeg kan besvare bekymrede tanker og sørge for, at folk med sikkerhed kan sige, at det er okay, siger hun.

  • Toshihiro Nikai er generalsekretær i regeringspartiet i Japan, LDP - det Liberale Demokratiske Parti. (Foto: pool © Scanpix)
  • Seiko Hashimoto har været præsident i den japanske organisationskomité siden februar i år, hvor den forhenværende præsident, Yoshiro Mori, måtte træde af på grund af sexistiske bemærkninger. (Foto: YUKI IWAMURA © Scanpix)
1 / 2

Overvejer ikke at aflyse

Nikais udmelding strider direkte mod de udmeldinger, der kommer ud af både den japanske organisationskomité, men også den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Begge komitéer har stået urokkeligt fast på, at sommerens lege kommer til at forløbe som planlagt. Og det ændrer Nikais udtalelser ikke ved, slår Hashimoto fast.

- Vi har modtaget forskellige bekymringer, men Tokyo 2020-organisationskomitéen overvejer ikke at aflyse legene, siger Hashimoto.

En succesfuld afholdelse af legene afhænger, ifølge Hashimoto, af, at sikkerheden for både tilskuere, den japanske befolkning og atleterne er i top.

- Det er vigtigt at koncentrere sig om, hvordan sikre covid-19-forholdsregler kan tages før afholdelsen af legene. Derfor vil jeg gøre vores yderste bestræbelser dagligt for at sikre dette og arbejde hårdt på at afholde legene, siger Hashimoto.

Den japanske minister i spidsen for vaccineudrulningen i Japan, Taro Kono, sagde ifølge AP torsdag, at legene vil blive afholdt i det omfang, der er muligt, men det er en reel mulighed, at det sker uden tilskuere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk