Manden, der breakede OL-udsættelse, er positiv om sommerens lege: 'I dag er mulighederne gode'

IOC-medlem afslørede beslutningen om at udsætte OL i Tokyo. Nu tror han på, at legene bliver afviklet til sommer.

Det olympiske ringe lyser ved Odaiba Marine Park i Tokyo. (Foto: Issei kato © Scanpix)

For et år siden vakte det international opsigt, da Dick Pound som det første medlem af den internationale olympiske komite, IOC, afslørede, at komiteen havde besluttet at udskyde OL i Tokyo på grund af coronapandemien.

Men selv om coronapandemien nu er gået ind i sit andet år med uformindsket styrke, er det mest erfarne medlem af IOC i dag overbevist om, at de olympiske lege bliver afviklet i den japanske millionby til sommer.

Allerede i januar udtalte Dick Pound, som har været medlem af IOC siden 1978, at forberedelserne til verdens største sportsbegivenhed så meget opmuntrende ud.

Nu siger IOC-veteranen optimistisk til DR Sporten:

- Mulighederne ser stadig ud til at være gode baseret på den viden, vi har i dag.

Men det er langt fra alle medlemmer af den olympiske familie, der deler Dick Pounds optimisme.

For det kræver en ekstraordinær stærk viljestyrke hos både atleter, trænere og ledere at flytte ind i en olympisk by, hvor de i tre uger skal bo i en isoleret boble med hårde restriktioner.

Og risikoen for smitte med covid-19 kan skræmme mange OL-deltagere væk, fordi Japans vaccineprogram kører langsommere end planlagt i et land med 127 millioner indbyggere, hvoraf næsten en halv million har været smittede og 7485 er døde af virusset.

Den olympiske splittelse kom eksempelvis til udtryk efter VM i håndbold i januar, da Danmarks guldtræner, Nikolaj Jacobsen, sagde, at han hellere ser de olympiske lege i Tokyo aflyst end afviklet uden tilskuere under strenge coronarestriktioner som under VM i Egypten.

- Så håber jeg ikke, vi skal af sted. Så sjovt er det heller ikke, understregede den danske landstræner efter sine oplevelser med coronarestriktionerne i Kairo.

De danske verdensmestre med VM-pokalen, som de forsvarede ved VM-slutrunden i Egypten i januar. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

Enighed i IOC

På trods af kritikken er IOC’s præsident Thomas Bach imidlertid fast besluttet på, at legene skal åbnes den 23. juli i år.

- Vi spekulerer ikke i, om legene skal finde sted. Vi arbejder på, hvordan legene skal afholdes, sagde Thomas Bach sidst i januar.

Og selv om resten af verden er delt i stort set alle spørgsmål, der vedrører håndtering af coronapandemien, bakker alle IOC's 115 medlemmer tilsyneladende op om præsidenten:

- Jeg har ikke hørt om nogen uenighed i IOC. Grundlæggende håber alle IOC-medlemmer, at legene nu bliver afviklet under forudsætning af, at sundhedsrisikoen er tilstrækkelig lille, fastslår Dick Pound.

IOC’s medlemmer er ifølge Dick Pound altså parate til at tage et medansvar for at samle 10.000 af verdens bedste atleter i Tokyo, selv om risikoen for smitte med covid-19 ikke er helt elimineret.

For at minimere risikoen for smitte ser Dick Pound dog gerne, at OL ligesom VM i håndbold afholdes som en isoleret tv-begivenhed uden tilskuere.

Men på spørgsmålet om, hvordan han vil have det, hvis covid-19 alligevel bryder ud i den olympiske by, hvor atleterne bor tæt sammen, siger canadieren:

- Jeg ville blive skuffet. For alle ved, hvordan man undgå at overføre smitte med covid-19, og det ville i givet fald skyldes skødesløs omgang med forholdsreglerne.

Intet besluttet

IOC har netop udsendt regelbøger til alle verdens nationale olympiske komiteer med foreløbige retningslinjer for, hvordan de olympiske hold skal undgå covid-19 i den olympiske by.

Det er af mange olympiske atleter, trænere og ledere blevet tolket som et tegn på, at OL i Tokyo nu bliver til noget.

Ifølge Dick Pound har IOC imidlertid endnu ikke truffet den endelige beslutning. Og IOC’s kommende medlemssession fra 10. – 12. marts er ikke nødvendigvis deadline:

- Mit gæt er, at alle ønsker at vente så længe som muligt inden den endelige beslutning træffes, så den bedste og mest opdaterede information er til rådighed, inklusive oplysning om adgang til vacciner, siger han – dog uden at give et bud på en mulig deadline for IOC’s største beslutning i sportsåret 2021.

78-årige Dick Pound har været medlem af den internationale olympiske komite siden 1978. (Foto: CHRISTINNE MUSCHI © Scanpix)

I håb om at mindske usikkerheden hos de olympiske atleter gjorde Dick Pound sig i januar i år til talsmand for, at olympiske atleter kommer foran i køen til nationale covid-19-vacciner, fordi atleterne er vigtige rollemodeller.

Det er dog ikke et forslag, som støttes af IOC's præsident.

Thomas Bach har udtalt, at sygeplejersker, læger og andre sundhedsarbejdere bør prioriteres højere end sunde, unge atleter. Derfor vil IOC heller ikke vil stille krav om, at alle deltagere i OL i Tokyo skal være vaccinerede.

Af samme årsag er Dick Pound bevidst om, at usikkerhed om sundhedsrisikoen kan få en del af verdens 10.000 olympiske atleter til at fravælge legene i Tokyo.

Men på spørgsmålet om, hvor mange olympiske atleter, der i givet fald skal rejse til Tokyo, for at han vil betegne begivenheden som olympiske lege, siger Dick Pound:

- Mit gæt er, at det store flertal af de olympiske atleter forstår, at der kan være et fravær af atleter til legene på grund af pandemien. Men olympiske atleter er også konkurrencemindede og ressourcestærke. Så jeg tror, at mange af dem vil vælge at rejse til Tokyo for at se, hvad de kan præstere mod dem, som dukker op.

Det har foreløbig kostet de japanske arrangører 15,4 milliarder dollar at planlægge OL i Tokyo. Over halvdelen af den olympiske milliardregning betales af de japanske skatteydere.

Efter IOC’s udsættelse af OL i fjor steg regningen med 2,8 milliarder dollar, som skyldes arrangørernes ekstra omkostninger til genforhandling af olympiske kontrakter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter