Med billetten i hånden takkede dansk triatlet nej til OL: 'Det stred imod mine værdier'

Den nu tidligere danske triatlet Andreas Schilling har indstillet sin karriere et halvt år inden OL.

En af de største øjenåbnere for Schilling var OL i Rio. For hvad der skulle være den største sportslige oplevelse i hans liv, endte nemlig med at udfordre hans egne værdier. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Alle kriterierne var opfyldt.

World Cup-pointene og placeringen på verdensranglisten havde sikret den danske triatlet Andreas Schilling en plads ved de olympiske lege i Tokyo. Begivenheden, som alle idrætsudøvere drømmer om.

Men det var ikke nok for 29-årige Schilling, der i Rio i 2016 deltog ved sit første OL.

I starten af januar kom det frem, at den danske triatlet indstillede sin karriere præcis 199 dage inden herrernes løb på havnen i Tokyo. Der stod dog intet om begrundelsen bag, selvom det rejser en hel del spørgsmål at takke nej til et OL lige over et halvt år, inden det går løs.

Og svaret?

- Jeg var nået til et punkt, hvor jeg syntes, der var for mange ting, der stred imod mine egne værdier. Det endte med at dræne min motivation, siger Andreas Schilling til DR Sporten.

Modsat Andreas Schilling havde mange idrætsudøvere nok i jagten på den store succes gået en smule på kompromis med egne værdier for at få den sidste store oplevelse i karrieren. Men ikke Schilling, der i sin aktive karriere har oplevet bagsider af sportsverdenen, som til sidst slukkede ilden.

En af de største øjenåbnere for Schilling var OL i Rio. For hvad der skulle være den største sportslige oplevelse i hans liv, endte nemlig med at udfordre hans egne værdier.

Arbejdere, der i utilfredshed med manglende løn, havde tilstoppet toiletterne med cement, og OL-bannere, der dækkede for Rios mindre pæne kvarterer, var med til at få bægeret til at flyde over.

- Det var så rammen for det, der skulle være den største sportslige oplevelse i mit liv. Og der tænkte jeg, om jeg egentlig gjorde det på bekostning af nogen, siger han.

- Vandet var fint, da vi svømmede ved Copacabana, men tre dage efter konkurrencen var der fyldt med skrald. Tingene vendte tilbage til normal, da OL lukkede ned, og hvad er det så lige, man har deltaget i?

Andreas Schilling vandt i 2012 sit første danske mesterskab i triatlon. (Foto: John Walton © PA Images/Ritzau Scanpix)

DIF har forståelse for beslutningen

Hvis du vidste det lige efter Rio, hvorfor er det så først nu, du har indstillet din karriere?

- Det er noget, der stille og roligt har bygget sig op. OL i Rio var noget af det første, og efter vi er kommet tættere på, har jeg tænkt, at det ikke er noget for mig, siger han.

- Jeg synes ikke man kan adskille politik og sport - og slet ikke sport og moral.

Chefen for den danske OL-delegation og Danmarks Idrætsforbund, DIF’s, chef de mission, Søren Simonsen, fortæller at man fra DIF’s side har forståelse for, at motivationen kan forsvinde for eliteidrætsudøverne.

- Hvis motivationen indefra forsvinder undervejs, så er der bare ikke noget at gøre. Det kan ikke gøres halvt. Derfor investerer man også i atleter med en fælles ambition om, at det skal gå godt i den sidste ende, siger Søren Simonsen.

- Vi bakker i den grad atleterne op og forstår deres ofringer i at leve som eliteidrætsudøver, men selvfølgelig også i, at de kan miste motivationen.

Søren Simonsen var ikke dansk OL-chef under legene i 2016 og er ikke bekendt med, at mange af atleterne havde negative oplevelser i Rio. Han forstår dog godt, hvis det kunne have sat sine spor.

- Det var et lokalt problem i Brasilien, som valgte at håndtere nogle ting forkert. Jeg kan godt forstå, at man kan have haft en negativ oplevelse med det, der foregik dernede.

Andreas Schilling vandt på hjemmebanen i Fredericia i 2017 både det danske og nordiske mesterskab. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Retter ikke kritik mod Tokyo

Andreas Schillings beslutning om at sige nej til OL har dog ikke været nem. Der var flere modstridende faktorer for Schilling inden valget, der fik ham til at takke nej til OL. Sportsbegivenheden, som skulle være kulminationen på fire års intens træning.

- Det har der været, og det har også været tvetydigt. Det er en fed sport, og det er fedt at udfordre mig selv både fysisk og mentalt. Men jeg vil ikke sælge ud af mine værdier for at få karrieren til at køre.

Han retter ikke direkte kritik mod legene i Tokyo, for var OL blevet afholdt sidste år som planlagt, så havde han deltaget. Der var han så langt inde i forberedelserne og havde tiltroen til, at OL i Tokyo ville blive afholdt på ordentlige forudsætninger.

- Nogle af de problemstillinger, der var i Rio, og som der også er andre steder, er i hvert fald på et helt andet niveau i Japan. Det gjorde en forskel for mig, at jeg vidste, det var i Tokyo.

- Men da OL blev udskudt sidste år, og coronaen gav mig tid til eftertanke, så vidste jeg godt, at jeg ikke skulle til OL.

Den olympiske distance er 1.500 meter svømning, 40 kilometer cykling og 10 kilometer løb. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

Danmark har stadig en nationsplads

Andreas Schilling havde via sine mange point i World Cup sammenhæng og placeringen på verdensranglisten sikret en nationsplads til Danmark og Triatlon Danmark.

Derfor var det også vigtigt for ham allerede i efteråret at fortælle forbundet, at han ikke ville stille op til OL, så pladsen kunne komme i spil til en anden dansk herre.

Udfordringen her er dog, at de nationale regler foreskriver, at de danske OL-triatleter skal ligge i top-140 på Det Internationale Triatlonforbund, ITU’s, OL-kvalifikationsliste for overhovedet at få lov til at deltage ved OL.

Den bedst placerede danske herretriatlet efter Andreas Schilling er Emil Holm, der ligger lige uden for kravet som nummer 143. Og havde det ikke været for Schilling, så havde det set svært ud for dansk triatlondeltagelse.

Søren Simonsen er på trods af Andreas Schillings beslutning om ikke at udnytte sin billet til OL glad for, at han har givet plads til en anden atlet, som klarer det nationale kriterie.

Andreas Schilling deltog ved sit første OL i 2016. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Uden Andreas’ præstationer ville vi ikke have en kinamands chance for at stille op i triatlon i Tokyo. Det har han en andel i.

- Vi har lavet en aftale med triatlonforbundet om, at der skal en anden triatlet med. Emil (Emil Holm, red.) ligger nummer 143 nu, og der er stadig fem events tilbage.

Det er ikke alle triatleterne omkring Emil Holms placering, der har mulighed for at stille op i de her events, men det har Andreas Schilling muliggjort vi hans præstationer siden legene i 2016.

Drømmen om en dansk triatlet til OL i Tokyo lever derfor stadig, selvom Schilling takkede nej med billetten i hånden. Lykkes det ikke for Emil Holm vil det være første gang siden triatlon kom på OL-programmet i 2000, at der ikke vil være en dansk deltager.

Det danske mix relay-hold i triatlon har samtidig stadig en chance for at kvalificere sig til OL.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk