Med VM-slutrunder som værktøj vil ørkenstat sætte kronen på værket: ’OL til Qatar vil være et kontroversielt valg’

Qatar melder sig nu blandt mulige kandidater til at afholde sommer-OL i 2032.

Sommer-OL i Tokyo måtte udskydes fra 2020 til 2021 på grund af coronapandemien. Hvis Qatar får værtskabet i 2032, kan det være, at legene skal holdes i efteråret eller om vinteren. (Foto: handout © Scanpix)

Om to år er Qatar vært for fodbold-VM. Og udsigten til en af verdens største sportsbegivenheder er ikke en enlig svale i ørkenstaten.

De seneste år har det lille land på den Arabiske halvø lanceret en ny national sportsstrategi og investeret milliarder i at tiltrække en lang række internationale sportsbegivenheder til landet.

Og står det til landets olympiske komité, kulminerer det i 2032 med verdens allerstørste sportsbegivenhed, de olympiske sommerlege.

Mandag meddelte præsidenten for Qatars Olympiske Komité, Sheikh Joaan bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, til AFP, at man planlægger at ansøge om værtskabet for OL i 2032.

Sommer-OL er aldrig før blevet afholdt i Mellemøsten. Men ifølge DR Sportens kommentator Henrik Liniger er det langt fra overraskende, at Qatar nu melder sig ind i kandidat-kapløbet om OL-værtskabet.

- Qatars massive investering i internationale sportsbegivenheder de seneste 10 år har været én lang forberedelse henimod det ultimative mål: OL til Qatar.

- De mange verdensmesterskaber, som er blevet afholdt i Qatar, er blevet set som skridt på vejen imod OL-værtskabet. Det er blevet brugt som opbygning af erfaring og faciliteter til senere at kunne huse et OL, siger Henrik Liniger.

Qatar vil med OL kunne sætte kronen på værket som et af verdens nye sportsmekkaer. Men de seneste år er blandt andet Qatars afholdelse af VM i atletik og cykling blevet kraftigt kritiseret.

Dels fordi der var meget få tilskuere, og dels fordi Qatar på en række områder ikke overholder gældende menneskerettigheder.

Flere af verdens menneskerettighedsorganisationer mener, at VM i fodbold er det seneste eksempel på Qatars forsøg på at 'sportsvaske' sig – at Qatar prøver at dække over landets menneskerettighedsbrud ved at vaske sit rustne ry rent i glamourøse sportsbegivenheder. Når Qatar soler sig i sportsbegivenheder, der har hele verdens interesse og opmærksomhed, er det for at gemme andre ting i skyggen, lyder kritikken.

  • Qatar har investeret mange milliarder i opførelsen af nye stadioner forud for VM i fodbold i Qatar i 2022. (Foto: handout © Scanpix)
  • Khalifa International Stadium i Doha, Qatar dannede sidste år rammen om VM i atletik. Stadionet skal også være vært for kampe ved VM i fodbold i 2022. (Foto: USA TODAY USPW © Scanpix)
1 / 2

Blandt andet har Amnesty International med jævne mellemrum sat fokus på slavelignende arbejdsforhold for gæstearbejdere samt det farlige arbejde, de udfører under byggearbejdet på stadioner.

- Qatars OL-ansøgning bliver meget omdiskuteret, det er klart. Og Qatar vil være et kontroversielt valg. Landets chance for at få tildelt OL-værtskabet kommer i høj grad til at stå og falde med VM i fodbold. Det bliver den helt store generalprøve for Qatars OL-drøm, siger Henrik Liniger.

- Hvis det ender som en skandale, så er det selvfølgelig dårligt for deres OL-chancer. Men hvis det viser sig, at VM har løftet landets arbejde med menneskerettigheder, og turneringen bliver afholdt med succes, så kan det være med til at bane vej for OL til Qatar.

Varmen kan komme i vejen

Qatar har tidligere budt sig til som vært for legene i 2016 og 2020, men blev ikke valgt. Blandt andet fordi temperaturerne i ørkenstaten betyder, at man gerne vil holde sommer-OL tidligst omkring oktober.

Fodbold-VM, som normalt også foregår om sommeren, skal i 2022 spilles fra 21. november til 18. december for at undgå den voldsomme sommervarme i Qatar.

Der kan blive op til 50 grader i Qatar og sommeren, og man så ved sidste års atletik-VM, at det gav udøverne store udfordringer.

  • Under atletik-VM i Qatar sidste år var der både kritik af den høje varme og få tilskuere på stadion. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
  • 100 meter-finalen plejer at være et højdepunkt ved VM i atletik, men ved VM i Qatar sidste år var der ifølge avisen The Guardian kun omkring 1.000 tilskuere på tribunerne, da medaljevinderne fra 100 meter-finalen tog en æresrunde på stadion. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)
1 / 2

Ved det forestående OL i Japan, som også kan være varmt om sommeren, har man lagt de mest fysisk krævende discipliner tidligt på dagen. Og måske er det fornemmelsen i Qatar, at Den Internationale Olympiske Komité, IOC, er klar til at bryde med de ellers strikse rammer for afviklingen.

- Det er jo lykkes Qatar at få rykket VM-værtskabet fra sommer til vinter. Og coronakrisen har også vist, at sportskalendere er noget, der kan flyttes på, hvis viljen er til stede. Så praktisk burde det være muligt at afholde et sommer-OL i december, siger Henrik Liniger.

- Spørgsmålet er så, om IOC er klar til det. At vælge Qatar vil være det besværlige og kontroversielle valg, og det vil gøre IOC til et muligt offer for hård kritik. Men jeg tror ikke nødvendigvis, at IOC vil være berøringsangst over for at gøre.

Et fatamorgana

Tilbage i 2014 ændrede IOC i reglerne for at ansøge om værtskab, så man kan tilkendegive interesse uden i første omgang at forpligte sig til at ansøge om værtskabet. Det er netop det, Qatar har gjort nu. Landet har sendt et brev til IOC's Kommission for Fremtidige Værtskaber, hvori man tilkendegiver, at man gerne vil i gang med den uforpligtende dialog om værtskabet for OL 2032.

Formanden for Danmarks Olympiske Komité, Niels Nygaard, har tidligere udtalt sige kritisk over for ideen om OL i ørkenstaten.

- Det er ikke realistisk, at det kan afvikles på en forsvarlig måde i Qatar. Det er et fatamorgana at lægge et OL i Qatar, sagde Niels Nygaard til DR Sporten i forbindelse med VM i atletik i 2019.

- Selv i oktober er temperaturerne simpelthen for høje i Qatar. Det er ikke forsvarligt over for udøverne. Når vi så ovenikøbet kan se, at der ikke er lokale tilskuere til en så vigtig begivenhed som VM i atletik, så virker det helt forkert og urealistisk at afholde OL der.

Indien, Queensland i Australien, Shanghai og et fællesbud fra Nord- og Sydkorea er også i spil til OL i 2032.

Giovanna Epis fra Italien var ikke i stand til at gennemføre VM i maraton i Qatar på grund af varmen. Hun måtte i lighed med mange andre hjælpes af en samarit. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)