Mere end dobbelt så mange LGBTQ-atleter deltager ved dette års OL: ’Vigtigt at unge kan se sig repræsenteret af OL-atleter'

Lighed mellem kønnene er også i fokus hos arrangørerne bag årets OL.

Regnbuebroen i Tokyo lyser op i de olympiske farver. (Foto: Issei kato © Ritzau Scanpix)

Fra 56 til 121.

Antallet af LGBTQ-atleter, der deltager ved sommerens OL i Tokyo, er mere end fordoblet siden legene fandt sted i Rio de Jainero i 2016.

Det viser nyhedsmediet Outsports liste over atleter, der har meldt ud til offentligheden, at de er homo-, biseksuelle, transkønnede eller queer.

Og på bare fem år er der altså sket en rivende udvikling i antallet af atleter, hvis status indenfor områderne er meldt ud til offentligheden.

Spørger man Christian Bigom, der er formand for LGBTQ-idrætsorganisationen Pan Idræt, er det da også en positiv udvikling.

- Det er dejligt at se, at der er kommet dobbelt så mange ved det her OL, som ved sidste. For de her absolut topatleter er jo rollemodeller for rigtig mange unge LGBTQ-atleter og medlemmer af idrætsforeninger rundt om i verden. Og det er rigtig vigtigt, at de kan se sig selv repræsenteret, af de her OL-atleter, siger Christian Bigom.

Dressurrytteren Cathrine Dufour er eneste dansker på listen over LBGTQ-atleter, der deltager ved OL. USA repræsenteres af 30. (Foto: TT News Agency © Scanpix Denmark)

Træerne gror dog ikke ind i himlen.

Og formanden for Pan Idræt mener, at selvom listen af LGBTQ-atleter ved årets OL er tydeligt længere end førhen, så er der stadig er lang vej igen:

- Nu er jeg ikke noget matematisk geni, men er det 1 procent af deltagerne, der er åbne om, at de har en anden seksualitet end heteroseksualitet? Det synes jeg ikke, er synderligt imponerende.

Kløft mellem kvinder og mænd

Særligt blandt de mandlige OL-deltagere ser formanden en stor udfordring i at være åben omkring sin seksualitet:

- Nu skimmede jeg lige listen i går. Jeg ser væsentligt flere kvindenavne end herrenavne. Og det vidner jo om, at der er et større problem med at være åben omkring sin seksualitet i herresporten, end der er i kvindesporten, siger Christian Bigom.

Udfordringen bunder i, at man skal kunne skabe nogle rammer, hvor flere mandlige atleter tør springe ud, mener han. Derfor drager han også paralleler til Danmark, hvor han ser selvsamme tendens:

- Vi har en kvindelig anfører på fodboldlandsholdet, som er åben om, at hun er lesbisk, mens vi endnu har til gode at se det på herresiden. Så der er et stort eftersløb på herresiden i at skabe et trygt nok miljø, til at folk kan springe ud og være åbne om deres seksualitet.

Pernille Harder danner par med svenske Magdalena Eriksson. Her ses Chelsea-spilleren i aktion for Danmark. (Foto: Andrew Couldridge © Ritzau Scanpix)

Skal der være balance mellem kønnene, er der altså et stykke vej endnu.

Og netop denne balance er faktisk også i fokus hos arrangørerne bag årets OL.

Et løfte om lighed

Ved legenes åbningsceremoni er der tradition for, at en atlet holder tale på vegne af sine medatleter. En tradition, der handler om, gensidig respekt overfor for sporten og hinanden.

Senere blev det tilføjet, at også en træner og en dommer skulle aflægge dette olympiske løfte. Og i år der så sket endnu en udvikling i afholdelsen af løftet.

Når det olympiske løfte skal aflægges forud for legene i Tokyo, bliver det nemlig ikke kun med én atlet, dommer og træner, men derimod to af hver - fra hvert køn, vel og mærke. På den måde vil man sikre gensidig repræsentation af kønnene, når løftet aflægges.

Og ikke nok med, at hele seks personer nu skal aflægge løftet, så er selve ordlyden også lavet om. Helt konkret drejer det sig om ordene ’inklusion og lighed’, der er blevet tilføjet i starten af løftet. Konklusionen er derfor også, at det går den rigtige vej, mener formanden for Pan Idræt.

- Det peger i den rigtige retning, at man har fokus på kønsneutralitet. Der er altid risiko for, at sådan nogle ting ender i skuffen og aldrig bliver til noget. Men ord og sproget er med til at skabe en virkelighed, og jeg synes, det er meget positivt, at man skriver ord som inklusion ind, siger Christian bigom.

OL begynder fredag d. 23 juli, og du kan følge med i legene på alle DR's platforme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk