Norske kommentatorer jubler over olympisk rekord: 'Ingebrigtsen har plantet det norske flag'

Den norske løber Jakob Ingebrigtsen sikrede olympisk rekord på 1.500 meter.

I Norge har de en rigtig, rigtig hurtig løber.

De har faktisk to, men lige denne historie skal ikke handle om Karsten Warholm, der tidligere på ugen satte verdensrekord på 400 meter hæk.

Men derimod om den kun 20-årige Jakob Ingebrigtsen, der lørdag sikrede sin første OL-guldmedalje, da han løb fra alle sine konkurrenter i finalen på 1.500 meter.

Den unge nordmand fulgte i hælene på kenyaneren Timothy Cheruiyot, men i det sidste sving skruede han farten op og overhalede kenyaneren, der ikke kunne svare igen.

Jakob Ingebrigtsen er det yngste sæt løbesko i en klan af løbere. Storebrødrene Filip og Henrik har også masser af fart i stængerne, og de har begge været europamestre på 1.500 meter-distancen.

Det samme har lillebror Jakob. Det sikrede han sig ved EM i 2018 i Berlin, hvor det samtidig blev til guld på 5.000 meter.

Ikke nok med, at den norske løber med sin tid på 3:28.32 sikrede guldet, han slog også den olympiske rekord med godt tre sekunder. Kun godt to sekunder fra verdensrekorden, der lyder på 3:26.00 sat af marokkanske Hicham El Guerrouj i Rom i 1998.

Jakob Ingebrigtsen står her ved siden af beviset på sin vanvittige præstation. (Foto: © Lucy Nicholson, Ritzau Scanpix)

Rekorden og den vilde præstation fik da også de norske kommentatorer Jann Post og Vebjørn Rodal fra NRK til at gå helt amok. Hvilket var ganske forståeligt.

Du kan høre de norske kommentatorer i toppen af artiklen.

- Stortalentet blev verdens bedste på den dag, hvor det virkelig gjaldt.

- Nu har Ingebrigtsen placeret 1.500 meteren på den højeste tinde og har plantet det norske flag, blev der råbt.

Et plantet flag, der kan være med til at sikre ham ganske mange penge i fremtiden. Det spår løberens svenske agent, Daniel Wessfeldt.

- Jeg får ikke lov til at sige beløb. Men det bliver ekstremt meget bedre. Det betyder ganske mange millioner, siger han til det norske medie VG.

- Han har gode aftaler allerede, men nu kan han vælge, hvilke samarbejdsaftaler han vil have. Den dør har stået på klem, men nu åbnes den for multinationale selskaber. Aftalen med skosponsoren ganges op. Det samme gør startpengene. Alt ligger foran ham.

Smilet var naturligvis stort. (Foto: © Andrew Boyers, Ritzau Scanpix)

VG skriver desuden, at Jakob Ingebrigtsen som fem-seks-årig fik at vide af sin løbeglade far, Gjert, at han kunne blive verdens bedste.

Nu har han sikret den olympiske rekord, og det var han selv ganske tilfreds med, da han brugte et par minutter på DR Sporten efter den flotte finale.

- Det er helt fantastisk at være i stand til at løbe så hurtigt i en finale og være i stand til at vinde ikke mindst. Det er stort.

Norge har i alt vundet fire guldmedaljer ved OL. Også Kristian Blummenfeldt brugte sine fødder til at løbe hurtigt. Han løb fra sine konkurrenter, da han vandt mændenes triatlon.