OL-atleter kan miste medaljer, hvis de knæler: 'Straffen er slet ikke rimelig'

Sportsstjerner over hele verden er begyndt at knæle. Men til OL i Tokyo er det forbudt.

Den amerikanske fægter og OL-bronzevinder Race Imboden knælede under en medaljeceremoni ved de panamerikanske lege i 2019. Til OL i Tokyo vil det være forbudt. (Foto: Jose SOTOMAYOR)

Lige nu sætter sportsstjerner over hele verden sig på knæ for at vise støtte til den voksende protestbevægelse mod racisme i USA. Men til OL næste år i Tokyo får atleternes knælende protest det røde kort. I hvert fald vil det være et brud på regelsættet hos Den Internationale Olympiske Komité, IOC, hvis atleterne vælger at sætte sig på knæ i Tokyo.

Regel nummer 50 i det olympiske regelsæt – det såkaldte charter – forbyder "enhver form for demonstration og politisk eller racerelateret propaganda på olympiske arenaer eller områder". Og tidligere i år blev regel nummer 50 uddybet, så "atleter ikke må hæve hånden eller knæle" ved OL’s ceremonier.

Bryder en udøver reglerne, skal vedkommendes nationale olympiske komité sammen med IOC og det internationale sportsforbund beslutte en passende straf. En straf, der blandt andet kan betyde OL-udelukkelse og fratagelse af en eventuel medalje.

Men spørgsmålet er, om tiden er løbet fra den regel, nu hvor den knælende protestform går sin sejrsgangs blandt atleter på tværs af sportsgrene og landegrænser?

Nej, siger Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbunds, DIF. Han mener, at de danske atleter bør holde op med at knæle, når de skal til OL i Tokyo.

- Grundlæggende er det jo fint, at atleter bruger deres ytringsfrihed. Det har vi ikke noget imod. Og kampen mod racisme er jo sympatisk. Men OL’s regler er nødt til at være ens for alle. Og derfor støtter vi principielt reglen mod at knæle.

- Hvis man først åbner op for, at atleter må knæle, risikerer vi også politiske protester, som vi ikke bryder os om. Jeg minder bare om, da en Lazio-spiller for eksempel lavede en fascistisk hilsen på stadion. Han brugte også sportens scene til at udtrykke sine synspunkter. Jeg frygter, at man splitter verden op, hvis man gør OL for politisk.

Fægteren Race Imboden fik debatten om politiske demonstrationer i sport til at blusse op, da han under de panamerikanske mesterskaber i august knælede på podiet. Få måneder efter gjorde Den Internationale Olympiske Komité det klart, at det til OL i Tokyo vil være forbudt at knæle. (Foto: Juan Ponce)

Helt forbudt er det dog ikke for alterne at ytre sig politisk til OL.

Ifølge IOC selv "støtter organisationen ytringsfriheden fuldt ud". Atleterne må ikke dele politiske budskaber på stadion eller i forbindelse med ceremonier, men gerne ved pressemøder, i interviews og på sociale medier.

Fordi DIF principielt støtter op om det her regelsæt, vil DIF så også tage afstand fra det, hvis en dansk atlet vælger at knæle under en konkurrence eller til en ceremoni for at vise modstand mod racisme?

- Ja. Hvis vi indgår i et arrangement, hvor der er nogle regler, som gælder for alle, og vi bryder reglerne, så bliver vi jo nødt til at skride ind over for det. Det er jo ikke regler, vi kan sige til eller fra på. Hvis vi vil deltage, må vi jo underlægge os de regler. Der kan Danmark ikke gøre så meget fra eller til.

- Vi kommer bestemt ikke til at sige til vores atleter, at de skal lade være med at ytre deres holdninger. Det er de både i deres gode ret til, og det er også forfriskende med atleter med politiske holdninger til ting, der foregår rundt omkring i verden. Men vi vil opfordre dem til at gøre det inden for de rammer, der er sat af IOC. Det er alene for deres egen skyld og af frygt for, at de risikerer at blive hjemsendt eller få frataget deres medalje.

Er mulig udelukkelse og fratagelse af medalje en rimelig straf for at knæle?

- Overhovedet ikke. Slet ikke. Du kan jo høre på mig, hvor min sympati ligger. Vi kunne sagtens leve med, at der blev knælet, og vi ville aldrig selv gå ud med hårde sanktioner omkring det. Men vi er nødt til at indrette os efter de regler, vi er underlagt til OL.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter