OL i spøgelseskulisser: Danske debutanter er triste, australsk tennisstjerne bliver væk

Nick Kyrgios vil ikke spille tennis uden fans ved OL i Tokyo.

På grund af stigende coronasmitte i Tokyo er tilskuerne nu blevet helt udelukket fra OL. (Foto: kim Kyung-Hoon © Ritzau Scanpix)

Når verdens største sportsbegivenhed, OL, om to uger begynder i Tokyo, bliver det for tomme tribuner. Stigende coronasmitte i Japan har tvunget Den Internationale Olympiske Komite til helt at udelukke tilskuere.

Den danske riffelskytte Anna Skade Nielsen rejser om en uge mod sit første OL. Selvom hun foretrækker ro og dyb koncentration, ærgrer hun siger over de tilskuerløse konkurrencer.

- Rent sportsligt havde jeg gerne set tilskuere. Jeg har hørt, at det skulle været helt magisk ved et OL. Især inde på for eksempel atletikstadion, men jeg kan sagtens forstå, at det er sådan, når situationen stadig er, som den er, siger hun.

23-årige Anna Skade Nielsen har drømt om OL siden hun så legene i 2004. I Tokyo stiller hun op i 10 meter luftriffel individuelt og mix. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Sammen med de øvrige danske riffelskytter, Rikke Mæng og Steffen Olsen, havde hun tidligere på ugen en træningsdag, hvor Dansk Skytteunion havde inviteret en række hujende gæster i et forsøg på at forberede skytterne på den stressende hujen, der typisk vil være en del af et OL. Den del bliver altså ikke aktuel, når konkurrencerne begynder om to uger.

- Nu er det første gang for mig, så jeg har ikke så meget at sammenligne med. Dem, der har været afsted før, vil nok kalde det en discountudgave, siger Anna Skade Nielsen.

Riffelskytten skyder 10 meter på OL's første dag og bliver således en af Danmarks første aktive atleter i Tokyo.

Hundredmeter uden blitz

For første gang i 93 år er en dansker med i OLs kongedisciplin, når sprintereren Kojo Musah løber 100 meter. Han er ikke i tvivl om, at de manglende tilskuere vil gøre meget for den samlede oplevelse i Tokyo.

- Jeg er da ked af det, for tilskuerne og stemningen er en el af det, og det kommer til at mangle. Men konkurrencemæssigt har jeg prøvet det før, siger Kojo Musah.

Normalt kendetegnes 100 meter løbet ved, at det samlede stadion - i Tokyo 68.000 pladser - bliver totalt tyst og holder vejret indtil startskuddet, hvorefter ALT kulminerer i blitzlys og jubel de knap 10 sekunder, konkurrencen varer.

- I forhold til konkurrencen tror jeg ikke, det ændrer noget. Tiderne vil være de samme. Men der kommer til at mangle noget i eventet, for stemningen er der jo ikke. Men det sidste halvandet år har vi vænnet os til det, siger Kojo Musah.

Kojo Musah, her forrest i rød, forventer samme løbetider i Tokyo, men vil savne publikum. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Ritzau Scanpix)

Tennisstjerne bliver væk

Et tilskuerløst OL har fået den australske tennisspiller Nick Kyrgios til helt at droppe legene.

- Jeg har besluttet mig for at trække mig fra OL. Det har ikke været en nem beslutning. Det har været en drøm for mig at repræsentere Australien ved OL, og jeg er klar over, at jeg måske aldrig får denne mulighed igen, skriver Nick Kyrgios på Facebook.

- Men jeg kender mig selv. Tanken om at spille foran tomme stadioner virker fjern. Det har den hele tiden gjort.

Det var den japanske minister Tamayo Marukawa, der i går slog fast, at der ikke kommer til at være tilskuere på tribunerne under denne sommers OL. Det skyldes, at den meget smitsomme deltavariant af coronavirus har fået fat i Japans hovedstad.

Tidligere har arrangørerne tilladt op til 10.000 tilskuere og maksimalt 50 procents belægning på tilskuerpladserne, men på grund af stigende coronasmitte i Tokyo er tilskuerne altså nu blevet helt udelukket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk