OL's mest spektakulære point? 'Det er fuldstændig vanvittigt'

Italiens Paolo Nicolai leverede en præstation, som er tæt på at være enestående i historiebøgerne, mener beachvolley-ekspert.

Martin Olafsen måtte lige til tasterne og tjekke.

Som beachvolley-ekspert hos Discovery og elitechef ved Volleyball Danmark er det selvsagt, at kommetatoren går op i volleyball, og derfor ville han være helt sikker, før han udtalte sig. Selvom Martin Olafsen kommenterede kampen live, taler han hele spilforløbet igennem endnu engang.

- Jep, det er spektakulært det der. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Martin Olafsen, som lyder som en, der stadig har svært ved at fatte, hvad han har set.

- Det er så spektakulært, som det kan være. Havde det været senere i turneringen, var den gået over i historien som den mest legendariske spilhandling.

I de 20 år Volleyball Danmarks elitechef har arbejdet med boldspillet, har han set få aktioner, som var lige så ekstraordinære som den, der udspillede sig i OL-opgøret mellem Italien og Polen.

På forunderlig vis løber Paolo Nicolai fra sin egen banehalvdel over til sine polske modstandere for at hente en bold, som han sender tilbage til sin holdkammerat Daniele Lupo. Polen slår straks kontra, men her formår Paolo Nicolai altså rejse sig fra sandet, nå tilbage på sin egen banehalvdel og vinde pointet med en blokade.

Italien ender med at vinde opgøret 2-1.

Italiens Paolo Nicolai kaster sig heroisk efter bolden. Med stor effekt. (Foto: LOIC VENANCE © Ritzau Scanpix)

Helt oppe at ringe

Ifølge Martin Olafsen står episoden ud, fordi alt går op i en højere enhed. For det første er det flot, at italiensk Paolo Nicolai formår kommer tilbage og blokere skudet efter at have været en tur i sandet ovre på Polens banehalvdel.

For det andet sker det på et afgørende tidspunkt.

For det tredje er spillet kontroversielt, og for det fjerde udspiller det sig ved OL. Det kræver fight, timing, held og evner. Det havde alle fire elementer, fortæller Martin Olafsen.

- Jeg var helt oppe at ringe og tror, at jeg får kaldt det OL's mest spektakulære bold. Det var fuldstændigt vanvittigt, fordi det også sker i en setbold.

I beachvolley må man gerne være på modstanderens banehalvdel, så længer man ikke generer. Hvis bolden passerer uden om antennerne, må man gerne løbe over og hente den på modsatte banehalvdel. Den skal bare sendes tilbage uden om anetennerne igen.

- Mine polske volleyvenner brokker sig og siger, at den går inden om antennerne, mens alle italienerne selvfølgelig siger, at den går udenom. Polen skulle dog have protesteret, hvis de ville have set situationen igennem, og derfor står spillet.

Paolo Nicolai løb en hel banelængde, da han skulle returnere Polens kontrabold. (Foto: Pilar Olivares © Ritzau Scanpix)

Som en trold af en æske

Martin Olafsen bemærker, at de fleste volleyballspillere, som 'fighter røven ud af bukserne', kan udføre samme aktion som italienske Paolo Nicolai. Det spektakulære består i, at Italien også vinder bolden.

- Paolo Nicolai er ikke kendt for at være den meste eksplosive blokadespiller, men han får sendt bolden tilbage fra Polens banehalvdel og dukker op som en trold af en æske og får blokeret bolden, forklarer Martin Olafsen og klukker, mens han genser klippet fra nattens opgør.

Martin Olafsen taster igen på sit tastatur. Han vil sammenligne det med en lignende episode fra OL i 2000, hvor en jugoslavisk spiller når en lige så umulig bold.

- Det er spektakulært, at han når bolden, fordi der er lang vej ned og tilbage, gentager han for sig selv.

Her kan du se Jugoslaviens bold fra OL i Sydney i 2000, som, Martin Olafsen mener, er en af de vildeste volleyball-øjeblikke nogensinde:

Martin Olafsens vurderer, at italienernes vilde point mentalt knækkede de to polske spillere Piotr Kantor og Bartosz Losiak, som led i Tokyos varme.

Men det ændrer med al sandsynlighed ikke Italiens chancer for at vinde OL-guld. Puljevinderne skal stadig ad en yderst svær vej for at nå en eventuel finale.

- De har spillet godt og vandt fortjent puljen, men de risikerer at rende ind i favoritter som verdensranglistens nummer ét Qatar og verdensmestrene fra Rusland. Det bliver vanskeligt.

Facebook
Twitter