14 medaljer og en plads i historien: Marit Bjørgen er Norges olympiske superstjerne

Langrendsløberen er et fysisk pragteksemplar, publikumsfavorit i hjemlandet, og nu er hun også den største medaljesluger i den vinterolympiske historie.

(Foto: Christof Stache © Scanpix)

Marit Bjørgen er et fænomen.

I en alder af 37 er hun en kæmpe stjerne i Norge og i vintersportens verden. Hun er en magtfaktor i langrend, hvor hun har vundet 112 World Cup-sejre og 26 VM-medaljer - begge er rekord. Og nu er hun også den atlet, der har flest vinterolympiske medaljer nogensinde.

- Det er en, som alle har ekstrem respekt for. Hun er også i den alder nu, hvor dem, hun konkurrerer med, voksede op med hende som idol, siger DR's ekspertkommentator i langrend, Troels Hein Bünger.

På trods af den relativt høje alder fortsætter Marit Bjørgen med at imponere. Ved vinter-OL i Pyeongchang har hun efter dagens bronze i holdsprint vundet fire medaljer: en guld, en sølv og to af bronze.

Dermed har hun med sammenlagt 14 olympiske medaljer overhalet landsmanden Ole Einar Bjørndalen som den største vinterolympiske medaljesluger nogensinde.

En kvinde med anderledes gener

Marit Bjørgen er en uortodoks langrendsløber, der adskiller sig fysisk fra konkurrenterne.

- Hun har nogle gener, som er ekstremt anderledes, i forhold til hvad vi ellers ser hos langrendsløbere. Hun vejer mere i forhold til sin højde end alle andre og er ekstremt muskuløs og ekstremt stærk, siger Troels Hein Bünger.

Det er både noget, der har givet hende knubs og modstand tidligere i karrieren, men også noget, der viser, at hun er en atlet af høj format.

- Hun har måtte ligge øre til lidt af hvert også omkring sin krop med den lidt maskuline fysik, men hun er kommet igennem det og har ikke ladet sig kue af det og bliver ved med at levere og er altid smilende, fortæller Troels Hein Bünger.

Trods den periodevis kritik er Marit Bjørgen en af de allerstørste stjerner i hjemlandet, hvor hun har vundet personlig hæder som årets sportsnavn og endda fået opkaldt en styrketræningsøvelse efter sig på grund af sin imponerende fysik.

Kan være med over hele paletten

Styrke er dog ikke det eneste, der kendetegner Marit Bjørgen. Hun har også vist sig som en meget alsidig atlet. Da hun først slog igennem i langrendssporten, var det grundet fysikken primært i sprintdisciplinerne.

Men i takt med alderen har hun mistet lidt af farten og er i stedet begyndt at dominere på de længere distancer.

- Det er måske det mest fascinerende ved hende, at hun kommer ind i sporten med en fordel på et lille område, men har ved at træne så meget formået at være med over hele paletten. Det er ret sjældent, man ser det, siger Troel Hein Bünger.

En nation, der står på ski

Langsrendsløbere har generelt en stor plads i nordmændenes hjerter. Da Marit Bjørgen i lørdags sikrede norsk guld i kvindernes stafet, slog de samtidig all time-seerrekord på norsk tv.

Og når man læser nyheder i de store medier, er der dagligt historier om langrendsløbere, der ofte snupper opmærksomheden fra store sportsgrene som fodbold og håndbold.

- I Norge er langrend langt hen ad vejen bare det største. Folk, der dyrker langrend har en eksponering, som kan virke helt vanvittig, når man betragter den udefra, siger Troels Hein Bünger og fortsætter:

- Der ligger noget i den norske folkesjæl om, at vi er en nation, der står på ski. Og langrend er den reneste disciplin på ski, hvor det kommer ned til, hvor hurtigt du kan bevæge dig med ski på fødderne.

Marit Bjørgen er i øjeblikket, og har været det i mange år, den største langrendsløber af dem alle. Den position kan hun cementere på søndag, når kvinderne løber Bjørgens favoritdisciplin, 30 kilometer klassisk.

Her kan hun med en sejr komme op på otte guldmedaljer. Det vil tangere de to landsmænd Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie, der holder rekorden for flest guldmedaljer.

En guldmedalje på søndag vil altså gøre, at Marit Bjørgen ikke bare er den med flest vinterolympiske medaljer, men at hun bliver den største vinterolympiske atlet nogensinde.

Facebook
Twitter