Curling-guide: Få styr på Blue Hone, hogline og huset

Er du også blevet bidt af curling, men har lidt svært ved at forstå spillet. Så kig med her.

Curlingfeberen er igen over Danmark. På yderste mandat lykkedes det for både herre- og kvindelandsholdet at kvalificere sig til OL i Pyeongchang, hvor de bedste curling-nationer venter, så der er brug for fuld opbakning til Dupont, Stjerne og co. fra de danske stuer, når stenene skal sættes i Sydkorea.

Derfor er her en liste over ting, det er værd at vide om sporten, som Danmark deltager i ved OL i Sydkorea.

Oprindelse

Curlings oprindelse er ikke nøjagtig kendt, men det menes at være et af de ældste holdspil, der findes. De første skriftlige indikationer på spillet er på latin og stammer tilbage fra 1540, hvor en munk ved navn John Sclater spillede et curlinglignende spil på et kloster i Skotland.

De første registrerede curling-klubber opstod da også i Skotland, og spillet er gennem flere hundred år blevet spillet på frosne søer og lignende i det nordlige Europa.

Den første registrerede internationale konkurrence fandt sted ved det første vinter-OL i franske Chamonix i 1924, hvor Storbritannien vandt foran Sverige og Frankrig.

Banen

Banen er 42 meter lang og 5 meter bred. I hver ende er et målområde, der kaldes ”huset” malet på isen med et midtpunkt kaldet ”tee”. Stenen spilles fra et afsæt, ”hack”, bag huset ned ad banen til huset i den anden ende. For at stenen tæller med i spil, skal den standse mellem ”hogline” og baglinjen.

Stenen

Curlingstenen skal ifølge de internationale regler veje mellem 17,24 og 19,96 kilo. Den må maksimalt have en omkreds på 91,44 centimeter, og højden skal som minimum 11,43 centimeter.

Den er lavet af poleret granit, og der findes kun få steder i verden, der leverer granit til curlingsten. Ailsa Craig, som er en ø ved Skotlands kyst, anses for at være den fineste leverandør af sten, da stedet har granit af typen Blue Hone. Den type granit er perfekt til curling, da den har svært ved at absorbere vand og dermed ikke ødelægger stenen indefra.

Kosten

Kosten har to funktioner: Den bruges til at holde balancen, når der skal sættes sten, og den bruges til at feje for stenen, når den er på vej ned ad banen. I slutningen af 60’erne begyndte man at bruge den slags kost, som man kender fra sporten i dag, men indtil da havde man brugt en anden slags. Den lignede en gammeldags kost (af typen som hekse flyver på), hvor stråene var meget lange på kostehovedet. Man brugte den også anderledes, end man ser i sporten i dag, da man nærmest slog på isen foran stenen i stedet for at feje. Slagene larmede meget, og det er efter sigende grunden til, at der i dag råbes meget i sporten, da man skulle kunne overdøve kosteslagene.

Spillet

Hvert hold består af fire personer. Lead, second, viceskipper og skipper. Lead sætter holdets to første sten ved at sætte af fra ”hack”.

Second sætter holdets 3. og 4. sten, og holdets viceskipper sætter 5. og 6. sten. Skipper sætter holdets to sidste sten. Skipper står for taktikken sammen med viceskipperen. Holdene skiftes til at sætte sten. Der trækkes lod om hvilket hold der sætter første sten. Holdet, der vinder en ende, sætter første sten i den næste ende. Når stenen er sendt ned ad banen, så har spillerne mulighed for at bruge kosten til at feje for stenen, hvis de ønsker, at den skal nå længere.

En ende er, når alle sten er spillet én gang. Der spilles normalt over otte eller ti ender.

Point

Når enden er ovre, scores der point for hver sten, der ligger nærmere husets midte end modstanderens nærmeste sten. Kun ét hold kan score point per ende. Der er i princippet mulighed for op til otte point i hver ende. Holdet, der scorer point i en ende, sætter første sten i den næste ende. I tvivlstilfælde omkring, hvilken sten, der er bedst placeret i forhold til tee, skal der måles op.

Det er tilladt at give op før tiende ende er færdigspillet, hvis et hold føler, at de ikke kan nå at undgå at tabe. I tilfælde af uafgjort score efter 10 ender, spilles ekstra ende/ender. Første hold, der scorer point, vinder.

Nu skulle du gerne være klædt på til curling under OLDR og Kanal5. Husk, at du kan stille spørgsmål til vores kommentatorer, når vi sender curling live. Det gør du ved at sende en sms til: OL1 - hvis det sendes på DR1 OL3 - hvis det sendes på DR3 Sms'en koster en krone plus sms-takst og kan ikke fortrydes.