Curlingsøstre til OL på trods: Plejer er død og begravet

Efter en holdopløsning fandt rutinerede Denise og Madeleine Dupont curling-lykken med et par unge talenter trods manglende Team Danmark-støtte.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Tidligere havde vejen til OL været lang, men på det tidspunkt blev det hele noget nær umuligt.

Udsagnet kommer fra Madeleine Dupont, når hun tænker tilbage på chancerne for deltagelse ved legene i PyeongChang, da Team Lene Nielsen stoppede som hold i begyndelsen af maj 2017.

Året forinden havde Danmarks to bedste kvinde-curlinghold, Team Lene Nielsen og Team Madeleine Dupont, ellers fusioneret for at gøre vejen til Sydkorea nemmere.

En skuffende sidsteplads ved VM i marts 2017 fik dog Lene Nielsen, Charlotte Clemmensen og Stephanie Risdal til at trække stikket og stoppe jagten på en OL-plads.

Tilbage stod søstrene Madeleine og Denise Dupont med en noget nær bristet OL-drøm.

- Vi var rigtig skuffede, da Lene og de to andre piger stoppede. Det var et kæmpe nederlag for Denise og jeg. Vi var rimelig ærlige overfor hinanden, og måtte nærmest begrave OL-drømmen, fortsætter lillesøster og skipper Madeleine Dupont.

Ungdommelig energi-indsprøjtning

De to rutinerede curlingsøstre ville dog ikke helt lægge håbet om en tur mere i OL-rampelyset på is, så sammen med de to talentfulde teenagere Julie Dall Høgh og Mathilde Halse, og lidt mere rutinerede Lina Knudsen dannede de straks et nyt hold.

- Det har været utroligt brugbart for Denise og jeg at have nogle unge holdkammerater, der indimellem kan flyve helt op under loftet. Vi har nok vores ben lidt for solidt plantet i jorden nogle gange.

- De kan hive os med op, og vi kan hjælpe med at holde dem nede, når det kræves. På den måde bliver der skabt en rigtig fin balance. Det bliver hverken for kedeligt og for gammelt, men heller ikke for flyvsk, lyder Madeleine Duponts vurdering af styrkerne ved sammensætningen af det danske OL-curlinghold.

Storesøster Denise Dupont har deltaget ved OL i 2006 og 2010, mens skipper Madeleines hidtil eneste olympiske erfaring daterer sig til 2010.

- Vi har spillet i tyve år, og dengang vi begyndte, var Julie og Mathilde ikke engang født. Rutinerne kan vi godt glemme, for vi har dem til at ruske lidt op i det i hele. Det er virkelig fedt. Plejer er død og begravet. Nu gør vi noget andet. Nu gør vi tingene på vores nye holds måde, fortsætter Madeleine Dupont.

Ingen Team Danmark-støtte

Det nystartede hold mødte dog hurtigt modgang. Sidst i september 2017 besluttede Team Danmark, at droppe støtten til curlingkvinderne med argumentet ’holdet har ikke medaljepotentiale på OL-niveau’.

Dermed mistede holdet vigtige støttekroner og dermed muligheden for at rejse ud og spille så mange erfaringsgivende turneringer som ønsket inden den afgørende OL-kvalifikation i december.

Men Madeleine og søster Denise Dupont nægtede at give op, og den megen modgang blev omsat til endnu mere brændstof til at drive projektet videre frem mod det olympiske nåleøje.

- Det var altså noget, som vi havde kæmpet for i fire år. Havde vi givet op, så ville vi ikke være på vej til OL nu, fortæller Denise Dupont inden Madeleine supplerer:

- Vores tilgang har hele tiden været, at så længe muligheden er der, så længe bliver vi ved med at kæmpe. Det så også håbløst ud i den sidste kamp i OL-kvalifikationen mod Italien. Det var håbløshed med håbløshed ovenpå, men der var stadig en lille chance. Vi nægtede at kaste håndklædet i ringen, før det var endegyldigt slut.

Madeleine Dupont (t.v.), Denise Dupont og træner Ulrik Schmidt diskuterer lige den sidste taktik inden afrejsen til Sydkorea, (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det hele lykkedes jo som bekendt sidst, og OL-billetten kom i hus efter et vanvittigt drama i det afgørende opgør mod Italien.

Stillingen var 4-4 efter ti ender, og i den ekstra ende lå italienerne til sejren inden Madeleine Duponts sidste sten. Skipperen formåede dog at sætte en regulær drømmesten. To italienske sten blev taget ud, og den danske sten lagde sig ind i huset og gav dermed pointet, sejren og OL-billetten.

- 2017 var et rimelig vildt år. Men det sluttede langt bedre, end vi på noget tidspunkt havde turde håbe på, lyder sammenfatningen fra Denise Dupont.

Først holdet – så resultaterne

Nu er Team Dupont så blandt de ti bedste curlinghold i verden, men skipper Madeleine Dupont vil ikke opstille et succesparameter i forhold slutplaceringen. De danske curlingkvinder har nemlig en helt særlig målsætning ved legene i PyeongChang.

- Det vigtigste for os er, at vi overholder de aftaler, som vi har lavet på holdet. Det er specielt vigtigt for et hold som os, der ikke rigtig kan forvente at vinde en medalje. Vi har derfor valgt at gå op i processen og de værdier, som vi har opstillet.

- Det handler om, at vi skal være positive, vi skal se fremad, være der for hinanden, og vi skal altid have hinandens ryg. Det lyder måske lidt fluffy og tyndt, men holdet kommer i første række, og så må resultaterne komme i anden række.

Så det er altså ikke på nogen måde muligt at lokke et placeringsmæssigt succeskriterie ud af jer?

- Vi skulle allerhelst slutte som nummer et, men det kommer nok ikke til at ske. Vi kommer i hvert fald ikke til at gå ubesejret gennem turneringen. Om vi bliver nummer fem eller nummer ti betyder ikke det store. Folk husker alligevel kun dem der får guld, sølv og bronze. Alt andet er ligegyldigt, slutter Madeleine Dupont.

Madeleine og Denise Dupont og resten af de danske curlingkvinder åbner OL-turneringen onsdag d. 14. februar, hvor Sverige venter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter