Dansk antidoping-boss jubler over russisk udelukkelse

Det er godt, man straffer det politiske system i Rusland og ikke atleterne, mener direktøren i Anti Doping Danmark.

Der bliver ingen indbæring af den russiske fane ved vinter-OL i Pyeongchang. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Tirsdag aften valgte den internationale olympiske komite, IOC, at udelukke Rusland fra det forestående vinter-OL i Sydkorea. Russerne har gennem en årrække systematisk dopet atleter, og det falder hammeren nu for. Til stor glæde for Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark.

- Jeg må rose IOC for at have taget en rigtig og modig beslutning i forhold til at udelukke Rusland fra vinter-OL i Sydkorea. Der har jo i lang tid været flere uafhængige rapporter, som har påpeget og bevist den systematiske doping, der har foregået i Rusland. Det har taget noget tid for IOC, men nu er de endelig nået frem til at tage en beslutning, og det er vi meget tilfredse med generelt i antidoping-verdenen, siger Michael Ask til DR.

Han påpeger samtidig vigtigheden af, at udelukkelsen er en straf til det politiske system i Rusland og ikke de enkelte russiske atleter, hvoraf flere ikke nødvendigvis har været indrulleret i dopingprogrammet.

- Vi skal huske på, at dette ikke er en vendetta mod Rusland som sådan og slet ikke mod de russiske atleter. De russiske atleter, der har været udsat for et robust antidopingprogram, bør efter min mening kunne deltage i OL. De kan ikke nødvendigvis gøre for, at deres system har handlet, som det har. Det er jo styret ovenfra politisk, siger Ask.

Russere under neutralt flag

Det vil stadig være muligt for enkelt russiske atleter, der kan bevise deres uskyld, at komme med til vinter-OL i Pyoengchang til februar. IOC vil nedsætte et udvalg, som vil invitere enkelte russiske atleter til at få mulighed for at blive clearet til deltagelse. De atleter vil så få lov at være med i Pyoengchang under neutralt flag.

IOC’s beslutning om at udelukke Rusland fra Vinter-OL i Pyeongchang er en stærk og rigtig beslutning. Jeg hæfter mig ved, at IOC har valgt at udelukke ”systemet Rusland”, men samtidigt vil tillade rene russiske atleter at stille op til OL under det olympiske flag. Det er en beslutning, som viser, at IOC står vagt både om den rene idræt og om de rene atleter – og som ligger godt i tråd med de nye internationale antidoping-regler, der blev vedtaget i WADA i november og træder i kraft 1. april 2017, siger kulturminister Mette Bock i en pressemeddelelse.

Den opfattelse deles af Michael Ask i Anti Doping Danmark.

- Med denne afgørelse læner IOC sig fuldstændig opad Wadas bedømmelse af situationen, som siger, at dette er ikke en kamp mod russiske atleter. Det er en kamp mod et politisk system i Rusland, som åbenbart har haft den opfattelse, at man skulle vinde for enhver pris. At man skulle snyde og overtræde de regler og konventioner, man selv har været med til at skrive under på. Det går jo ikke i et internationalt retssamfund. Det er den rigtige bedømmelse: det skal gå ud over systemet, ikke den enkelt russiske atlet, der dyrker sport på ærlig vis. Det er en fornuftig balance, man har fundet her, siger Michael Ask.

Ved OL i Rio i 2016 blev de russiske atletikudøvere udelukket fra deltagelse. Her var kun en enkelt atlet med under neutralt flag. Ved VM i atletik i august i år deltog 19 russiske atleter under neutralt flag.