Dansk langrendsveteran jager rensdyr som del af sin OL-forberedelse

Siden langrendsløberen Martin Møller kom til Grønland som ni-årig har han elsket landets vilde og udfordrende natur.

Første august er en helt speciel dag på året for Martin Møller. Hans tanker har i månederne forinden kredset om dagen og det, den indikerer startskuddet for. Rensdyrjagten i Grønland.

Hvordan skal han jage dem? Og hvor skal han jage dem? Spørgsmål, der kan være altafgørende for, om jægeren Martin Møller får succes med at nedlægge et af de op til 160 kilo tunge dyr. Men også spørgsmål, der får konsekvenser for langrendsløberen Martin Møller.

De sidste fire år har han arbejdet hårdt i den grønlandske kulde på at blive klar til det kommende vinter-OL i Sydkorea, hvor han skal repræsentere Danmark på 15, 30 og 50 kilometer langrend.

Men når man på én gang har en stormende forelskelse i den grønlandske natur, og samtidig brænder for at gå på jagt efter de fleste af de dyr, dets fauna har at byde på, har det været helt naturligt for Martin Møller at planlægge sin sæson, så jagten bliver en del af hans træning.

Martin Møller på den årlige rensdyr-jagt.

- På rensdyrjagt skal man gå langt i hårdt terræn. Man kan gå 8-10 timer og skal bære rensdyr hjem igen, så jeg planlægger måske at have hård intervaltræning lige inden rensdyrjagten, som jeg så i stedet kan bruge på den træning, der foregår ved lavere intensitet, men over længere tid, fortæller 37-årige Møller.

Det er med at have det lange ben foran, når man er på jagt efter rensdyr.

Løb på ski til skole

Som ni-årig kom Martin Møller flyvende i helikopter til en meget lille by i det nordlige Grønland. Han husker det golde og nærmest månelignende landskamp, der mødte ham ved synet af byen Qeqertarsuaq, der skulle blive hans hjem de kommende år.

Møllers forældre, der begge var lærere, havde besluttet at forfølge en drøm om at undervise i Grønland.

- Vi var 900 mennesker. Skulle man til nabobyen, skulle man sejle i fire timer eller tage en helikopter.

Han faldt hurtigt til. Fik nye venner. Med så få mennesker i byen var der heller ikke nogen vej udenom.

- Jeg kan mærke, at jeg kan have det svært i større byer. Jeg er vant til små steder, hvor man lettere kan snakke med mennesker, fortæller Møller.

Han mødte ikke bare nye mennesker i Godhavn, men kom også i kontakt med naturen på en helt anden måde, end han havde været vant til i Danmark.

- I Grønland kan man få gevær, når man er 12 år. Så det fik jeg, og så gik jeg på jagt efter ryper og harer med min far. Andre gange løb vi måske langt ud på isen for at se sæler.

Naturen blev omdrejningspunktet for det meste af det, Martin Møller foretog sig. Om sommeren for det meste til fods og om vinteren på de ski, han fik i julegave allerede den første jul, familien fejrede i Grønland.

Han kørte hver dag 4 kilometer til skole på ski og hjem igen, når dagen var slut. Han var hurtig på de tynde brædder og begyndte straks at konkurrere i de grønlandske ungdomsmesterskaber i langrend.

Da det blev tid til at gå i gymnasiet havde Møller fået så meget fart i skiene, at han som 16-årig tog til Norge for at gå på sportsgymnasium og blive endnu bedre til langrend.

Efter gymnasiet læste han videre i Norge til civilingeniør, men lysten til langrend var så småt ved at fryse til is.

- Da jeg blev færdig som civilingeniør, stoppede jeg lidt min karriere. Det var omkring 2007. Jeg var træt af langrend, fordi det havde fyldt så meget for mig, uden at resultaterne havde været der.

- Jeg så ikke nogen udvikling i det, men havde mere lyst til at stå på ski på fjeldene, end at være med i konkurrencer, siger Møller.

Hjem til Grønland

Få år senere, i 2010, pakkede den dengang 30-årige langrendsløber sit liv i Norge i flyttekasser, lod ambitionerne om et langrendsliv på topplan blive tilbage, for igen at bo i Grønland i hovedstaden Nuuk.

Men bedst som han havde droppet drømmen om at drive langrendskarrieren til noget videre, begyndte der igen at spire en gnist til at glide i skisporet. Tilbage blandt fjelde og hvide vider var han igen inspireret.

Martin Møller i aktion i World Cuppen i efteråret 2017. (Foto: PETTER ARVIDSON © Represented by ZUMA Press)

- Livet er lettere i Grønland. Man har mere tid, og så startede jeg igen, og så kom lysten ligesom tilbage.

I dag er det snart syv år siden, at Møller genoptog langrendskarrieren.

Han har siden vundet verdens vel nok hårdeste langrendsløb - Arctic Circle Race, som består af tre etaper på i alt 160 kilometer med temperaturer ned til minus 30 grader i den grønlandske vildmark – seks år i træk.

Og i 2014 var han med til OL i Sotji, hvor han kørte sig til en 52.-plads på 50-kilometerdistancen. Han stillede op for Danmark, selvom han føler sig grønlandsk.

- Men jeg er utroligt stolt af at stille op for Danmark, og jeg kan mærke, at det grønlandske folk også er stolte af at kunne levere én til det danske OL-hold.

Nu er han klar til endnu engang at stille op for Danmark, når det om lidt går løs ved OL i Sydkoreanske Pyeongchang. Han skal køre 15, 30 og 50-kilometerdistancerne, og målet er at gøre det mindst lige så godt som for fire år siden.

Men når sneen har lagt sig i Pyeongchang, og de OL er ovre, slutter Martin Møllers karriere som olympisk atlet samtidig. Han stiller ikke op igen om fire år.

Det betyder dog ikke, at han vender hjem til et liv, der bliver radikalt anderledes, end det har været de sidste mange år. Sådan er det, når man har fundet formlen til en tilværelse, hvor karriere og fornøjelse længe har gået hånd i hånd.

- Grønland ligger bare meget isoleret i et hjørne af verden. Så når man er deroppe, føler man, at det er verden. Det er dér, hvor jeg kan lave de ting, jeg er glad for. Skiløb og jagt.

Martin Møller skal første gang i aktion ved vinter-OL den 11. februar, når det gælder skiathlon, hvor der først køres 15 kilometer klassisk stil, hvorefter udøverne skifter til fristil.

Facebook
Twitter