Danske Olaf satte verdensrekord i skihop og døde i krigen

Olaf Rye satte i 1808 den første officielle verdensrekord i skihop, da han tilbagelagde en distance på 9,5 meter.

Olaf Rye var en mand med mange talenter. Han satte verdensrekord i skihop, men han var også en stof officer i den danske hær.

Lørdag vandt tyske Andreas Wellinger guld i skihop ved OL. Der er ingen danskere, der deltager i sportsgrenen i Sydkorea, men på trods af det har Danmark stolte traditioner i skihop. Faktisk så stolte, at Danmark har været indehaver af verdensrekorden.

Ja, den er god nok. Det er dog mange år siden, og hoppet var et godt stykke fra den nuværende verdensrekord på 253,5 meter, men det var alligevel en officiel verdensrekord, som i dag står registreret hos Det Internationale Skiforbund (FIS).

Springet på 9,5 meter fandt sted i 1808 i Eidsberg i Norge (som dengang hørte under Danmark, red.), og det blev udført af den dansk-norske krigshelt Olaf Rye.

Vidnerne til officer Ryes hop var en større gruppe soldater, og på trods af at længden på hoppet var imponerende, så hjalp det nok på tildelingen af den fornemme titel som officiel verdensrekord, at det var verdens første registrerede hop med ski på fødderne.

30.000 tilskuere ved Furesøen

Siden har det været meget begrænset med internationale stjerner fra Danmark i den halsbrækkende disciplin, men der har faktisk tidligere været flere skihopsbakker i landet, og der er også blevet afholdt større konkurrencer på dansk jord i disciplinen.

De første skiklubber blev stiftet i Danmark i begyndelsen af 1930'erne. Blandt andre Aarhus Skiklub, Vejle Skiklub og Københavns Skiklub i 1939.

I 1943 så skibakken Holtekollen ved Furesøen dagens lys, og i de kommende små ti år tiltrak bakken masser af tilskuere. Interessen toppede i 1952 med cirka 30.000 betalende tilskuere ved et internationalt stævne.

Dræbt i Treårskrigen

Flere gader, pladser og steder i Danmark er i dag opkaldt efter skihopspioneren Olaf Rye, men grunden til dette er ikke, at han satte Danmark på verdenskortet som skisportsnation.

Det skyldes, at han senere i livet blev generalmajor og døde som krigshelt under Treårskrigen. Olaf Rye havde ansvaret for at trække de danske styrker tilbage op gennem Jylland, men under et slag, der er kendt som”Udfaldet fra Fredericia”, 6. juli 1849 blev han dræbt af den Slesvig-Holstenske hær. Det skete som følge af, hans hest blev skudt under ham.

På lørdag skal mændene igen dyste i skihop ved OL i Pyeongchang, og denne gang er det på den store bakke.