Eneste dansker til vinter-PL: ’Jeg er her for at inspirere’

Fredag begynder de paralympiske vinterlege, og danske Daniel Wagner er den eneste atlet fra Danmark.

(Foto: © Screenshot fra TV-indslag)

Snowboarderen Daniel Wagner er som den eneste danske atlet klar til de paralympiske vinterlege i Sydkorea, hvor han skal repræsentere Danmark i to forskellige discipliner, cross og banked slalom. Den 24-årige vejlenser tager ikke kun til Pyeongchang for at kæmpe om medaljer. Han håber, at han med sin deltagelse kan være en inspiration for andre.

- En del af det her med at komme til vinter-PL er at vise, at man godt kan stå på snowboard som benamputeret. At man kan sætte sig nogle mål og opnå sine drømme, selvom det sommetider ser umuligt ud, siger han.

Det er et vigtigt budskab for Daniel Wagner, og derfor vil han bruge den øgede opmærksomhed, der er omkring ham, til at sætte fokus på de mange muligheder man har, på trods af at man lever med et handicap.

- Det er vigtigt for mig at være en rollemodel for andre, det tager jeg meget seriøst. Da jeg blev skadet, ledte jeg selv efter nogen at se op til, siger atleten, der i sommer blev verdensmester i længdespring ved VM i para-atletik.

- Det gælder om hele tiden at skubbe de grænser, man har. Det har jeg gjort med alt, hvad jeg har foretaget mig.

Daniel Wagner har stået på snowboard de sidste 10 år. Nu stiller han op i disciplinerne cross og banked slalom til vinter-PL. (Foto: © Lars Erik Moen)

Som 14-årig landede Daniel Wagner forkert i et spring til en gymnastikopvisning, og knæet gik af led. Han blev efterfølgende kørt til hospitalet og lagt i fuld narkose. Under den 13 timer lange operation opstod der alvorlige komplikationer, og lægerne blev nødt til at amputere Wagners højre ben.

Alene i Pyeongchang

Daniel Wagner er helt alene, når han fredag går ind med den danske fane under åbningsceremonien ved de paralympiske lege, da han er den eneste dansker, der har kvalificeret sig til legene.

- Det viser, at niveauet til vinter-PL er højt, og det ikke bare er noget, man tager med til, fordi man har lyst, siger Daniel Wagner om sin status som eneste danske atlet i Sydkorea.

Han ærgrer sig dog over, at han ikke kan dele oplevelsen med andre danske para-atleter.

- Jeg havde set frem til at få nogle inputs fra de andre alpinister, så vi kunne lære af hinanden og dele ud af vores erfaringer. Jeg havde selvfølgelig også glædet mig til at få en oplevelse ud af det, som vi kunne dele efterfølgende, siger Daniel Wagner.

Wagner fortæller dog, at der ikke kun er ulemper ved at være ene om at repræsentere Danmark.

- Nu har teamstaben kun mig at kredse om, så jeg får nok luksusbehandling, griner Daniel Wagner.

Fredag 9. marts begynder de paralympiske vinterlege i Pyeongchang. Danskeren skal første gang i aktion 12. marts i disciplinen snowboard cross.