Et trafikuheld kostede dem benene: Nu er de på guldkurs ved vinter-PL

Et hjulskifte i 2007 fik fatale konsekvenser for vennerne Nikko Landeros og Tyler Carron, der i disse dage spiller slædehockey for USA ved vinter-PL.

Da dækket på bilen punkterede på vej hjem fra en skolefest en januar aften i 2007, hoppede Nikko Landeros og Tyler Carron ud af den lille åbne Isuzu-firehjulstrækker. Det var en naturlig reaktion for de to venner at løse problemet i fællesskab og få hjulet skiftet.

Der var ingen lys på den mørke landevej, så de 17-årige drenge famlede efter værktøjet i blinde, da en bil nærmede sig bagfra. I bilen sad den jævnaldrende Michelle Berra, som drengene kendte fra skolen. Hun så hverken dem eller firehjulstrækkeren, før lygterne oplyste deres hvide T-shirts - men da var det for sent.

Michelle Berras Toyota kolliderede med drengenes bil, og Nikko Landeros og Tyler Carron blev fanget mellem de to køretøjer.

Hjælpen kom hurtigt. De første på stedet var to kammerater fra Landeros og Carrons brydehold. De brugte bælter som årepresse på de kvæstede ben for at stoppe blødningerne. Den aktion reddede formentlig drengenes liv – men ikke deres ben.

Da Nikko og Tyler ankom på hospitalet, var benene ikke til at redde, og to dobbelte benamputationer var nødvendige.

Sammen om slædehockey

Før ulykken udfordrede vennerne hinanden på fodboldbanen, til brydning eller i træningslokalet. I månederne efter den tragiske aften, hvor begge drenge mistede deres ben, fortsatte den venskabelige konkurrence.

Mere end nogensinde før brugte de hinanden, og den rivaliserende stemning fik dem hurtigt ud af hospitalssengen til det nye liv med benproteser.

- Hvis Nikko var bedre til at gå end mig, trænede jeg ekstra hårdt for at komme op på hans niveau, siger Tyler Carron til mediet The O&P Edge.

Nikko Landeros i aktion mod Sydkorea i kampen, som USA vandt 8-0. (Foto: Bob Martin © Scanpix)

Et år efter ulykken begyndte Nikko Landeros at spille slædehockey. Han havde tidligere både spillet fodbold, ishockey og dyrket brydning, og det tog ikke Nikko Landeros lang tid, før han var på landsholdet i sin nye sport.

Som altid gjorde det Tyler Carron nysgerrig, når der var noget Nikko Landeros var god til. Den interne konkurrence mellem dem gjorde, at Tyler Carron også måtte prøve kræfter med sporten.

Han var dog ikke et naturtalent som Nikko, så da landsholdet skulle til de paralympiske vinterlege i Vancouver i 2010, måtte Tyler nøjes med at se på, mens Nikko tog guld med det amerikanske hold.

Guld i Rusland

Fire år senere var Tyler Carron med på holdet, da de sammen vandt guld ved de paralympiske vinterlege i Sochi.

- Det var fedt at se Nikko spille til vinter-PL i Vancouver. Det så virkelig sjovt ud, så jeg er glad for at kunne gøre det her fire år senere. Det betyder rigtig meget for mig, at jeg kan dele den oplevelse med ham, sagde Tyler dengang til Denver Post.

Nu er de tilbage ved de paralympiske lege i Pyeongchang, hvor de skal forsvare guldet.

- Vi har både haft op- og nedture. Flere opture end nedture. Det er rimelig vildt, hvordan ting kan ændre sig til det bedre. Jeg ville formentlig ikke ændre noget, hvis jeg kunne, siger Nikko Landeros.

USA har indtil videre vundet holdets tre kampe ved vinter-PL med 10-0, 10-0 og 8-0. Næste kamp spiller USA torsdag, hvor modstanderen er Italien.

Facebook
Twitter