Et væddemål startede dansk freestylers vej mod OL

Laila Friis-Salling stod egentlig på snowboard, men for at vinde et væddemål skiftede hun til ski. Seks år senere er hun klar til OL.

(Foto: Sean M. Haffey © 2016 Getty Images)

Den 32-årige skiløber Laila Friis-Salling er beviset på, at man ikke altid er herrer over sin egen vej i livet.

Havde det ikke været for et væddemål for seks år siden, stod den grønlandske freestyle skiløber nemlig ikke på dørtærsklen til vinter-OL, hvor hun skal deltage i disciplinen halfpipe. Egentlig havde hun nemlig ikke tænkt sig at stå på ski. Hun var snowboarder.

- Der var én af mine venner, der sagde, at han ville vædde med, at jeg ikke kunne konkurrere på ski, og så sagde jeg, at selvfølgelig kunne jeg det.

- Ugen efter fik jeg mine ski med posten, og så tog jeg til Frankrig, og samme år deltog jeg i mit første DM, forklar Laila FriisSalling og tilføjer:

- Hvis man har lyst til at gøre noget, så kan man opnå det. Seks år er lang tid for mig.

Laila Friis-Salling er fra Grønland, bor i USA, og skal repræsentere Danmark ved OL. (Foto: Dansk Skiforbund)

Hun begyndte på ét bræt som 12-årig, da hendes far forærede hende et snowboard og kørte hende op på de grønlandske fjelde på sin snescooter. Lige dér blev hooket på at køre nedad.

Hænger ud med verdensstjerne

Hun har kvalificeret sig til OL via det omrejsende cirkus, som hedder World Cuppen. Hun rejser ofte rundt med de samme piger, og efter flere år i den snehvide manege bevæger hun sig i dag hjemmevant rundt blandt sportens største stjerner.

- Til min første World Cup var jeg virkelig nervøs, fordi man så alle dem, man havde set til X Games, og dem, man så op til. Men nu føles det bare som at træne med nogle gamle venner, og det føles helt normalt.

Shaun White er en af de største stjerner ved vinter-OL. Vandt guld i halfpipe i 2006 og 2010. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

En af dem, hun også har lært at omgås med blanding af henslængt mañana-attitude og underspillet mod, som det kræver at kaste sig ud i det ene mere halsbrækkende trick efter det andet, er verdensstjernen Shaun White.

Den dobbelte OL-guldvinder og sejrherrer i et utal af X Games-konkurrencer deler ofte pipe med den grønlandske freestyler.

Modsat Laila Friis-Hansen har Shaun White holdt fast i snowboardet, hvor hun er gået over til at stå på to brædder.

- Jeg kender hans træner rigtig godt, og vi træner i samme pipe, så vi hænger ud hele tiden. Han er rigtig sød. Måske lidt arrogant for nogen, men han er meget sød.

Laila Friis-Salling skal i aktion den 19. februar ved vinter-OL.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter