Frygten for det værste sidder altid i mor til dansk OL-styrtløber

25-årige Christoffer Faarup skal med til OL for anden gang. Hans metier er at styrte ned af sne- og isklædte bakker med vanvittig fart.

Opvaskemaskinen bliver tømt, spisebordet støvet af en ekstra gang og gamle emails bliver måske besvaret.

Jane Faarup tvinger sig til at gøre alt det, der i resten af ugen kræver en ekstra kraftanstrengelse, når sønnen styrter ned af iskolde pister med nærmest umenneskelig høj fart rundt omkring i verden.

Alt for at få tankerne og bevidstheden på andre veje end dem, de ellers insisterer på at løbe ned ad. Veje, hvor frygten er motoren.

- Hver eneste gang er jeg nervøs, får høj puls og sveder i hænderne. Jeg er bange for, at han skal komme til skade. Det sker jo for selv de allerbedste. Man har set nogle frygtelige styrt, fortæller Jane Faarup.

’Did not finish’

Christoffer Faarup er Danmarks bedste alpinist. Han kører de hurtigste discipliner, man kan støve op på ski. Slalom, Super G og styrtløb. Discipliner, hvor farten ofte når op over hastigheden, der køres på selv de mest hastighedslempelige motorveje i Danmark.

Han er klar til at trække i sin rød-hvide skidragt og repræsentere Danmark med en topfart på 130 i timen ved OL i den sydkoreanske by Pyeonchang, mens forældrene må følge med fra hjemmet i Norge, præcis som de også gjorde for fire år siden under OL i Sochi.

Christoffer Faarup midt i et hop. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

- Det er vanskeligt, at vi er så langt væk. Det var det også i Rusland. Det er noget andet, når han kører i Europa, hvor man kan være nede på nogle timer, hvis der sker noget. Det kan man ikke derovre.

Når forældrene Faarup ikke er med ude til de mange world cup-løb, som Christoffer Faarup deltager i, følger de med via en liveside på internettet. De får små, korte opdateringer i tekst på deres 25-årige søns løb.

- Det værste er, hvis de skriver, at nu er den sidste hastighedsmåling 134 kilometer i timen, og de så lige bagefter skriver DNF – did not finish.

- Indtil man så får at vide, at han har det fint og bare kørte skævt på en port, så han måtte køre ud - indtil man får det at vide og ikke ved, om han ligger og roder et sted og har brækket noget, så er man urolig, fortæller Jane Faarup.

Hvordan forsøger du at håndtere din nervøsitet, når han er afsted til løb?

- Jeg prøver at sige til mig selv - for eksempel når han skal køre styrtløb, er der træninger først, så siger jeg til mig selv: ’Ah, men det er jo første træning, der giver han den ikke fuld gas.’

- Og dagen efter siger jeg til mig selv: Ah, men han kørte jo den samme bane i går, så nu kender han den jo.

- Så jeg prøver sådan at sige til mig selv dag for dag, at i dag ’der sker der i hvert fald ikke noget’.

Flyttede til Norge som 14-årig

At Christoffer Faarup i dag er Danmarks bedste til at køre lynhurtigt på ski, skyldes i høj grad hans forældre.

Da Christoffer Faarup var 12 år, flyttede familien til Norge i en by fem timers kørsel fra Oslo, hvor faren havde fået et vikariat som læge. Skiløb blev hurtigt den unge knægts foretrukne beskæftigelse.

Efter at være kommet hjem til Danmark igen, blev Christoffer meldt ind i Hobro Skiklub. Talentet var umiddelbart til at overse, men det var viljen til konstant at udvikle sig bestemt ikke.

- Jeg var ikke god, da jeg startede. Jeg lå og sloges om sidstepladserne de første mange år, jeg kørte på ski. Så jeg har arbejdet meget for det.

Christoffer Faarus målsætning ved OL er at køre i Top 20 i en af de tre discipliner, han stiller op i. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Man ser folk, som har været gode i de unge år, men lige pludselig har de ikke passet på deres talent, og så bliver de overhalet, siger Christoffer Faarup og tilføjer:

- Lige så stille og roligt klatrede jeg op på ranglisten. Og tager man nok af sådanne små skridt, så kommer man også frem af.

I 2007 rykkede hele familien Faarup til Norge permanent. 14-årige Christoffer skulle have de bedste vilkår i jagten på at blive en del af verdenseliten i de alpine discipliner.

En jagt, der nu for anden gang har ført Faarup til vinter-OL, men også en jagt, hvis kulmination stadig ligger nogle år ude i fremtiden, hvor Faarup drømmer om at vinde den samlede world cup.

Christoffer Faarup som lille. Han og familien har taget på skiture, siden han var fem år gammel. Siden flyttede hele familien til Norge, så Christoffer kunne få de bedste betingelser for jagte at en karriere som skiløber.

For Jane Faarup betyder sønnens højtravende ambitioner, at familiens hjem i Norge formentlig vil forblive særdeles ryddeligt også i de kommende år. Opvasken skal jo tømmes, spisebordet tørres af og emails besvares, når frygten skal pacificeres.

- Vi kan ikke lade vores frygt styre ham. Det er det, han brænder for, og det skal han have lov til. Vi har haft mange familieoplevelser på grund af skiløb, og jeg synes, det er rigtig, rigtig spændende.

Allerede på nogle af vinter-OL’s første dage, må Jane Faarup berede sig på at blive nervøs, når Christoffer skal i aktion. Han skal køre den 11., 13. og 15. februar.

Facebook
Twitter