Holland rydder bordet i speedskating - hvorfor er de så gode?

Holland har lørdag vundet fire medaljer i speedskating ved OL i Pyeongchang. Grunden til dominansen skal findes i de hollandske traditioner og kanaler.

Hollænderne Carlijn Achtereekte, Ireen Wust og Antoinette de Jong hyldes for deres triumf i 3000 meter-hurtigløb ved vinter-OL. (Foto: VALDRIN XHEMAJ © Scanpix)

Holland fortsætter sine stolte traditioner i hurtigløb på skøjter. Lørdag ryddede de hollandske atleter medaljebordet i kvindernes 3000 meter hurtigløb på skøjter, da Carlijn Achtereekte vandt guld, Ireen Wust tog sølv og Antoinette de Jong endte med bronzemedaljen.

Desuden vandt Sjinkie Knegt sølv i mændenes 1500 meter-finale på kortbane, så den samlede hollandske høst kom op på fire medaljer, hvilket bringer Holland i front blandt de olympiske deltagerlande.

Kanaler og traditioner

Men hvorfor er det lige netop hollænderne, der er så hurtige på de lange skøjter?

Svaret skal findes i landets mange kanaler og stolte traditioner for skøjteløb, der ifølge den danske speedskater Philip Due Schmidt, kan sammenlignes med Danmarks traditioner for fodbold.

- Hollænderne har altid kørt på skøjter på kanalerne, når de er frosne, og så er det nærmest blevet en folketradition, at så snart kanalerne er frosset til, så skal alle hollænderne ud og stå på skøjter. Jeg tror, at speedskating og fodbold er lige store sportsgrene i Holland. Der bliver talt lige så meget om skøjteløb, som der gør om fodbold, siger Philip Due Schmidt.

- Det er klart, at når man har så mange mennesker, der gør det, og det er en tradition i Holland, at man tager ud og står på skøjter, som man tager ud og spiller fodbold i Danmark, så får man nogle exceptionelle talenter og nogle store skøjtestjerner ud af det.

106 medaljer i speedskating

Kigger man nærmere på de officielle medaljestatistikker for vinter-OL, så fremgår det da også tydeligt, at hollænderne elsker deres skøjter. Af de 114 medaljer, som hollænderne har vundet ved OL inden legene i Sydkorea, er 106 af dem vundet i speedskating.

Men hvorvidt Holland vil fortsætte med at dominere på den ovale bane i Pyeongchang, det er Philip Due Schmidt kun delvist overbevist om.

- På 3, 5 og 10 kilometer-distancerne vil vi stadig se dem være den bedste nation, men de får det sværere på sprintdistancerne, siger den danske speedskater.

- Ved World Cup er der andre nationer, der er med fremme, og hollænderne bliver nok heller ikke lige så dominerende ved dette OL, som de var i Sochi. Jeg tror, at vi kommer til at se dem dominere mere på de længere distancer end de korte, hvor de japanske kvinder virkelig har haft en god sæson, og hos herrerne er der flere forskellige, der kan konkurrere om sejren.

Ved vinter-OL i russiske Sochi i 2014 tog Holland otte medaljer af guld, syv af sølv og otte af bronze i speedskating.

Facebook
Twitter