Martin Fourcade: Nordmændenes franske skræk

Skiskytten Martin Fourcade kan ved OL i Sydkorea blive den mest vindende franske OL-atlet nogensinde. Samtidig kan han sætte en kæp i hjulet for de evige konkurrenter fra Norge.

Martin Fourcade har rettet sigtekornet mod at blive den mest vindende olympiske atlet fra Frankrig nogensinde, og det mål kan han nå i Sydkorea. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

De fleste ved, at nordmænd er gode til vintersport. Vores brødre mod nord er blandt favoritterne til at vinde flest olympiske guldmedaljer i Sydkorea, og Norge er da også begyndt at tage for sig af medaljebordet. Dog er nordmændene udfordret i én bestemt sportsgren: Skiskydning.

Men det er ikke en stor skisportsnation eller et felt af stærke konkurrenter, der udgør den største trussel. Det er til gengæld en enkelt franskmand ved navn Martin Fourcade.

For den franske enmandshær er ikke hvem som helst, og på trods af at han står alene på slagmarken, så er Fourcade alligevel yderst kompetent modstand for Johannes Thingnes Bø og resten af de norske skiskytter.

Skiskydningens Michael Jordan

29-årige Fourcade er blevet kaldt ”skiskydningens Michael Jordan”. Sammenligningen er ikke helt skæv, for som Jordan dominerede på basketball-banen, så har Fourcade domineret sin sport siden 2012-sæsonen, hvor han vandt den første samlede World Cup af seks i træk. Han er desuden 11-dobbelt verdensmester og tog to guldmedaljer og en sølvmedalje med hjem fra OL i Rusland i 2014.

Mandag tog han sin tredje guldmedalje i olympisk sammenhæng, da han vandt mændenes jagtstart, og det gjorde ham til den franske atlet med flest guldmedaljer ved vinter-OL.

Men han er ikke mæt endnu, og han er på jagt efter mere guld. Træder han op på medaljeskamlens øverste trin to gange mere ved dette OL, så overgår han fægterne Christian D'Oriola og Lucien Gaudins rekorder for flest franske guldmedaljer i olympisk sammenhæng.

Fuld kontrol over følelserne

Spørger man den norske skiskydningslegende Ole-Einar Bjørndalen, så skal franskmanden nok tage den rekord ved OL i Pyeongchang.

- Sejren gør ham ikke til en større favorit i de kommende løb. Martin er kæmpe favorit i alle løb, siger nordmanden, der har otte olympiske titler, til den franske avis L‘Equipe.

Den franske superstjernes bror Simon Fourcade, der også dyster i skiskydning ved OL, er da også sikker på, at Martin Fourcade kan tage rekorden og skrive sig ind i historiebøgerne.

- Han kan styre sine følelser som ingen anden, og det har han været I stand til, siden han var barn. Han føler sig fri, og jeg behøver ikke fortælle nogen, hvad det kan ende med.

Martin Fourcade fejrer det første OL-guld i Pyeongchang og drømmer om mere. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

Nidstirringen i Oberhof

Rivaliseringen mellem franskmanden og Norge er velkendt i skisportsverdenen. Begge parter ved, at den er der, og de lægger heller ikke skjul på det.

Dette kom da også til udtryk ved World Cup-løbet i tyske Oberhof i januar måned, hvor franskmanden demonstrerede, hvordan et blik kan sige mere end ord.

På den sidste skydning ramte Fourcade plet på alle fem skud, tog riflen på ryggen og brugte et øjeblik på at vende sig om og nidstirre nordmændene Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø, inden han løb i mål og tog sin 66. World Cup-sejr I karrieren.

Fourcade kommenterede ikke selv på episoden, men det blev mange steder tolket som en stikpille til den norske presse, der havde skrevet om franskmanden dagen inden.

- I går sagde den norske presse, at jeg frygter nordmændene. De kan slå mig I alle konkurrencer, men jeg frygter dem ikke, lige som de ikke frygter mig, sagde Fourcade efter løbet i Oberhof.

1-0 til Martin Fourcade

Men under OL i Sydkorea ser det umiddelbart ud til, at nordmændene har mere grund til at frygte Fourcade end omvendt. Overraskende nok vandt ingen af parterne medaljer under sprinten, men mens Fourcade ryddede bordet i jagtstarten, måtte de norske atleter igen se langt efter medaljeskamlen.

Så stillingen er 1-0 til franskmanden, og det er en flok sultne nordmænd, der torsdag løber ud på sneen med riflen på ryggen i jagten på hæder og succes, når mændenes individuelle konkurrence skydes i gang.

Tvekampen mellem Martin Fourcade og alle de andre kan følges på DR 1.

FacebookTwitter