Mathilde har curlet sig fra nybegynder til OL på fire år: Det bliver så vildt

18-årige Mathilde Halse spiller sammen med resten af det danske curlinglandshold på onsdag sin første kamp under vinter-OL i Sydkorea.

Øjnene stirrer mod den røde og blå cirkel 44 meter nede ad isbanen.

Mathilde Halse går ned i knæ med et godt greb om curlingstenen. Et sving tilbage med højre ben, og stenen og hende selv glider afsted på isen, hvorefter et "klunk" kort tid efter lyder i den anden ende. Den cirka 20 kilo tunge granitsten slår sig ned inden for cirklernes centrum.

- Jeg startede for fire år siden, da jeg sad og så curling i tv. Der var der et eller andet, der fangede mig. Jeg synes, at det så relativt let ud, som de fleste nybegyndere nok synes. Der var noget taktisk, som fangede mig. Og så det her med, at man kun er fire ude på banen, som ligesom er ansigtet udadtil og skal præstere. Det synes jeg var virkelig fedt, fortæller Mathilde Halse. (© dr)

Den 18-årige pige fra Gentofte nord for København kastede sin første sten for fire år siden, og de næste uger skal hun vise sit talent på banerne til vinter-OL i Sydkorea.

Hun havde aldrig troet, at hun på så kort tid kunne få en plads på landsholdet.

- Jeg spillede med mit juniorhold, og det var rigtig hyggeligt, og nu er jeg her. Det bliver så vildt at have de danske farver på og stå ude i arenaen og spille de første sten, siger hun smilende og gør sig klar til at skyde endnu en sten afsted.

Fra sms til OL

For Mathilde Halse er det langt fra en barndomsdrøm, der er gået i opfyldelse. Det er faktisk ret tilfældigt, at hun endte på en curlingbane.

Interessen begyndte for fire år siden, da hun sad i sin sofa og fulgte med i curlinglandsholdets kampe til vinter-OL i Rusland. Hun skrev en sms til sin veninde, fordi hun fik lyst til at prøve det af.

- Vil du med til OL, eller måske skulle vi lige starte et andet sted, og tage til åbent hus?, stod der.

Veninden svarede hurtigt med et ja, og de to strøg ned i Gentofte curlingklub, hvor der ikke gik lang tid, før de blev grebet af sporten.

- Det var en meget sjov sportsgren. Under træningen ender vi med at vinde et års medlemskab, fordi vi fik en sten i hus - det vil sige, at den landede inden for ringene. Jeg begyndte at spille rigtig mange sten og fik fornemmelsen af isen. Jeg spillede næsten hver dag og til sidst på et højere plan, fortæller Mathilde.

Tilfældighed eller ej så havde landsholdet hende i radaren, da der skulle findes nye spillere sidste år, efter holdet gik i opløsning. Et opkald senere og Mathilde havde en plads på det fem mand store hold.

- Der var ikke så meget at tænke over. Det er rigtig vildt at blive spurgt, men det er også lidt surrealistisk. Det er en kæmpe mulighed for at komme afsted til nogle større turneringer og få noget erfaring, som jeg kan viderebringe i min curling-karriere efterfølgende, siger hun.

En kort vej til tops

De kolde isbaner er ikke ukendte for Mathilde Halse. Hun har i flere år gået til kunstskøjteløb og levet på isen i sin fritid.

Ifølge hende er det en af årsagerne til, at hun så hurtigt er blevet dygtig på curlingbanen. Den vigtige balance fra mange års piruetter og spring på isen ligger naturligt i hende.

Men der er også en anden faktor, der spiller ind. For selvom hun ifølge sin træner har et åbenlyst talent, og de mange medaljer på hendes værelse tegner samme billede, så er hun endt i en sportsgren, der er den femte mindste i Danmark.

Mathilde Halse har flere guld- og sølvmedaljer fra både DM og VM i curling. Foto: Jan Macdonald Arnskov

Curlingklubberne i Danmark har 840 medlemmer, og kun en sjettedel er 18 år eller yngre.

Selvom det er 20 år siden, at de danske curling-kvinder vandt OL-sølv i den japanske by Nagano og gjorde sporten kendt i den brede befolkning, er det svært at få de unge til at skifte fodboldbanen ud med den blanke isbane.

- Vi har ikke været særlig gode til at få folk ind i klubberne og få dem til at blive. Vejen til at komme til tops i curling i Danmark er derfor kortere end mange andre sportsgrene, siger sportschef i Dansk Curling Forbund, Ulrik Schmidt, og uddyber:

- Men Mathildes deltagelse ved OL er jo stadig super unik. Det er ligesom en humlebi - den kan ikke rigtig flyve, men den gør det alligevel. Hun har nået fantastisk meget på fire år, og det er helt uset.

Mens det kvindelige curlinglandshold ankommer til OL-byen og spiller deres første kamp den 14. februar mod Sverige, venter sportens chefer i spænding på en ny opblomstring til curlingen.

I fremtiden kan det blive svært for Danmark overhovedet at stille med et OL-hold, hvis der ikke er en større talentmasse at rekruttere fra.

Alt imens er Mathilde Halses ambitioner på isen klare.

- Jeg drømmer om at blive en af de bedste på verdensplan, og jeg drømmer om, at vi en dag kan tage til OL og være favoritter, siger hun.

Du kan se mere om Mathilde Halse og curling i 21 Søndag på DR1 kl. 21.00.

Facebook
Twitter