Pigen uden ben der nægter at falde

Tjernobyl-ulykken ødelagde Oksana Masters' krop, og hele sin barndom har hun kæmpet for sit liv. Nu kæmper hun om medaljer i Pyeongchang.

(Foto: Maddie Meyer © 2018 Getty Images)

Da para-atleten Oksana Masters for to år siden besøgte et børnehjem i Ukraine, følte hun med børnene, der boede på hjemmet, på en måde, som de færreste kan. 20 år inden besøget var det nemlig hende selv, der boede på hjemmet.

Livet på det sovjetiske børnehjem står stadig klart i amerikanerens erindring.

- Jeg kan huske, at gangene var helt mørke og lugtede af mug, og jeg kan huske, at jeg gled på gulvet, når jeg skulle i seng, for vandrørene lækkede, og der rendte vand ud, siger 28-årige Masters til New York Times om tiden på børnehjemmet.

- Når man blev lagt i seng, så lå man på ryggen, og så blev sengetøjet trukket ned om en, så man slet ikke kunne røre sig.

Der var ingen tøjdyr og bamser, så det eneste Oksana havde at knuge sig til, var håbet om en dag at blive adopteret og komme væk fra børnehjemmet.

Tjernobyl-katastrofen

Hun blev født i 1989 i det, vi i dag kender som Ukraine. Ved fødslen var hendes ben ikke lige lange, hun manglede bærende dele af sine skinneben, der var svømmehud mellem hendes fingre, ingen tommelfingre og hun havde seks tæer på sine fødder.

Deformiteterne skyldtes, at Oksana Masters blev født i et område, der var påvirket af Tjernobyl-katastrofen i 1986, hvor en reaktor i et atomkraftværk eksploderede. Flere end 300.000 mennesker måtte evakueres grundet radioaktiv stråling.

Masters blev efterladt på børnehjemmet af sin biologiske mor. Hun boede der til hun i en alder af syv år blev adopteret af en amerikansk kvinde, der forelskede sig i et billede af den lille deforme pige, blev hendes nye mor og gav hende et nyt land.

- Min mor reddede mit liv. Det var ikke meningen, at jeg skulle forlade børnehjemmet, siger Masters i et interview med amerikanske NBC.

Det er anden gang, at 28-årige Oksana Masters deltager ved de paralympiske vinterlege. (Foto: Harry How © 2017 Getty Images)

Den 7-årige pige ankom til Buffalo i USA med en vægt på cirka 16 kilo og en højde på cirka 90 centimeter, hvilket svarer til størrelsen på en gennemsnitlig 3-årig pige.

Oksana Masters manglede flere tænder, som hun uden bedøvelse havde fået rykket ud på børnehjemmet, og hun var alvorligt underernæret.

- Jeg var bogstaveligt talt ved at sulte ihjel. Da jeg kom til USA, sagde lægerne til min mor, at jeg ikke havde gode chancer for at klare den, og at jeg ville dø. Det var ikke forventet, at jeg ville overleve særligt længe, siger hun til mediet Bustle.

Den dom accepterede Oksana Masters ikke. I en alder af 9 år fik hun amputeret det ene ben, og da hun var 14 år fjernede lægerne også det andet. Det ændrede noget i den dødsdømte pige.

- Da jeg lå i sengen og ikke kunne bevæge mig, besluttede jeg mig for, at så snart jeg kom ud af sengen og kunne gå, så ville jeg aldrig stoppe. Jeg ville aldrig falde.

Sporten blev terapi

Men de fysiske udfordringer var ikke det eneste, der tyngede Oksana Masters.

- Da jeg var på børnehjemmet fandt der mishandling og overgreb sted, så da jeg var 15-16 år dukkede der en masse minder op.

Oksana havde lige siden hun kom til USA dyrket sport, og især ro-sporten blev en stor hjælp for hende. Hun fortæller, at hun stadig bruger sporten som en form for terapi for at slutte fred med fortiden. I dag kan hun slet ikke forestille sig et liv uden sport.

- Roning hjalp mig med at få det hele ud, når jeg var på vandet, og når jeg så kom på land igen, så var det hele væk. Det var en stor hjælp for mig at efterlade det hele på vandet.

En alsidig atlet

Hun er regerende verdensmester på tre forskellige distancer i siddende langrend samt en enkelt distance i skiskydning, og hun deltager i sit fjerde PL.

Hun var første gang med i London i 2012, hvor hun blandt andet deltog i roning og vandt medalje, og anden gang var i Sotji, hvor hun vandt sølv og bronze i langrend.

Den amerikanske para-atlet deltager både i langrend og skiskydning i Pyeongchang. (Foto: Mark Kolbe © 2014 Getty Images)

I Rio i 2016 stillede hun op i håndcykling, og i Pyeongchang har hun allerede vundet en sølvmedalje i siddende skiskydning, men der kan være endnu flere på vej.

Oksana Masters deltager i fem discipliner mere i langrend og skiskydning, og natten til søndag skal hun igen i aktion, når kvindernes siddende langrend skal afgøres på 12 kilometer-distancen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk