Russisk toppolitiker får olympisk livstidsstraf

Vitaly Mutko må aldrig mere have med olympiske aktiviterer at gøre. Han er manden bag fodbold-VM i Rusland.

Vitaly Mutko må aldrig mere have med olympisk arbejde at gøre. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

Tirsdag valgt den international olympiske komite, IOC, at udelukke Rusland fra vinter-OL i Pyengchang i Sydkorea til februar. Det skyldes systematisk russisk dopingsnyd. Beslutningen får ikke umiddelbart betydning for VM i fodbold i Rusland til sommer, men der er dog sammenfald, hvad angår især én person.

Den tidligere russiske sportsminister, Vitaly Mutko, er russisk IOC-medlem og vicepremierminister i Rusland. Han blev tirsdag livtidsudelukket fra alt olympisk arbejde af IOC. Samtidig er det Mutko, der står i spidsen for VM i fodbold til sommer.

- Det er to forskellige ting, vi taler om her, men der er et interessant personsammenfald i form af Vitaly Mutko, som var sportsminister under vinter-OL i Sotji. Han er nu blevet udelukket på livstid fra alt olympisk arbejde. Samme Mutko står i dag i spidsen for hele arrangementet med VM i fodbold til sommer. Det gør selvfølgelig, at der i den kommende tid vil blive rejst nogle spørgsmål om det arrangement. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

Vitaly Mutko er præsident for det russiske fodboldforbund. VM-slutrunden i Rusland spilles til sommer, og Danmark er som bekendt med ved slutrunden. Her er vi i gruppe med Frankrig, Australien og Peru.