Seerne spørger om Curling: Her er svarene

Massevis af spørgsmål på sms tikker ind fra seerne under OL - specielt om curling.

(Foto: Lars Møller © ©Lars Moeller)

Det er ikke helt nemt at finde rundt i alle curlingreglerne.

Derfor har vi samlet jeres gode spørgsmål, så vi kan få opklaret noget af den undren I sidder med hjemme i stuerne.

Udstyret

Hvad koster en curlingsten?

Et helt curlingsæt på otte sten koster omkring 180.000kr.

Hvad er en curlingsten lavet af?

Curlingsten er lavet af poleret granit. Stenens bund er hul som undersiden af en tallerken, således at det kun er en tynd kant, den glider på. Øverst på stenen er der monteret et håndtag og en farvet plade.

Curlingstenen er lavet af granit (Foto: Vladimir Pesnya)

Hvor meget vejer en curlingsten?

Hver sten vejer mellem 17.24 kilo og 19.96 kilo.

Hvor mange sten er der?

Hvert hold har otte sten at spille med.

Er der forskel på højre og venstre sko?

Ja, der er forskel på højre og venstre sko. Forskellen ligger i sålen.

Den ene sko bruges til at glide "the slider shoe", og har en teflon sål, mens den anden bruges til at stå fast på isen "the gripper shoe" og minder om en almindelige kondiskosål.

Curlingsko

Hvad er kosten lavet af?

Til fejningen anvendes to typer koste. Den Canadiske broom, som minder om en gammeldags riskost, eller den mere almindelige syntetiske brush, som anvendes af de fleste i dag.

Funfact: Tidligere i curlinghistorien i 1950'erne brugte man helt almindelige rengøringskoste til at feje foran stenen.

Her ses kosten, man bruger i curling. vinter-OL Pyeongchang 2018 (Foto: Aaron Favila © Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved)

Hvor lang er banen?

Der spilles på en bane af is, enten udendørs eller, som oftest herhjemme, indendørs i en skøjtehal. Banen er 44,5-46 meter lang afhængig af forholdene, men den optimale længde er 45,72 meter. Bredden af banen skal være minimum 4,27 meter.

Banen er præpareret med vand, der er sprayet ud over isen. Vanddråberne giver isen en overflade med små nubre, såkaldte pebbles. Desuden er banen så snedigt indrettet, at den er ens i begge ender. Så er man fri for at slæbe stenene tilbage, men kan fortsætte spillet i den modsatte retning.

Hvor lang tid må man holde fast i stenen?

Stenen skal slippes inden den krydser den røde streg (Hog Line), der glides hen imod. Afstanden fra afsættet (The Hack) til Hog Line er ca 10 meter. Hvis man ikke formår at slippe stenen inden Hog Line, bliver stenen taget ud af spillet.

Her ses den røde streg, som stenen skal slippes inden. (Foto: Vladimir Pesnya)

Spillet

Hvad betyder de tal, de råber?

Det er forskelligt fra hold til hold, hvilke 'koder' de bruger, men typisk handler det om hastigheden på stenen. Tallene angiver, hvor mange sekunder det tager for stenen at rejse fra den ene brede røde linje på banen til den anden. Det tager holdene tid på, og så ved de, hvor hurtig eller langsom banen er.

Hvilke typer af skud findes der?

Der er mange forskellige typer af skud, som bruges til at placere stenene strategisk rigtigt. De kan inddeles i tre overordnede kategorier:

Guards: Sættes foran huset i den frie guard zone. Det gøres typisk for at beskytte stenen tættest på husets midte, eller for at gøre det svære for modstanderne at gennemføre deres taktik.

Draws: Denne type skud har som mål at nå ind og lægge sig i huset.

Takeouts: Denne type skud har det formål at fjerne stenene, som er i spil.

Hvad sker der, hvis man kommer til at ramme en sten med foden eller kosten?

Nogle gange kommer spillerne til at ramme en sten med deres krop eller deres kost.

Det kalder man en 'brændt sten'.

Hvis det sker, forventes det, at spillerne fortæller det, som tegn på god sportsmanship.

Hvis man rammer en sten, mens spillet er i gang, kan man enten flytte stenen tilbage på plads, eller fjerne den fra spillet. Det er skipperen på modstanderholdet, som kan tage den endelige beslutning og afgøre stenens skæbne.

Hvordan afgør man, hvem der har sidste sten?

Mange tror, at man skiftes til at have sidste sten, men faktisk går det ikke på tur.

Holdet, som som taber runden, får lov at have sidste sten i runden efter. Hvis en runde derimod ender uafgjort, er det det samme hold, som havde sidste sten i den spillede runde, som også har sidste sten i næste runde.

Hvad sker der, hvis alle sten ligger i huset?

Hvis alle sten ligger i huset, er det det hold med en sten nærmest midten (tee), som får et point.

Hvis holdet har to sten nærmest midten, får de to point. Tre sten giver tre point osv.

Skal stenen altid curle, når man sender den afsted?

Stenen curler altid, når den sendes afsted.

- Man skruer eller curler, som det hedder, altid. Det gør man altid. Man sætter aldrig bare håndtaget ligeud. Så man drejer altid med uret eller mod uret, fortæller den danske landsholdsskipper Madeleine Dupont.

Hvilken effekt har det på stenen, at der bliver fejet foran den?

Der er flere grunde til, at man fejer foran stenene, men den overordnede effekt er, at få stenen til at bevæge sig i en mere lige og længere bane.

Når man fejer foran stenene, hæmmer det, hvor meget den drejer. Det skyldes, at jo langsommere stenen bevæger sig, jo mere drejer den. Så ved at feje, får stenen mere fart og dermed mindre curl.

Hvordan fungerer pointsystemet?

Når begge hold har sat otte sten, afgøres det, hvilket team der har vundet enden.

For at stenen kan tælle som point, skal den være i berøring med huset.

Der gives et point for hver sten, der er nærmere midten (tee) end modstanderens nærmeste sten.

Billedet viser, at de gule sten ligger til at give tre point. Hvis den røde sten ikke havde ligget i huset, kunne de gule have fået point for alle fem sten. (Foto: Cathal Mcnaughton)

Hvad er de grønne lamper på stenene til for?

Lamperne på stenene er også sensorer, som tjekker, om stenen bliver sluppet inden Hog Line. Hvis lamperne lyser grønt, er stenen godkendt, hvis de lyser rødt, tages stenen ud af spillet.

Holdet

Skal alle kaste en sten?

Alle fire spillere på holdet skal sætte to sten. Det foregår i en fast rækkefølge.

Hvor rutineret af det danske kvindecurlinglandshold?

Team Madeleine Dupont består af både rutinerede kræfter og nye talenter. Efter en holdopløsning i 2017 fandt rutinerede Denise og Madeleine Dupont curlinglykken med et par unge talenter.

I 2016 fusionerede Danmarks to bedste kvinde-curlinghold, Team Lene Nielsen og Team Madeleine Dupont, for at gøre vejen til Sydkorea nemmere. Men en skuffende sidsteplads ved VM i marts 2017 fik dog Lene Nielsen, Charlotte Clemmensen og Stephanie Risdal til at trække stikket og stoppe jagten på en OL-plads.

Tilbage stod søstrene Madeleine og Denise Dupont med en noget nær bristet OL-drøm.

De to rutinerede curlingsøstre ville dog ikke helt lægge håbet om en tur mere i OL-rampelyset på is, så sammen med de to talentfulde teenagere Julie Dall Høgh og Mathilde Halse, og lidt mere rutinerede Lina Knudsen dannede de straks et nyt hold.

Det er det hold som lige nu dyster ved vinter-OL i Pyeongchang.

Får man skader i curling?

Curling er ikke en sport, der er kendt for mange skader, da det er en præcisionssport og ikke involverer fysisk kontakt.

Der kan dog opstå skader, og derfor er det vigtigt at styrke kroppen.

Skader i curling kan opstå i hele kroppen, men det er primært i hofteområdet og ryggen, at risikoen er størst. Knæ- og albueskader ses også hos curlingspillere.

Historien

Hvorfor er curling en kønsopdelt sport?

Curling er faktisk ikke kun kønsopdelt. Man kan også spille mix. Det gør de blandt andet ved vinter-OL i Pyeongchang, hvor der både er en turnering for herrer, damer og mix.

Hvornår var curling på OL-programmet første gang?

Curling var med fra start, da sportsgrenen debuterede som olympisk disciplin ved de første vinterlege i 1824 i Chamonix i Frankrig.

Er der koldt i en curlinghal?

Normalt er der 6-8 grader i hallen, men det kan variere alt efter temperaturen uden for.

Facebook
Twitter