Speedskater flyttede til Frankrig som 15-årig: Droppede sin dimission for at forfølge drømmen

Speedskateren Viktor Hald Thorup var ikke med til sin egen dimission i niende klasse. Jagten på at forfine sine færdigheder fik ham til at flytte til Frankrig som 15-årig.

Mens Viktor Hald Thorups jævnaldrende knap havde spist de sidste chokoladedyppede jordbær og tømt det sidste glas mousserende vin, var den dengang 15-årige Viktor i fuld gang med at tømme kufferten og pakke ud til et helt nyt liv langt hjemmefra.

Han var ikke med til sin egen dimission i niende klasse, men var straks efter sin sidste eksamen flyttet til Frankrig for at forfølge en drøm om at forfine sine færdigheder i at stå lynhurtigt på rulleskøjter. En drøm, der fragtede ham fra familiens skød i fødebyen Slagelse til en værtsfamilie i den franske by Toulouse.

Begavet med en usædvanlig vilje til hele tiden at blive bedre til sin sport fløj han fra reden med meget lidt samtykke.

- Mine forældre var ikke super glade for det. Men i takt med, at jeg blev bedre og bedre, og det at flere af mine klubkammerater i Slagelse stoppede, så var jeg allerede som 14-årig nok den bedste i min træningsgruppe.

- Så jeg indså, at jeg måtte gøre noget drastisk for at fortsætte udviklingen, fortæller den i dag 23-årige Viktor Hald Thorup.

Viktor Hald Thorups historie er bemærkelsesværdig, men den starter et helt almindeligt sted. På villavejene i Slagelse.

Sorgløs som ethvert andet barn drønede han rundt på rulleskøjter med kammeraterne i den midtsjællandske by. Han blev hurtig god til det, specielt god til at køre hurtigt.

Forbandet svært

Han melder sig ind i en rulleskøjteklub, og flere danske rekorder senere samt en god håndfuld år tager Viktor Hald Thorup konsekvensen af, at talentet efterhånden er blevet for stort til Slagelse.

En af hans ældre veninder, han kender gennem klubben i Slagelse, den 50-dobbelte danske mester Sara Bak, er blevet gift med en franskmand, der selv er tidligere verdensmester i rulleskøjter, og de tilbyder den blot 15-årige dansker at komme til Frankrig og træne med dem.

Han tager dem på ordet. Flytter til Frankrig og bor hos en familie, han har fundet via en sprogskole, og kører på rulleskøjter på livet løs.

Men uden nævneværdig indtægt bliver livet i Frankrig for dyrt, pengene slipper op, og Viktor Hald Thorup må flytte tilbage til Danmark blot et lille halvt år efter at være taget afsted i første omgang.

Ambitionerne er dog hverken forsmåede endsige formindskede. Efter at have arbejdet fuldtid på McDonalds kan han derfor igen plante sine inliners i den franske asfalt fem måneder senere.

Viktor Hald Thorups franske familie.

Økonomien er der også tænkt på denne gang. Han får SU, fordi han har skrevet sig op på et fransk gymnasie, hvor han begynder i 1. G.

- Det var uden for sportens verden den største udfordring i mit liv. Det var forbandet svært. Fransk er et forbandet svært sprog – nu har jeg lært en del sprog efterhånden, og fransk har været det sværeste at lære.

"Jeg forstår ingenting" skrev Viktor Hald Thorup på sin arm i den første tid i Frankrig. Et signal til hans nye omverden om at kommunikere til ham i simple vendinger.

- Det var en speciel tid. Lige i den alder danner man sin identitet. Jeg var usikker på mig selv, men jeg har hele tiden haft fokus på det sportslige, og det har ligesom overskygget alt, fortæller Viktor Hald Thorup.

I sin tid i Frankrig sker der flere bemærkelsesværdige ting for Viktor.

Udover at gå på det franske gymnasium, melder han sig samtidig ind på et engelsk satellit-gymnasie for Cambridge University. Begge ting bliver gennemført, endda med den næsthøjeste karakter i fransk på det franske gymnasium.

Skabt til isskøjteløb

Det vigtigste er dog, at sportschefen i Dansk Skøjte Union, Jesper Carlson, får lokket Viktor Hald Thorup til at skifte asfalten ud med is og speedskating.

- Jesper inviterede mig til en træning i Tyskland, og fem dage efter kvalificerede jeg mig til Junior World Cuppen. Dér gik det op for mig, at jeg var god til speedskating.

Balancen skal lige findes. Viktor Hald Thorup er her hoppet i skøjter for første gang.

- Jeg fik følelsen af, at jeg var skabt til at køre på skøjter. Jeg havde trænet ufattelig meget på rulleskøjter i ufattelig mange år, og så gik der bare nogle uger på skøjter, så havde jeg et højere niveau end på rulleskøjter. Det er næsten helt ubeskriveligt at prøve noget nyt, og så opdage at man er bedre til noget andet end det, man ellers har brugt det meste af sit liv på.

Føltes det så spildt, at du havde brugt alle de år på rulleskøjter i stedet for isskøjter?

- Det vil jeg ikke sige. Hvis nogen havde sagt til mig som 12-årig, at jeg kunne blive isskøjteløber, hvis jeg trænede og rejste 300 dage om året, så kunne det godt være, jeg bare var gået hjem og spillet FIFA.

- Men gennem det, at jeg har stået så meget på rulleskøjter, har jeg lært, at man skulle kæmpe ekstremt hårdt for at blive god. Så nu har jeg instinktet med aldrig at stille mig tilfreds, men hele tiden vil blive bedre.

Viktor Hald Thorups talent på skøjter er ikke til at overse, og en tysk klub får da også øjnene op for ham.

Efter at have færdiggjort gymnasiet og haft en kort afstikker til København flytter han derfor til den tyske bjergby Inzell og begynder at tjene penge på at skøjte.

Speedskating sætter sig i lårene. (Foto: Johan Haarløv DR Sporten)

Samtidig underviser han danske elever via internettet i engelsk og fransk og får en gæld på 100.000 barberet væk, mens han samtidig tager HF-enkeltfag. I dag har han tre gymnasiale uddannelser og et gennemsnit på lige under 12.

- Det har gjort mig ekstremt selvkørende i en ung alder at bo så meget ude. Jeg har ikke haft den største økonomiske støtte, så jeg har været vant til selv at arrangere det hele selv og få det til at gå op i en højere enhed.

Er det nødvendigt som speedskater at være god til at klare tingene på egen hånd?

- Det er en styrke. Især som dansk speedskater, hvor jeg ikke kan træne i en lokal klub. Der er det en force at være åben over for nye muligheder – over for at rejse og komme rundt.

I dag handler hele Viktor Hald Thorups liv om speedskating. Han har slået stort set alle danske langdistancerekorder og træner med det norske landshold rundt omkring i verden. Omtrent 250 dage om året er han på farten.

Hvor føler du dig egentlig hjemme?

- Det har jeg faktisk svært ved at svare på. Umiddelbart vil jeg sige Slagelse, fordi min familie bor dér, og fordi det er der, jeg som 7-årig knægt kørte rundt på vejene på rulleskøjter. Det føler jeg mig stadig nostalgisk over.

- Men nu har jeg også lige været to uger i Frankrig, og dér føler jeg mig også bare hjemme. Jeg tror egentlig, jeg føler mig hjemme, dér hvor jeg har det godt med min træning. Og hvor jeg er sammen med folk, hvor jeg ikke behøver at tænke, før jeg snakker.

- Mange vil nok tænke, at sådan et nomadeliv, som jeg lever med rejser 80-90 procent af året, at man har svært ved at finde ’hjem’ nogle steder. Men når jeg selv ser på det, tænker jeg, at jeg har hjem flere steder.

Drømmer om medalje

OL i sydkoreanske Peyongchang venter lige rundt om hjørnet for Viktor Hald Thorup. Han stiller både op på 5000 meter individuelt og i massestart. Specielt den sidste disciplin har han store forhåbninger til.

- Jeg tager det dag for dag, men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke tog til OL med et håb og en gejst for at kæmpe for en medalje.

Hvor realistisk er det?

- På massestarten er jeg meget sikker på, at det er meget realistisk. Der kan ske ufatteligt meget, og alt efter hvordan løbet udfolder sig, så ved jeg, at jeg på den rigtige dag godt kan få en medalje.

Træning på en sø. Isskøjter kan lidt mere end rulleskøjter.

- Jeg har fået mange top ti og fem-placeringer ved World Cups. Jeg ved, det er muligt, hvis jeg leverer mit bedste, så det er det, jeg sætter mig op efter. Og så må jeg blive skuffet, hvis det så ikke lykkes.

Så vi kommer til at se dig satse?

- Ja, det tør jeg godt love. Der er fire år ellers for lang tid at vente til ikke at gøre det, slutter den ambitiøse speedskater.

Viktor Hald Thorup skal først i aktion på vinter-OL's næstsidste dag. Det er den 24. februar, hvor han skal køre massestart, som køres fra kl. 12.00 dansk tid.

Facebook
Twitter