Successen var ved at knække superstjernen: Jeg er mig selv igen

Mikaela Shiffrin har ikke præsteret på vanligt niveau op til OL i Pyeongchang, men forventningerne til den 22-årige skiløber er stadig tårnhøje. Natten til mandag står hun på OL-pisten.

Mikaele Shiffrin har haft mere succes end de fleste 22-årige, og den store opmærksomhed var ved at knække hende. Nu melder hun sig klar til at dyste om guldet ved OL. (Foto: JURE MAKOVEC © Scanpix)

Cristiano Ronaldo ved det, og Tiger Woods ved det.

Når man leverer varen gang på gang og nærmest er urørlig i sin sportsgren, så skaber det stor opmærksomhed, når man ikke præsterer, som omverdenen forventer.

Sådan er de utaknemmelige vilkår i elitesport, og det måtte den amerikanske skistjerne Mikaela Shiffrin også erfare ved et pressemøde cirka 48 timer inden, hun for første gang skal dyste på de olympiske pister i Sydkorea.

Spørgsmålene fra verdenspressen gik ikke på hendes slalomguld i Sochi i 2014 eller hendes fem sejre i streg i World Cuppen i sidste måned. De gik i stedet på, hvorfor hun ikke har gennemført tre af sine seneste fire løb.

- Du må være skør...Han har vundet 23 medaljer, så jeg kan ikke engang forestille mig selv blive nævnt i den samme sætning som Michael Phelps

Mikaela Shiffrin

- Ja, det ved jeg ikke helt, hvad jeg skal svare på, sagde en tydeligt irriteret Shiffrin til de fremmødte journalister fra verdenspressen, inden hun samlede sig og svarede, at det nok skyldtes træthed.

Ikke fysisk, men mentalt.

Verdens bedste alpine skiløber

Den konstante opmærksomhed og de høje forventninger har sat sine spor på den 22-årige stjerne, og det har på det seneste gjort det svært for hende at vise, hvad hun er, nemlig den bedste kvindelige alpine skiløber i verden.

Med en samlet World Cup-sejr i sidste sæson, tre verdensmesterskaber i slalom, 10 World Cup-sejre i de 23 løb hun har deltaget i i indeværende sæson og en OL-guldmedalje fra 2014, er der ikke nogen, der burde sætte spørgsmålstegn ved Shiffrins status som en af alpin-sportens allerstørste stjerner.

Men I sport på eliteplan er man ikke bedre end sit seneste løb, og med en tredjeplads, to syvendepladser og tre løb, hvor hun ikke gennemførte, i de seneste seks præstationer i World Cuppen, melder spørgsmålet sig: Hvad kan vi forvente af Mikaela Shiffrin ved OL?

- Jeg kørte rigtig godt, så jeg tænkte, at alt var godt. Men jeg var ikke I stand til at holde mental fokus hele løbet igennem, og det er noget, jeg tidligere har været god til. Og når jeg ikke er i stand til det, så er det, at de røde advarselslamper begynder at blinke, siger hun.

Trængte til en pause

Shiffrin er begyndt at arbejde med en sportspsykolog for at finde ud af, hvordan hun igen kan få styr på det mentale, fortæller hun.

- Jeg var nødt til at lave nogle justeringer. Når jeg bliver mentalt træt, så bliver jeg også mere emotionel. Jeg bliver svær at omgås, og jeg får svært ved at fokusere. Alle de ting, som plejer at kendetegne mig, de forsvinder.

Det stod klart for Shiffrin, at hun trængte til en pause fra pisten, da hun i slutningen af løbet 28. januar kørte af banen i Lenzerheide i Schweiz.

Mikaela Shiffrins styrt i Lenzerheide i Schweiz. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

- Det var for mig et definerende øjeblik, der fortalte mig, at jeg blev nødt til at tage en pause. Det gjorde jeg, og nu har jeg det meget bedre og føler mig igen som mig selv.

Sammenlignet med Phelps

Under pressemødet blev Shiffrin også spurgt om, hvordan det er at blive sammenlignet med den tidligere svømmer Michael Phelps, der er den mest vindende olympiske deltager i historien.

- Du må være skør, svarede Shiffrin med et grin.

- Han har vundet, hvad? 23 medaljer? Jeg ved godt, der bliver sammenlignet sportsgrene imellem, men jeg tror ikke engang, der er en sportsgren ved vinter-OL, hvor man kan vinde 23 medaljer over tre-fire olympiske lege, så jeg kan ikke engang forestille mig selv blive nævnt i den samme sætning som Michael Phelps. Det er smigrende, men det er som at sammenligne æbler og appelsiner.

Michael Phelps har vundet 28 medaljer ved OL - 23 af de medaljer er af det ædleste metal. Shiffrin har indtil videre vundet en enkelt olympisk medalje, som hun gemmer derhjemme i en strømpe, fortalte hun på pressemødet.

Shiffrin har haft en god håndfuld træninger I Sydkorea, og det er planen, at hun stiller op I alle fem individuelle discipliner for alpine skiløbere, men hun har størst fokus på sine to favoritdiscipliner – slalom og storslalom.

- Jeg vil gerne deltage i det hele, men jeg er ikke sikker på, at jeg har energien til det, siger skiløberen, der blot var 18 år gammel, da hun vandt guld i Sochi.

Mikaela Shiffrin skal første gang i ilden natten til mandag, hvor den står på en af hendes yndlingsdiscipliner storslalom.