Ungt OL-medaljehåb skiftede asfalten ud med is: Min fortid giver mig en fordel

Elena Rigas skiftede i 2010 rulleskøjterne ud med den slags man kører på is med – og erfaringen fra asfalten skal udnyttes ved OL.

- Jeg tror, at vi har kunne tage en del af de taktiske overvejelser fra inline-rulleskøjterne med over i massestart-disciplinen. Det handler om at kunne placere sig i et felt og fornemme, hvilke udbrud man skal satse på, og hvornår det er smart at sprinte. Det har de klassiske speedskatere ikke været vant til. De har altid bare kørt mod tiden.

Sådan lyder vurderingen fra Elena Rigas – Danmarks første World Cup-medaljevinder i speedskating – når hun skal forklare, hvorfor en tidligere rulleskøjteløber pludselig kan gøre sig gældende blandt verdens bedste på isen.

Elena Rigas var et lovende talent på rulleskøjter, da sportschef og landstræner i Dansk Skøjte Union - Jesper Carlson - i 2010 hev hende og en flok andre inline-løbere med over på isen.

- Det viste sig hurtigt, at vi var gode, og han så noget potentiale i os. Han blev derfor ved med at kæmpe for at få midler til, at vi kunne rejse ud til der, hvor isen var. Det er rigtig meget hans skyld, at vi er på vej til OL, lyder 22-årige Elena Rigas’ forklaring på, hvorfor Danmark pludselig kan stille med tre speedskatere ved legene i Pyeongchang.

Forskelle og ligheder

Udover Rigas stiller Viktor Hald Thorup og Stefan Due Schmidt også til start ved OL, og alle tre har med stor succes skiftet asfalten ud med is.

- Det har været udfordrende at skifte sportsgren, og det har været motiverende lige pludselig at kunne lave noget andet end det, man har gjort hele livet, fortsætter den danske speedskater med de græske aner.

Hvad er de største forskelle på speedskating og rulleskøjteløb?

- Teknikken minder en del om hinanden. Man bruger mange af de samme muskelgrupper i de to sportsgrene. Rulleskøjtesporten minder dog mere om banecykling, når man ser på udvalget af discipliner. Her er der er udskillelsesløb, pointløb og linjeløb.

- På isen er det mest klassiske distancer som eksempelvis 1500 meter og 3000 meter, hvor man er to på banen ad gangen og kører mod tiden. Det er derfor to ret forskellige sportsgrene. På isen er der så nu kommet den nye disciplin massestart, som vi alle tre er OL-kvalificeret i. Det minder en smule mere om at køre på inline-rulleskøjter, men der er dog alligevel en del forskelle. Man kører 16 omgange, og så er der indlagt pointspurter undervejs, fortsætter Elene Rigas.

Plan A, B og C

Rigas opnåede i december 2017 det hidtil største resultat i dansk speedskatings historie, da hun ved World Cup'en i Calgary i Canada vandt sølv i netop massestart.

Men derfra og så gå til at snakke om medaljer ved et OL, der er ifølge den unge danske skøjtekomet et stykke vej. Derfor vil fokus i Pyeongchang ikke være på en eksakt placering.

- Mange ting spillede ind, da jeg vandt sølvmedaljen. Jeg har selvfølgelig med medaljen vist, at jeg kan være med deroppe, hvor det er lidt sjovere. Det kræver dog, at alt spiller for mig, og det er svært at få til at ske hver gang.

- Jeg tror, at jeg til OL vil gå ind og holde mig til den plan, som jeg lægger med min træner Jesper Carlson. Det er det vigtigste for mig, for så ved jeg, at jeg kører mine bedste løb. Vi lægger ligesom en plan A, B og C, så jeg altid ved, hvad jeg skal gøre. Jeg skal bruge mine erfaringer fra rulleskøjtesporten til at træffe de rigtige beslutninger undervejs i løbet.

Verden rundt med vennerne

Med omkring 250 rejsedage om året kan det umiddelbart godt virke som en noget ensom affære at være en del af speedskating-eliten. De knap otte år i sporten har heldigvis gjort, at den 22-årige dansker har knyttet masser af nye bånd.

- Jeg synes ikke, at det på nogen måde føles ensomt. Mine bedste venner er også en del af sporten, og vi rejser rundt og træner sammen med forskellige hold, hvor jeg har en masse gode bekendtskaber og venner.

Elena Rigas blev præsenteret som dansk fanebærer ved et arrangement i Idrættens Hus i Brøndby i januar. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

- Vi laver heldigvis også andet end at træne, så man ikke bare føler, at man turnerer rundt i sin kuffert. Jeg har rejst verden rundt og set alle mulige interessante steder og fået en masse nye venner. Det synes jeg, er federe end alle de ting, jeg må sige nej til.

Fanebærer med smag for sydkoreansk mad

Elena Rigas skal først i konkurrence på OL's næstsidste dag - lørdag d. 24. februar - men allerede fredag d. 9. venter en stor oplevelse for det danske medaljehåb i Peyongchang. Speedskateren skal nemlig være fanebærer for den danske delegation ved legenes åbningsceremoni.

- Efter åbningsceremonien jeg har god tid til at komme lidt væk og få et pusterum fra OL. Jeg tror, at det er vigtigt at få oplevet noget andet og få lidt ro i hovedet, for vi skal være der så længe. Det handler om at komme lidt ud af OL-boblen, selvom jeg selvfølgelig også skal træne.

Den danske speedskater stiftede sidste år bekendtskab med Sydkorea, men ville gerne have haft tid til også at nærstudere det lokale køkken.

- Jeg kørte VM i februar på den olympiske bane, så jeg har kørt en massestart på den. Maden nåede vi desværre ikke at opleve så meget af, mens vi var der. Sydkoreansk mad er ellers noget af det bedste jeg ved. Det er fantastisk. Jeg har spist sydkoreansk i Japan, Kina, Taiwan og alle mulige andre steder rundt om i verden.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at komme tilbage til landet, slutter Elena Rigas med et stort smil.

Du kan se Elena Rigas bære Dannebrog ind på det olympiske stadion, når DR1 på fredag kl. 11.55 sender åbningsceremonien fra Pyeongchang.

Facebook
Twitter