Verdensmester på snowboard og OL-guldvinder på ski: Hvad vil tjekkiske Ester nu?

Natten til lørdag vandt snowboard-verdensmester Ester Ledecka sensationelt kvindernes alpine Super-G ved OL. Nu står den 22-årige tjekke over for et valg: Skal der satses på ski eller snowboard?

Ester Ledecka havde sine skibriller på under pressemødet, efter det overraskende OL-guld var kommet i hus, da hun ikke havde make-up på. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Vinderen af kvindernes olympiske Super-G, Ester Ledecka, deltog i det efterfølgende pressemøde med verdenspressen iført skibriller, da hun nægtede at tage dem af.

- Jeg var ikke helt så forberedt på at sidde her, som de andre piger nok var, så jeg har ikke make-up på, sagde den 22-årige tjekke grinende på pressemødet.

Og Ledecka var ikke den eneste, der var overrasket over, at hun skulle sidde og blive interviewet som vinder i Super-G-discipilinen ved vinter-OL i Sydkorea. Men natten til lørdag blev hele den alpine skisportsverden vendt på hovedet, da tjekken, der er verdensmester i snowboard-disciplinen parallel storslalom, tog guldet.

22-årige Ledecka havde startnummer 26 på ryggen, da hun fløj ud af startblokken i et løb, som de fleste allerede anså for at være overstået. Men som mellemtiderne blev noteret, spærrede eksperter, kommentatorer og tv-seere verden over øjnene op.

Ester Ledecka på vej mod OL-guldet i kvindernes Super-G. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

"Det her er mærkeligt"

Ledecka kom i mål i en tid, der var bedre end Lindsey Vonns og de andre favoritters. Hovedpersonen selv, kunne da heller ikke fatte det, da hun kiggede op på tavlen med tider.

- Jeg undrede mig over, hvad det var, der foregik, og jeg tænkte: ”Ok, det her er mærkeligt. Er det en fejl?”.

Men der var ikke begået fejl. Tjekken kørte i tiden 1 minut og 21,11 sekunder, og det var nok til at sikre tage olympisk guld.

Hele verden var chokeret, og den amerikanske favorit Lindsey Vonn tilsluttede sig respektfuldt koret af forbløffelse.

Ester Ledecka under træning på snowboard. (Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / JENS BUET © Scanpix)

- Jeg ville ønske, at jeg var lige så god en atlet som hende og kunne skifte fra den ene sportsgren til den anden. Jeg kan desværre kun stå på ski, og hun vandt alligevel over mig, sagde Vonn.

Ledeckas hemmelighed er ifølge hende selv, at hun bruger sine styrker fra de to discipliner og blander dem for at opnå det bedst mulige resultat hver gang.

- Jeg tager farten fra skiene med over på mit snowboard. Jeg er ikke bange for fart. Men i dag tog jeg min selvtillid fra snowboardet med over i Super-G. Jeg stod ved starten og sagde til mig selv: ”Dette er din drøm. Ved sidste OL var du her kun på snowboard, og nu er du her på ski, så levér det bedst mulige løb”.

Hvad nu, Ledecka?

Hun debuterede på ski i World Cuppen i 2016, og et år senere blev hun den første til at konkurrere om verdensmesterskabet i både alpin skisport og på snowboard. Hun vandt guld og sølv på snowboard i Sierra Nevada, mens hun endte i top-30 i styrtløb, Super-G og kombineret i Sankt Moritz i Schweiz.

Inden lørdagens sensationelle sejr i Super-G ved OL var hendes bedste resultat en 7.-plads i styrtløb i Lake Louise i november.

Men med den uventede triumf følger et svært valg for Ledecka. For hvad nu? Skal der satses på alpint skiløb eller snowboard?

Onsdag køres der styrtløb, som er den anden af højhastighedsdisciplinerne ved OL sammen med Super-G. Det falder sammen med, at der er træning forud for kvalifikationen til næste weekends parallel storslalom, som er en disciplin, hvori hun har to verdensmesterskaber og er favorit til at vinde guld i.

Hun fortæller, at hendes ski-træner nok vil forsøge at få hende til at bruge mere tid på ski nu, men tjekken bider ikke på.

- Jeg tror, at jeg vil skifte til snowboard nu. Det har jeg kørt i mange år, og jeg ved, hvordan jeg skal gøre det.

Fremragende windsurfer

Ledecka træner tre uger ad gangen i hver sportsgren, og skulle have været på en træningstur på snowboard en halv time efter OL-guldet kom i hus. Og træning er der ifølge tjekken brug for, for hun ser ikke sig selv som noget særligt.

- Jeg tror virkelig ikke, at jeg har et specielt stort talent. Jeg har bare gjort det, siden jeg var en lille pige, og gennem min karriere har jeg været heldig at have et godt team omkring mig. De er meget støttende og professionelle, og det er måske grunden til, at jeg sidder her lige nu, siger hun.

Men Ledeckas talent stopper ikke ved vintersport. Hun er også en fremragende windsurfer, og da en journalist spurgte hende på pressemødet, om hun vil overveje at kvalificere sig til OL i Tokyo i 2020 i disciplinen, lød svaret:

- Selvfølgelig, hvorfor ikke?

Onsdag dystes der om medaljer i kvindernes styrtløb, og lørdag gælder det parallel storslalom.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter