VIDEO Norsk debutant smadrer konkurrenterne i ren nordisk triumf

OL-debutanten Ragnhild Haga leverede et superløb i kvindernes langrend ti kilometer fri stil.

I en ren nordisk triumf løb Norge med guldet, mens Sverige måtte nøjes med sølv, da kvinderne i dag var på langrendskiene på ti kilometer-distancen.

Løberne blev sendt ud med 30 sekunders mellemrum, og i starten af løbet var der ikke den store forskel mellem favoritterne. Det var dog svenskeren Charlotte Kalla, der satte det bedste tempo og lagde sig i spidsen af løbet efter de første kilometer.

Og halvvejs var det kun den norske OL-debutant Ragnhild Haga, der kunne holde svenskerens tempo. Nordmanden formåede at holde svenskerens forspring nede på tre sekunder, inden hun efter 6,2 kilometer vendte det hele på hovedet.

Med en imponerende fart lagde Haga sig i front, og derfra så hun sig ikke tilbage. Efter 8,4 kilometer havde hun sat Charlotte Kalla med 12 sekunder, og forspringet bare voksede og voksede.

Ragnhild Haga kunne derfor køre sikkert over målstregen efter de ti kilometer og sikre de norske langrendkvinder deres første guldmedalje ved dette OL.

Og selvom hun var ganske suveræn, følte debutanten sig aldrig sikker på guldet.

- Da jeg var ud for sidste bakke, tænkte jeg, at det var den vigtigste, jeg har kørt i mit liv. Jeg var hunderæd for, at Kalla skulle accelerere mod slutningen. Men jeg er meget glad for mig selv lige nu, sagde hun efter løbet.

Svenske Charlotte Kalla tog sig sikkert af sølvet, mens bronzen blev afgjort mellem norske Marit Bjørgen og finske Krista Pärmäkoski. De to kvinder var dog helt lige og måtte derfor dele bronzen.