Vinter-OL: Usikkerhed om amerikansk deltagelse

Sikkerheden omkring amerikanske atleter skal være i top, hvis de skal deltage ved OL, siger amerikansk FN-ambassadør.

Spændinger mellem USA og Nordkorea har fået USA til at overveje deltagelsen ved OL i Pyeonchang. (Foto: Pawel Kopczynski © Scanpix)

Et Vinter-OL uden amerikanske atleter.

Ifølge den amerikanske FN-ambassadør Nikki Haley kan det være en mulighed på grund af de aktuelle spændinger mellem Nordkorea på den ene side og USA og Sydkorea på den anden.

Vinter-OL, som indledes 9. februar 2018, finder sted i sydkoreanske Pyeonchang, der ligger i en afstand af 80 km fra den demilitariserede zone, der har fungeret som grænse mellem Syd- og Nordkorea siden krigen i Korea fra 1950 til 1953.

Den amerikanske FN-ambassadør blev i et interview med den amerikanske tv-station Fox News spurgt, om det var helt sikkert, at de amerikanske atleter ville deltage i Pyeonchang.

- Det er et åbent spørgsmål. Jeg har endnu ikke hørt noget om det, men jeg ved, at i de diskussioner, vi har – om det er Jerusalem eller Nordkorea – handler det om, hvordan vi bedst beskytter amerikanske borgere i de områder, siger Nikki Haley ifølge Guardian.

Overvåger situationen

Beslutningen om, hvorvidt amerikanerne vil få lov til at deltage, vil komme an på, om situationen eskalerer yderligere, fortæller FN-ambassadøren.

- Det afhænger af, hvad der foregår i landet på det tidspunkt. Vi vil nøje overvåge situationen, som ændrer sig fra dag til dag, siger Nikki Haley, der er uklar i forhold til, om det er sikkert for amerikanerne at deltage.

- Det er samtaler, vi skal til at have. Men hvad har vi altid sagt? Vi frygter intet, vi lever vores liv, vi bruger vores frihed. Og Pyeonchang er da en perfekt mulighed for atleterne at gøre noget, de har arbejdet hele deres liv for, siger hun og fortsætter:

- Det, vi vil gøre, er, at vi vil sørge for, at vi tager alle de forholdsregler, vi kan, og at være vidende om alt, hvad der foregår omkring dem, siger hun.

I september sagde den franske sportsminister, at Frankrig ville holde deres atleter hjemme, hvis krisen forværredes, mens den danske DIF-direktør Morten Mølholm har sagt, at man fra dansk side følger situationen nøje, og at man er i løbende kontakt med den danske ambassade i Sydkorea.

De sydkoreanske arrangører har allerede mærket konsekvenserne af spændingen mellem Nordkorea og USA, da billetsalget har været meget trægt. Samtidig er Rusland nu blevet udelukket fra OL, hvilket har skabt yderligere drama omkring begivenheden.