ANALYSE Der bliver noget at leve op til i Tokyo i 2020

Danmark er femtebedste nation ved OL i Rio målt på antallet af medaljer pr. indbygger.

Sara Slott Petersen vandt Danmarks 13. medalje ved OL i Rio de Janeiro.

Det er vist gået op for de fleste, at De Olympiske Lege i Rio de Janeiro har udviklet sig til en dansk medaljefest. Team Danmark og Danmarks Idrætsforbunds officielle målsætning var på 10 medaljer, men Danmark har allerede vundet 13, og der er stadig tre konkurrencedage endnu.

Men var målsætningen ikke sat lidt lavt? Det spørgsmål har jeg hørt flere stille de seneste dage. Mit svar er nej. Den kunne måske godt have været på 11, men 12 eller højere havde været ganske dumt.

Inden dette OL havde Danmark ikke vundet 10 medaljer eller mere siden OL i London i 1948, hvor Danmark på det område var begunstiget af, at Sovjetunionen ikke ønskede at stille op, at Tyskland og Japan ikke fik lov til det, og af at flere lande var langt mere mærket af 2. verdenskrig end Danmark.

Så 10 medaljer var en ambitiøs målsætning, men det var også vigtigt, at det var realistisk. Havde den været på 12, havde den fyldt meget op til og ikke mindst i starten af legene, og den kunne have sat mange af de danske deltagere under et ekstra og ret unødigt pres.

Jakob Fuglsang flankeret af Christopher Juul Jensen (til venstre) og Chris Anker Sørensen vandt Danmarks første medalje ved OL, idet han blev nummer to i landevejsløbet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Prøv bare at tænke en uge tilbage. Danmark havde på det tidspunkt kun vundet en enkelt medalje, og svømmerne havde skuffet flere dage i træk.

På det tidspunkt havde en målsætning på 12 medaljer skabt en masse debat, der i værste fald kunne have spoleret atleternes fokus. Ikke mindst fordi medierne var begyndt at være kritiske over for de to organisationer og deres målsætning.

Ambitioner om fire år

Men er Danmark med de mange succeser i Rio de Janeiro så trådt et skridt frem generelt, så vi i Tokyo i 2020 igen kan forvente, at vinde 12-15 medaljer?

Det er i mine øjne for tidligt at sige, men jeg tror det ikke. Der er ingen tvivl om, at de mange medaljer her ved dette OL først og fremmest skyldes et generelt højt niveau i mange sportsgrene. Men vi har også haft nogle unikke atleter med, som ikke er til at erstatte.

Mark O. Madsen efter sin sølvmedalje ved OL i Rio de Janeiro. Danmarks første OL-medalje i brydning siden 1948. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Bryderen Mark O. Madsen er eksempelvis knap 32 år, og han er ikke en af mange gode danske brydere. Han er faktisk den eneste, som Danmark har haft på det niveau i adskillige årtier. Den 29-årige Sara Slott Petersen har en position lidt i samme stil. Før hun vandt sølv i nat, var det eksempelvis spydkasteren Lily Carlstedt, der var Danmarks seneste kvindelige medaljevinder i atletik.

Det bliver derfor spændende at se hvilken medaljemålsætning til OL i Tokyo i 2020, som Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund kommer med om et par år, når den første udmelding kommer.

Jeg føler mig overbevist om, at den vil være på maksimalt 12 medaljer, men uanset hvor den ender, og hvor stærkt et hold, som Danmark sender til den japanske hovedstad, bliver der noget at leve op til, og en sammenligning med succeserne i Brasilien vil komme igen og igen.

Danmark er i top 5

Men her og nu skal vi bare glæde os over, at Danmark er i gang med et historisk succesfuldt OL. Selv om vi har vundet mange medaljer, kan vi naturligvis ikke hamle op med de stærkeste nationer, men de har altså også langt flere indbyggere at bygge deres OL-succes på.

Men kigger på man på antallet af medaljer målt pr. indbygger, så ser det helt anderledes ud. Herunder er listen over de fem bedste lande.

1. Grenada 1 medalje 106.825 (antal indbyggere pr. medalje) 2 Bahamas 2 medalje 194,009 3 Jamaica 11 medaljer 247,812 4 New Zealand 18 medaljer 255,316 5 Danmark 15 medaljer 378,400

USA er nummer 43 på listen, Kina er nummer 76, og Indien er med to bronzemedaljer nummer 86 og allersidst.

Listen er taget fra en hjemmeside, der hedder medalspercapita.com, hvor du kan se alle de deltagende lande ved OL.

Det var ventet, at Danmark ville vinde en medalje i kajak. Men de fleste troede, at de ville blive René Holten Poulsen, som gjorde det. Nu blev det i stedet for Emma Aastrand Jørgensen, som vandt sølv i 500 meter enerkajak. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Nummer 33 ved OL

Men ser man på medaljetabellen, som den ser ud og her nu, på legenes officielle hjemmeside, og som også er den tabel, du kan se øverst på denne side, er Danmark trods 15 medaljer nede på 28. pladsen. Og det skyldes, at man først ser på antallet af guldmedaljer, dernæst på antallet af sølvmedaljer og til sidst på antallet af bronzemedaljer.

I USA har man en anden tradition. Her ser man først på det samlede antal medaljer, og på den liste, som mediegiganten NBC blandt andet har på sin hjemmeside, er Danmark oppe på en 19. plads.

Begge steder topper USA suverænt, men på den amerikanske liste er Kina nummer to, mens Storbritannien er nummer to på den officielle/europæiske liste.

Legene i Barcelona i 1992 er de seneste, hvor Danmark ikke har vundet mindst to guldmedaljer. Dengang vandt sejleren Jesper Bank Danmarks eneste guldmedalje. I 1996 blev det til fire guldmedaljer, og siden er det - frem til denne gang - så blevet til to hvert OL.