ANALYSE Farvel OL - goddag kaos

Det bliver hurtigt hverdag i Brasilien igen. På torsdag begynder slutspillet i rigsretsagen mod landets præsident.

Festen i Rio de Janeiro vil hurtigt blive glemt, forudser DRs journalist i Brasilien. (© Getty Images)

Det gik. Og det gik faktisk godt.

Sådan tror jeg, at fornemmelsen var blandt flertallet af de over 200 millioner brasilianere, da det store show på det legendarisk stadion Maracana i nat satte punktum for det første OL i Sydamerika nogensinde.

Legene i Rio de Janeiro har været en succes. Sådan ser man det i hvert fald her i landet.

Og så er det vel tid til at puste ud og slappe af oven på festlighederne? Nej, slet ikke. Ikke så snart er OL overstået, før der venter brasilianerne en helt anden og langt mere alvorlig type drama.

Bare fire dage efter OL er slut, starter på torsdag den afgørende fase i den historiske rigsretssag mod landets suspenderede præsident, Dilma Rousseff.

Exit Dilma?

Præsidenten for landets Højesteret, Ricardo Lewandowski, vil sætte sig til rette i formandsstolen i det brasilianske senat og lede slutfasen i sagen, hvor de 81 senatorer til slut skal stemme om Dilma skal kendes skyldig eller ikke skyldig.

Det vil tage dem cirka fire-fem arbejdsdage at finde frem til et resultat, så på tirsdag eller onsdag i næste uge ved vi,om Dilma kan vende tilbage på posten, eller om hun stemmes ud i kulden for altid.

Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, ligner en færdig kvinde i Brasiliansk politik. (Foto: Andressa Anholete © Scanpix)

Det sidste ligner det mest sandsynlige scenarie. For mens OL feberen har raset i Rio, stemte senatet i hovedstaden Brasilia for små to uger siden for at lade sagen gå ind i den afgørende fase - og det skete med et meget klart flertal.

De selv samme senatorer skal altså afgøre, om Dilma Rousseff har svigtet sit ansvar som Brasiliens præsident ved at pynte på tallene for landets økonomi. Fornemmelsen i Brasilien er lige nu, at Dilma formentlig bliver fundet skyldig.

Det er nok også fornemmelsen hos Dilma. Sidste uge sendte hun, i et sidste forsøg på at undgå den historiske dom, et personligt brev til samtlige senatorer. I brevet påpegede hun endnu en gang, at hun er altså er den præsident, som over halvdelen af brasilianerne valgte på demokratisk vis for under to år siden.

Maskeret kup

Dilma Rousseff og hendes arbejderparti, PT, har gang på gang anført, at hele sagen mod hende er et maskeret statskup - et kup gennemført af hendes politiske modstandere, som Dilma mener misbruger landets forfatning til at fjerne hende fra magten før tid på baggrund af en række økonomiske manøvrer, som andre præsidenter før hende har gennemført uden at få en sag på halsen.

Sagen har ikke bare trukket de politiske fronter op i Brasilia – den truer med at splitte den brasilianske befolkning i to lejre. Følelserne hænger uden på tøjet i øjeblikket, når der tales politik i Brasilien.

Dilma's tilhængere har udråbt alle, der støtter rigsretsagen, til "fascistiske kupmagere", og på den modsatte fløj kalder man Dilma og hendes forgænger Lula da Silva for korrupte landsforrædere.

Skilte og bannere med teksten "Ud med Temer" har været en fast bestanddel af de olympiske konkurrencer. (Foto: Barbara Walton © Scanpix)

Det eneste, de fleste kan enes om, er, at manden, der i øjeblikket fungere som Brasiliens præsident, Michel Temer, ikke er den præsident, landet har brug for. Han er ligesom mere end halvdelen af det brasilianske parlament og senat under kraftig mistanke for at være en del af landets største korruptions skandale nogensinde. Milliarder af kroner er ulovligt ført fra det statsejede olieselskab Petrobras og ned i lommerne på den politiske elite. Flere kronvidner har også peget på de to seneste præsidenter - Dilma og Lula - skyldige i sagen.

Vrede og frustration

Alt i alt kan det ikke undre, at den almindelige brasilianer lige nu er frustreret og vred. Økonomien hænger i laser, og politikerleden har aldrig været større. Og hvis alle politiske lejre er smurt ind i korruption, hvem er det så, der skal komme og hive Brasilien opad mudderet?

Et vellykket OL og ikke mindst den lille hævn over Tyskland i lørdagens fodboldfinale i Rio gav mange brasilianere et lille pusterum, et lille smil på læben.

Men senere i dag - når Brasilien vågner - vil vi være nødt til at sande, at de problemer, der var før OL gik i gang, ikke på magisk vis er forsvundet under festlighederne. Der skal ryddes op. Både på strandene og på stadion i Rio, men der skal så sandelig også fejes med den helt store kost i Brasilia. Næste kapitel starter på torsdag. Farvel OL – og goddag kaos.

Se et eksempel på den anspændte stemning fra en restaurant på Copacabana i videoen herunder.

FacebookTwitter