19-årig OL-komet med olympisk oldefar: Atletikken trumfer basket

Det er blot to år siden, at Anna Emilie Møller skiftede basketballen ud med løbesko, og den 19-årige atlet kan nu gå i oldefarens fodspor.

Anna Emilie Møller i snak med Ligas reporter foran atleternes by i Rio de Janeiro. (Foto: Casper Helweg Christiansen © DR Sporten)

Anna Emilie Møller var fraværende, da hendes klassekammerater startede i 3. g. på Falkonergårdens Gymnasium i denne uge.

Den spinkle, lyshårede, unge kvinde med de hurtige ben har dog en ganske god grund til ikke at være til stede, da der igen skulle terpes historie, dansk og hvad der nu ellers står på skemaet den første uge.

Anna Emilie Møller befinder sig nemlig i atleternes by i Rio de Janeiro, hvor hun bor sammen med verdensstjerner som sprintfænomenet Usain Bolt, den olympiske rekordholder - svømmeren Michael Phelps - og alle de mange andre atleter.

Og i fredags gik den 19-årige gymnasie-elev indmarch på det legendariske stadion Maracanã ved OL-åbningsceremonien for øjnene af 70.000 tilskuere og flere hundrede millioner tv-seere.

- Det var en kæmpe stor oplevelse. Det var vildt fedt at opleve showet. De havde vel også forberedt det i fire år, og de havde gjort det godt.

Hverdag blandt verdensstjerner

I OL-byen er det efterhånden blevet hverdag at være en del af det danske hold og bo dør om dør med idrættens største stjerner.

- Man vænner sig rimelig hurtigt til det. Men det er vildt, at man går rundt blandt alle stjernerne. Pludselig er man en del af hold fyldt med kendte danske sportsstjerner, som man tidligere kun har set i tv.

- Nu er man en del af dem, og det er meget specielt at opleve. Selvom vi dyrker forskellige sportsgrene, så er der et specielt sammenhold i den danske lejr, lyder det fra den unge 3000 meter forhindringsløber, da jeg har sat hende stævne i et område lige underfor atleternes by, hvortil både udøvere og journalister har adgang.

Mens vi sidder og snakker på en bænk tæt på et hegn med et gigantisk Rio 2016-logo kommer Caroline Wozniacki spadserende forbi.

- Man fornemmer ikke rigtig noget hierarki blandt de danske udøvere, men journalisterne har selvfølgelig mere bud efter Caroline Wozniacki og Sara Slott, end de har efter flere af os andre.

- I går sad jeg for eksempel og snakkede med Mikkel Hansen og Mads Mensah fra håndboldherrerne. Og den anden dag var det en af cykelrytterne. Nu er man ligesom sidestillet med dem, og det er ret befriende at finde ud af, at de også bare er helt almindelige mennesker, lyder det fra en lidt forlegent smilende Anna Emilie Møller.

Ikke som de andre

Hverdagen for Anna Emilie Møller ser derfor en smule anderledes ud, end den gør for en gennemsnitlig dansk gymnasie-elev. Når der både skal være plads til skole, lektier, træning og restitution er der ikke mange ledige timer tilbage i døgnet.

Med sine blot 19 år er Anna Emilie Møller den yngste danske deltager i atletikkonkurrencerne ved et OL nogensinde. (© Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark)

En særlig Team Danmark-ordning, hvor gymnasiet gennemføres på fire år i stedet for de normale tre gør dog, at det hele lige nøjagtig kan hænge sammen alligevel.

- Det fungerer rigtig godt for mig med det ekstra år. Men der er selvfølgelig perioder, hvor der er flere afleveringsopgaver end andre. Men jeg er en type, der gerne vil nå det hele. Sådan er jeg bare. Så må den bare få en ekstra skalle i den periode. Men jeg sørger altid for, at jeg kan passe min træning.

SMS'er klassekammerater

Anna Emilie Møller bor i Hareskovby ved Værløse, men går i gymnasiet på Frederiksberg. Da hun klarede OL-kravet i slutningen af juni, var hun som sine klassekammerater allerede gået på sommerferie.

- Da jeg klarede kravet i Finland, fik jeg masser af SMS’er med lykønskninger. De skriver også held og lykke her inden jeg skal løbe. De synes, at det er helt vildt sejt.

- Det er meget dejligt at være her i Rio og kunne se frem til først at skulle starte i skole igen den 23. august. Og så er mit fravær under Team Danmark, så det bliver ikke engang registreret, kommer det fra en storsmilende Anna Emilie Møller, der ikke længere virker så genert, mens vi sidder og snakker på træbænken skråt overfor den populære McDonalds-restaurant udenfor atleternes by.

Olympisk oldefar

Indtil for et par siden lå det ikke i kortene, at Anna Emilie Møller nogensinde skulle komme i nærheden af at deltage ved et OL. Også selvom familien tidligere har været repræsenteret ved OL. Forhindringsløberens oldefar Poul Holm deltog nemlig ved legene i London i 1908, hvor han stillede op i både svømning og gymnastik.

Anna Emilie var nemlig basketballspiller og havde repræsenteret Danmark på samtlige ungdomslandshold lige fra U14 og op til U18. Og der var ikke ligefrem noget der tydede på, at Danmark nogensinde skulle få et kvindehold med til et OL.

- Jeg fik lyst til at prøve noget nyt og fandt ud af, at jeg havde et særligt talent indenfor atletik. Her kunne jeg blive til noget mere, og så lød det spændende. Så forsøgte jeg mig lidt med at løbe, og så blev det bare til mere og mere, og til sidst gav det lidt sig selv, at jeg skiftede fra at spille basketball til at satse på atletikken.

Efterskoleophold med konsekvenser

Det var under et ophold på Hjemly Idrætsefterskole på Fyn, at Anne Emilie Møller blev opmærksom på, at hendes evner som løber var ganske specielle.

- Da jeg løb 10 kilometer ved efterskolernes motionsdag i efteråret 2013 fandt jeg ud af, at jeg kunne noget, som de andre ikke kunne. Efterfølgende løb jeg efterskolernes DM på samme distance, hvor jeg blot var 20 sekunder fra den danske ungdomsrekord.

I fuld balance på vej over en forhindring. (© Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark)

Herefter begyndte det at gå stærkt for den dengang 16-årige efterskolelev. Hun fik så et gratis startnummer til Spartas kvindeløb i 2014, hvor hun slog den danske ungdomsrekord på 10 kilometer-distancen.

- På det tidspunkt var jeg ikke medlem af nogen atletikklub, men var tilmeldt for en løbeklub fra Lillebælt ikke så langt fra, hvor jeg gik på efterskole. Det var nemlig et krav, at man skulle stille op for en klub for at kunne få registreret sin rekord. På det tidspunkt var jeg stadig basketballspiller, fortæller den unge atletikkomet.

Fravalgte EM i basketball

Efter endt efterskoleophold kom Anna Emilie Møller i kontakt med den mangedobbelte danmarksmester i mellem- og langdistanceløb; Kersti Jacobsen. Jakobsen var træner hos Blovstrød Løverne og hun var med til at overbevise den unge sportskvinde om, at hun skulle satse på atletikken.

- Det passede meget godt med, at mit basket-hold i Værløse gik i opløsning. Så skiftet til en anden sportsgren var egentlig meget naturligt.

- Jeg ville gerne til ungdoms-EM i atletik, og jeg fravalgte derfor U18-landsholdet i basketball, som også skulle til EM-slutrunden. For det havde jeg ligesom prøvet to gange før, og nu var det tid til at prøve noget andet.

Anna Emilie Møller blev i løbet af 2015 sporet ind på disciplinen 3000 meter forhindringsløb, da denne distance indeholdt den største mulighed for at kunne gøre sig internationalt.

2016 med fart på

Og efter nytår 2016 begyndte der virkelig at ske noget.

Det afgørende gennembrud i forhold til en mulig OL-kvalifikation kom ved et stævne i Geneve i juni, hvor den 19-årige Blovstrød-løber forbedrede sin egen danske seniorrekord med 12 sekunder. Tiden i Schweiz hed 9.50 minutter, og det var kun fem sekunder fra OL-kravet.

Et par uger senere var der et større stævne i Turku i Helsinki; Paavo Nurmi Games – opkaldt efter nationens største atletiknavn, der i 1920’erne vandt hele ni olympiske guldmedaljer i mellem- og langdistance-løb.

- Stævnet var højt nok rangeret til, at det talte som adgangsgivende til OL, hvis min tid var god nok. Der var meget få gældende stævner tilbage inden OL, så det var ved at være sidste chance, hvis jeg skulle med her i Rio.

Anna Emilie Møller leverede endnu en gang varen, da hun i tiden 9.41,42 minutter sikrede sig en tredjeplads, men langt vigtigere: kvalifikationen til OL i Rio de Janeiro kom i hus.

- Det var enormt heldigt, at vi fandt det stævne i Turku, og at der var det rigtige felt til start.

Træningsnarkoman

Anna Emilie Møller har overstået dagens træning i den høje luftfugtighed i Rio de Janeiro.

Det virker som om, at hun nærmest lever for at træne. Når hun er hjemme i Danmark, træner hun seks dage om ugen, men så gerne, at hun kunne tage løbeskoene alle ugens syv dage.

- Jeg har fået anbefalet at have en ugentlig restitutionsdag, så jeg holder som regel fri om fredagen. Men det er kun fordi, at jeg har fået det af vide. Jeg ville egentlig gerne træne der også, lyder det med et grin fra Anna Emilie Møller.

Basketball-stjernen LeBron James (t.v.) er en af Anna Emilie Møllers store forbilleder. (Foto: Bob Donnan © Scanpix)

- Man får bare et mentalt overskud af at træne. Det giver mig virkelig noget at træne frem mod et mål.

Man fornemmer virkelig, at den 19-årige forhindringsløber lever og ånder for sin sport.

- Det der med, at det hele er op til en selv, det passer mig ret godt. Det er noget helt andet end i basketball. Og så det med at have muligheden for at løbe på et fyldt stadion. Jeg oplevede det i Turku, da jeg kvalificerede mig til OL. Der var en helt fantastisk stemning. Det ville det nok aldrig være muligt at opleve en fyldt hal som dansk basketballspiller, når man deltager i B-EM.

Fremtiden

Når OL er overstået, så gælder det danmarksmesterskaberne, men på længere sigt er ambitionerne til mere end DM-titler.

- Jeg vil gerne kunne blande mig med de bedste i verden og vil meget gerne til OL igen. Et af mine mål er også, at blive en af de bedste i Europa. En medalje ved EM synes jeg også, vil være et realistisk mål, hvis jeg fortsætter min udvikling, slutter Anna Emilie Møller.

Vi giver hinanden hånden, og hun sætter sig over i en strandstol ti meter fra vores lille ydmyge bænk. Her sidder en af mine kollegaer klar med sit sendeudstyr, så han kan have den sympatiske 19-årige komet direkte med i radioen i programmet OL på P3.

Anna Emilie løber lørdag, hvor de indledende heats i 3000 meter forhindringsløb skydes i gang fra kl. 15.05.

Facebook
Twitter