BAGGRUND Hun svømmer som en mand: Derfor dominerer svømmedronningen Ledecky

Danske Lotte Friis er en af dem, der skal forsøge at smide grus i maskineriet

  • Torsdag aften tager svømmedronningen Katie Ledecky næste skridt mod storhed i 800-m-fri. Foreløbig har hun vundet tre guld- og en sølvmedalje. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)
  • Ledeckys svømmestil bliver beskrevet som kraftfuld og maskulin - usædvanligt for en kvindelig distancesvømmer. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)
  • Hun har oftest den hurtigste reaktionstid ved starten og er foran før de dukker op ad vandet. (Foto: Dominic Ebenbichler © Scanpix)
  • Hendes venstre arm bevæger sig anderledes end den højre, hvilket giver en vuggende crawl-stil a la Michael Phelps. (Foto: Patrick B. Kraemer © Scanpix)
1 / 4

Hun er kun 19 år. Men allerede ved at skrive sig ind i historiebøgerne som en af nyere tids største svømmere.

Katie Ledecky har foreløbigt vundet tre guld- og en sølvmedalje ved OL i Rio og har udsigt til mere. Men det, der gør Kathleen Genevieve ‘Katie’ Ledecky til noget ganske særligt, er sammensætningen af medaljerne.

Hun er nemlig godt på vej til at blive den kun anden kvinde i verdenshistorien, der vinder både 200, 400 og 800-meter-fri ved et OL. Sidst det skete var i Mexico City i 1968. Dengang to amerikanske atleter knyttede næverne i en ‘black power-hilsen’ på medaljeskamlen. En anden tid, vil nogen måske sige.

- Hvornår stopper hun? Hvor meget hurtigere kan hun svømme, har rekordens indehaver, den nu 63-årige Debbie Meyer, beundrende spurgt i Washington Post.

Mangler kun 800 meter

Den eneste der mangler i Katie Ledeckys Rio-samling er 800-meteren, hvor de indledende løb begynder torsdag aften dansk tid. Med dansk deltagelse fra Lotte Friis.

At gøre rent bord på tværs af alle crawl-distancer i en specialiseret sport som svømning svarer til, at Wilson Kipketer i sin tid ikke bare vandt 800-meter-løbet. Han pryglede også konkurrenterne på 5.000 meteren, 10.000 meteren og måske endda maratonløbet. Katie Ledecky er med andre ord temmelig ekstraordinær.

Så ekstraordinær, at ordet ‘prygler’ ikke er for stort, når hun vinder. Hun er verdens bedste atlet, har en amerikansk idrætsforsker regnet sig frem til.

- Hun dominerer og slår sine konkurrenter med 1-2 procent målt på tid. Det svarer til at vinde 10.000 meteren med 100 meter. Eller Tour de France med 30-40 minutter. Det er ekstraordinært, siger Michael Joyner fra Mayo Klinikken til Washington Post.

Flænsede løbet i London

Nu er det således kun danske Lotte Friis - og en snes af verdens bedste langdistancesvømmere i topform - der står mellem Washington-teenageren og rekorden fra 1968.

Første gang verden for alvor opdagede Katie Ledecky spillede Lotte Friis også en rolle. Det var ved OL i London 2012, hvor danskeren var guldfavorit. Ingen ænsede den ukendte 15-årige før start. Men det gjorde de så sandelig efter kun 100 meter.

Katie Ledecky lagde ud i et syrefremkaldende tempo, der fik alle kommentatorer til at vente på det sammenbrud, der måtte komme. Det skete bare aldrig. Teenageren flænsede løbet, reducerede distance-dronningerne Friis og Rebecca Adlington (UK) til statister og vandt guld.

Metoden er blevet Ledeckys varemærke, bemærker eksperterne. At lægge kvalmende hårdt ud, fortsætte sådan og slutte af med en spurt inden hånden slår i pladen.

Hun reagerer lynhurtigt på startblokken. Når svømmerne efter 15 meter bryder vandoverfladen med de første svømmetag, så er Ledecky allerede foran.

Hvor de fleste distancesvømmere er bange for at løbe tør for energi og derfor starter roligt, er amerikaneren modsat.

- Jeg er altid bange for at komme i mål og have for meget energi tilbage.

- Det handler om at have selvtilliden og vide, at du har gjort arbejdet til at kunne holde helt til mål, har hun selv forklaret.

Svømmer som en mand

Men den mest afgørende detalje er svømmestilen. Katie Ledecky svømmer crawl som en mand. På en vuggende, asynkron og aggressiv facon. Læg mærke til hendes armtag, har hendes første træner Yuri Suguiyama forklaret til ESPN.

Hun flytter sin venstre arm lidt højere over vandet end den højre. Samtidig trækker hun kun vejret til en side. Det giver en slags huggende, hurtigere svømmestil, som det normalt kun er herresvømmere, der har styrke nok til at mestre.

Fordelene er blandt andre, at Katie Ledecky bedre udnytter sit benspark og den for svømning så vigtige hofterotation, siger både Suguiyama og Phelps’ mangeårige træner Bob Bowman.

Til sammenligning benytter konkurrenterne en mere glidende stil, trækker vejret til begge sider og en slags to-takts benspark.

Går kold til træning

Dertil kommer naturligvis en fysik, der fra naturens side er begavet med anlæg for netop svømning. Samt den daglige træning, sliddet i bassinet, der er ens for alle atleter. Også her er hun en særling. Katie Ledecky nærmest insisterer på at løbe hovedet mod muren. Ofte starter hun alt, alt for hårdt ud og går kold.

- Dagen efter gør hun det samme. Men på tredjedagen rammer hun hovedet på sømmet. Sådan har hun været siden den første dag jeg trænede hende, fortæller Bruce Gemmell, hendes træner siden 2012, til Washington Post.

Torsdag aften og senere fredag tager Katie Ledecky de næste skridt mod storhed. Du kan følge de indledende løb direkte torsdag fra klokken 17.55 på DR1.

Facebook
Twitter