BILLEDER Tag med ind i OL-byens slum

22 procent af indbyggerne i Rio de Janeiro bor i 763 slumbyer på bjergskråningerne rundt i byen.

 • På besøg i favelaen Vidigal på en bjergskråning med udsigt til den berømte strand Ipanema. Favelaen har været politikontrolleret med sin egen politienhed - UPP - siden januar 2012. I mellemtiden er indbyggertallet vokset fra 30.000 til 40.000. - UPP har 36 UPP-enheder - Unidade de Polícia Pacificadora - der kontrollerer 261 af Rios bys slumbyer. Resten af byerne styrer narkobander. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Kommandant Dantas er chef for politienheden i Vidigal. Han er opvokset i slumbyen. Det er en fordel, fordi han kender mange folk, og de kommer til ham, når der er problemer, siger han. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Santos kender mange af Vidigals indbyggere, der smiler og hilser på betjentene. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Der er et leben uden lige i slumbyen, Vidigal. Vejene på bjergskråningen er meget smalle, og derfor kører der mange motorcykler. Manden på motorcyklen er taxa-chauffør. Der er over 250 motorcyklister tilknyttet taxaselskabet, og de kører uafbrudt op og ned af bjerget med slumbyens indbyggere og indkøb, trædøre osv. Styrthjelmen på styret er til passageren. Kvinderne render typisk rundt med en badehætte, de tager på for at beskytte håret, før de ifører sig 'delehjelmen'. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Udsigten fra Vidigal og ned over den almindelige Rio by og stranden Ipanema. Næsten øverst oppe til venstre i billedet kan du se indsøen, hvor rokonkurrencerne finder sted under OL. For fem år siden var det på grund af kriminalitet utænkeligt, at gæster kunne gå rundt i byen. I dag er der vandresti op til et lille hotel med restaurant. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • I Vidigal har man bygget et stadion med kunstgræs og cementbaner. Stadionet skal give især børnene et sted at samles, når de kommer fra skole om eftermiddagen. Der er også ved at blive opført en børnehave i favelaen. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Der er travlhed i favelaen, hvor mange folk er på farten konstant. Mange arbejder uden for byen og kommer hjem til aften. Her drikker politiet godt nok kaffe, men man skal ikke tage fejl af stemningen. Det kan hurtigt blive alvor, og politiet er bevæbnet med tunge våben som her, fx. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Drengene på billedet har lige afleveret skrald i en container, og ved siden af den stod en kasse med hjemløse kattekillinger. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Fra stranden Ipanema kan man øjne Vidigals, der smyger sig op ad det ikoniske tvillingebjerg Dois Irmaos. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • Favelakomplekset Complexo do Alemão i Rios sydlige udkant består af flere slumbyer, der også har en politienhed tilknyttet. Mens befolkningen i Vigigal er glade for politiet, betragter man politiet i farvelakomplekset som en kilde til øget uro. Rio har for et svimlende beløb bygget en stor svævebane mellem favelaerne for at gøre det lettere for befolkningen at komme på arbejde, i skole og på videregående uddannelser. Befolkningen vil ikke have svævebanen, for de føler, at deres fattigdom bliver udstillet, når man svæver hen over deres hus og kan nærmest kigge ind gennem deres vinduer. (Foto: Jakob Rubin © Hanne Kokkegård)
 • Figuren står på et lille torv overfor kulturhuset i Complexo do Alemão. Den er døbt OL-monstret. Beboerne mener også, at OL (foruden svævebanen i baggrunden) koster for mange penge, og at pengene i stedet burde bruges på at skabe bedre levevilkår for Rios fattige. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • OL-monstret holder de olympiske ringe i den ene hånd og den olympiske fakkel i den anden hånd. 'Maven' fungerer som lærred for byens udendørs biograf på den lille plads overfor kulturhuset. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
 • I favelaens kulturhus er der mange arrangementer. På billedet underviser forskere fra et nærliggende universitet de unge fra slumbyen i at tage del i samfundet og blande sig i debatten. På den måde håber man, at det ruster de unge til at gøre noget ved forholdene i slumbyen. (Foto: Hanne Kokkegård © Hanne Kokkegård)
1 / 13

Der var stor jubel i 2009, da Rio de Janeiro i Brasilien på en IOC-konference i København blev udpeget til vært for OL i august og De Paraolympiske Lege for handicappede i september.

Om få uger - den 5. august - åbner de første olympiske lege afholdt i Sydamerika officielt, mens fodboldturneringen dog tyvstarter den 3. august.

Hvis vi et øjeblik ser bort fra forsinkelser i OL-anlægsbyggeriet, risikoen for trængsel, sikkerhedsrisici (som politiet selv advarer om nu), korruptionsanklager mod myndigheder og politikere samt zikamyg, er der lagt op til en gevaldig brasiliansk fest.

Mange offentligt ansatte, universiteter og skoler lukker under OL, så folk kan tage ud af byen for at mindske trængselsproblemerne. Folk selv forventer dog, at alle bliver i byen, for brasilianerne elsker fest...

Men når kameraerne ruller i Rio, får vi 10.000 km væk øje på fattigdommen i Rio?

66 procent vil blive i slumbyerne

Rio er den by i Brasilien, der har mest slum. 22 procent af Rios befolkning bor i 763 slumbyer - favelaer - placeret rundt på bjergskråninger, hvor husene knopskyder i takt med, at familierne får penge.

Favellaerne er små parallelsamfund i samfundet. En undersøgelse har vist, at 66 procent af indbyggerne vil blive i slumbyerne, selv hvis de havde penge til at bo udenfor.

Den gennemsnitlige månedsløn er 965 reais svarende til knap 2000 danske kroner.

36 politienheder - UPP - forsøger at holde ro i et par hundrede af slumbyerne, mens narkobander styrer de resterende.

Tag del i samfundet og gør livet bedre

Gennemsnitsalderen i slumbyerne er 36 år, og et stigende antal af indbyggerne får en gymnasieuddannelse.

Det er ikke meningen, at de unge skal flytte fra slumbyerne, når de bliver uddannet og får job.

Ønsket er derimod, at de arbejder uden for (eller i) slumbyerne og kommer hjem med penge, virketrang og viden, så de kan hjælpe med at skabe bedre levevilkår for indbyggerne.

Retten til at bevæge sig frit

DR Viden har besøgt to af Rios slumbyer med politienheder: Vidigal, hvor kommandat Dantas selv er vokset op, samt favelakomplekset Complexo do Alemão i Rios sydlige udkant med flere slumbyer i samme enhed.

I januar 2012 rykkede politiet ind i Vigigal, der ligger på en bjergskråning med udsigt til den berømte strand Ipanema.

- Politiet skal holde Vidigal fri for narkobander og andre kriminelle, og samtidig håndhæver politiet indbyggernes rettigheder til at bevæge sig frit, siger kommandant Dantas.

Støvsugede slumbyen for tunge våben og narko

Først informerede myndighederne indbyggerne i slumbyen om, at man ville overtage styringen. Så blev en fortrop – en slags indsatsstyrke - sendt ind i et par måneder for at støvsuge byen for tunge våben og fortrænge narkobanderne.

I dialog med indbyggerne fandt man også frem til, hvilke forbedringer de ønskede i byen. Normalt er det ting som vand og strøm, så de ikke længere kan eller skal stjæle det fra strømnettet uden for byen, sundhedsklinikker og skolevæsen.

I Vidigal har man lige bygget en børnehave, og man har anlagt et stadion med kunstgræsbane til fodbold, en basketball-bane samt løbebaner rundt i kanten, så både børn og voksne kan være sammen og træne.

Ifølge kommandant Dandos var der ingen konflikt, og befolkningen var positiv indstillet, så politiet var velkommen. Beboerne samarbejdede med politiet, og der er stadig et godt forhold her fire år senere, siger han.

Og byens indbyggere hilser da også smilende på politiet under turen rundt i byen.

Ro og tryghed

Da UPP blev sat ind, boede der 30.000 indbyggere i Vidigal, men nu bor der nærmere 40.000, fordi politiets tilstedeværelse i slumbyen trækker folk til udefra.

Tidligere var der kampe mellem rivaliserende narkoorganisationer i favelaen, og borgere havde ingen at henvende sig til, hvis de blev udsat for vold, tyveri mm.

- Der er først og fremmest kommet tryghed og sikkerhed, efter at narkobanditterne forsvandt fra byen, siger Dantas.

Og takket være UPP kan man måske få bugt med opfattelsen af, at betjene er voldelige og korrupte. Så UPP kan få befolkningen til at skifte holdning til politiet generelt, mener Dandos.

Der er 210 betjente på UPP-stationen i Vidigal, og 50-60 er på job hver dag. Det høje antal sikrer ro. For fem år siden havde folk udefra ikke kunnet besøge byen. Der har ikke været mord, efter at UPP kom i januar 2012.

Sammenstød andre steder

Mens narkobanderne selv forsvandt fra Vidigal, har det langt fra været så let andre steder.

En lille times kørsel derfra ligger favelakomplekset Complexo do Alemão. Der var sammenstød mellem politi og narkobander, fordi det var et af de steder, hvor narkotopbosser holdt til.

Dengang kunne man ifølge politiet se narko’soldater’ fræse direkte over i den næste slumby med deres tunge våben i bilerne for at indtage den i stedet.

Uvirkeligt som i et computerspil

I Complexo do Alemão fornemmer man uroen. Ude på gaden kommer seks betjente patruljerende gennem gaden med trukket våben i jagten på narkokurerer.

Få minutter senere oplever vi en flok unge drenge (narkokurerer) komme løbende forbi os med pistoler fremme i tusmørket omme i en smøge, mens en dreng står vagt, halvt skjult bag en lygtepæl og beordrer alle kameraer gemt væk.

Sommetider fører det til ildkampe i favelaerne, når de krydser hinandens spor.

- Hvis vi så bydelen oppe fra, ville det minde om et computerspil, hvor politi og narkokurerer rykkede frem og tilbage under jagten. Det samme sker hver eneste dag, forklarer talsmanden for komplekset, Alan Brum Pinheiro.

Han har boet i slumbyen altid. Han bruger sit liv på at forsøge at forbedre forholdene for borgerne, og han er altid på udkig efter projekter, der vil støtte arbejdet i slumbyen.

Han er kritisk over for myndighedernes måde at håndtere slumbyerne på, og for ham er det vigtigt, at de unge bliver bevidste om, at de selv kan være med til at gøre en forskel.

DR Viden besøgte Rio de Janeiro i slutningen af april 2016. Kig på billederne øverst i artiklen.

FacebookTwitter