VIDEO Kender du Arne? Tongas Robin Hood elsker flæskesteg og dansk sommer

Halvt danske Arne Jensen stiller op i bueskydningskonkurrencerne ved OL med far Hans som træner.

For enden af Rio de Janeiros imponerende Sambodromo – stedet hvor optogene ender ved byens verdensberømte karneval - står en ung mørkhåret mand.

Her kan han stå og kigge op på de mange farvestrålende favelaer, der smyger sig op af de omkringliggende bjergsider. I baggrunden kan Kristus-figuren skimtes, mens den troner over den hektiske storby.

Iført en hvid t-shirt med navn og nation trykt på ryggen er Arne Jensen ved at gøre sig klar til placeringsskydningen i mændenes individuelle bueskydningskonkurrence.

Der er i alt 22 baner med hver deres skydeskive for enden på det grønne kunstgræs, der i anledning af de olympiske lege er blevet rullet ud over en lille del af stjernearkitekten Oscar Niemeyers betonbyggeri.

Hovedopgave trak ud

Arne Jensen er halvt dansk. Han er født i New Zealand, men er opvokset på Tonga – et lille ørige i Stillehavet med kun godt 100.000 indbyggere.

Arnes far Hans rejste i forbindelse med sin hovedopgave på Landbohøjskolen for efterhånden mange år siden til Tonga og forelskede sig i landet og har slået sig ned og dyrker nu landbrug.

Bueskytterne på vej ned af den 70 meter lange bane for at hente pile. (© DR Sporten)

Hans er træner for Arne og derfor ved sønnikes side på kunstgræsset i Rio.

Arne Jensen er placeret som nummer 869 på verdensranglisten og er den lavest placerede blandt de 64 skytter på banen.

Lille skuffelse

Den 18-årige OL-debutant er placeret på bane 9, hvor han skyder side om side med en canadier og kasakhstaner.

Arne kommer skidt fra start. Efter den første ende, hvor hver skytte har sendt seks pile afsted mod skiven, ligger han kun nummer 62 ud af de 64 deltagere. Ikke katastrofalt, men dog en smule skuffende for far Hans.

- Hvis Arne skyder op til sit bedste, håber vi på, at han ender omkring nummer 45. Det er målsætningen, lyder det fra far og træner.

Der er ingen eliminering ved dagens konkurrence. Det afgøres blot, hvorledes de 64 mødes i knockoutskydningen på mandag. Nummer 1 møder nummer 64. 2’eren møder nummer 63 og så videre.

Musikken på anlægget fades ud og der gøres klar til anden ende. Arne skyder koncentreret og kigger efter hver pil tilbage på far Hans, der kommer med små korrektioner. Det går en smule bedre og Tonga-skytten avancerer to pladser.

Flæskesteg og sommer

Selvom Arne er opvokset på Tonga har han et nært forhold til sin fars fødeland. Han har eksempelvis lige været i Danmark i et par måneder for at træne op til OL.

Far og søn i samtale under konkurrencen. (© DR Sporten)

Arne elsker at komme til Danmark – specielt på grund af to ting.

- Jeg elsker dansk mad. Min livret er flæskesteg. Og så elsker jeg den danske sommer, lyder det fra Arne Jensen.

Stærk hollænder venter

Konkurrencen fortsætter, og Arne Jensen ligger konstant placeret omkring en placering nummer 60.

I den sidste af de tolv ender dumper Arne en plads ned, så han slutter med en totalscore på 604 efter 72 pile og må tage til takke med en plads som nummer 61. Væsentligt ringere end målsætningen.

- Jeg føler, at kunne have gjort det bedre. Jeg kunne ikke slappe af i starten og da jeg endelig begyndte at skyde bedre havde jeg en dårlig pil i min kogger. Den blev ved med at flyve en smule mystisk.

- Men alt i alt, så har det været en god dag. Det var ikke nogen fantastisk score, men det var ikke katastrofalt. Men jeg klager ikke. Jeg er til OL, slutter Arne Jensen.

Arne Jensen og de øvrige 63 mandlige bueskytter skal i ilden igen på mandag, hvor der lægges ud med 1/32-finalerne.

Her skal Arne Jensen op mod den stærke hollænder Sjef van den Berg.